Pytam bo chodzi mi o to czy są to zwykłe żarówki, czy jakieś specjalne czy np. jakieś diody czy cuś.
Z tego co wiem to jeśli byłyby to zwykłe żarówki to można zmienić kolor podświetlenia
Pytam bo chodzi mi o to czy są to zwykłe żarówki, czy jakieś specjalne czy np. jakieś diody czy cuś.
Z tego co wiem to jeśli byłyby to zwykłe żarówki to można zmienić kolor podświetlenia
Temat już tyle razy wałkowany, że aż nudnyPrzeszuka archiwum a dowiesz się wszystkiego - dla uzupełnienia dodam, że do podświetlenia używane są bezcokolwe żarówki W1.2W a niektore kontrolki są podświetlane diodami LED, jednak tych zazwyczaj się nie zmienia bo i po co
![]()
Pozdrawiam
Zbyszek
Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997
Kolor podświetlenia można zmienić, trzeba by tylko poeksperymentować, jaki będzie po zmianie barwy żarówek, bo kolor podświetlenia jest wypadkową koloru tarcz i barwy oświetlenia, a więc jeśli białe żarówki dają zielony efekt, to np. czerwone na pewno zmienią widoczna barwę podświetlenia.
Instrukcja jak zmienic kolor podświetlenie zegarów jest na forum:
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...a_zegarow.html
Mnie chodziło o zmianę koloru podświetlenia wyłącznie za pomocą zmiany koloru żarówek - wiem, że tarcze są zielone, a wiec pozostaje pytanie, jaki kolor żarówek, połączony z zieloną barwą tarcz, da np. kolor czerwony. Przy okazji rozbierania zegarka na konsoli środkowej, zauważyłem, że za kolor podświetlenia odpowiada zielona folia, zmieniłem na czerwoną i mam czerwone podświetlenie. Z zegarami nie eksperymentowałem, bo trochę boję się ściągania wskazówek, a więc najchętniej zastosowałbym rozwiązanie ze zmianą koloru żarówek, trzeba by tylko wiedzieć na jaki kolor - może jest na forum jakiś artysta plastyk lub malarz i podpowie, jakie światło, z zielonym da czerwony efekt![]()
Kłania się mieszanie podstawowych barw RGB - addytywne sumowanie kolorów. Jeżeli chciałbyś z zielonego otrzymać czerwony musiałbyś użyć światła o barwie - brązowej, którego nie ma - co innego, gdyby podświetlenie było żółte lub pomarańczowe
Do poczytania tutaj![]()
Pozdrawiam
Zbyszek
Aguarius, a kto powiedział, że nie ma brązowego światła? Białe diody plus brązowy marker i mamy brązowe światłoW wolnym czasie sprawdzę tę teorię.
Idąc tym tokiem myślenia można stworzyć snop światła czarnego ? Zastanów się - wedle procedury, którą opisujesz będziesz miał nadal światło białe a markerem jedynie ograniczysz jego moc i nic po za tym - dostaniesz nobla jak wygenerujesz światło brązowe. Fizyka jest jedna i proponuję nie tworzyć nowy teorii![]()
Pozdrawiam
Zbyszek
Hmm, tutaj się z Tobą nie zgodzę, bo nie chodzi przecież o barwę światła emitowanego, tylko widzianego - zakładając na żarówkę kolorowy abażur co widzimy - podświetlone kolory abażuru, kwestia pozostaje przenikalność "abażuru". Malując żarówkę czerwonym markerem, otrzymujemy widzialne światło czerwone, a nie emitowane, bo przecież nie chodzi o długość fali, tylko zastosowany filtr - to nie teoria, a praktyka![]()