Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Uszkodzony spojler na progu co robić?

mrutyś
    Gość

Domyślnie Uszkodzony spojler na progu co robić?

Witam
    Koledzy miałem takie przykre zdarzenie że zawadziłem o krawężnik progiem, dokładnie to nie tyle samym progiem co spojlerem go obniżającym...
    próg jest cały ale nakładka nie... dokładnie to na długości ok 40cm jest nieco połamana i pognieciona, farba odpadła itd, jak ktoś miał do czynienia z takimi nakładkami to wie jak się takie tworzywo zachowuje po uderzeniu w krawężnik...
    Do wszystkich zorientowanych w temacie mam pytanie i prosiłbym o odpowiedzi na temat a nie w stylu: "było na forum poszukaj" "nie szpeć alfy" itd, progi były zamontowane takie jak ja kupiłem i mi sie tak podobało i wolał bym aby tak zostało...
    progi miałem takie

i teraz nie wiem czy kupić nowe czy kupić żywicę poliestrową i go "ratować" wiem że i tak to będzie do ponownego lakierowania ale żywicę można kupić do 30zł a progi ok 120zł i to dwie sztuki a mi potrzeba tylko jeden.
    jeśli uważacie że żywicę to jaką? Możecie coś polecić? Może ktoś ma juz z tym doświadczenie i wie jak i z czym "się to je"
    znalazłem na allegro takie coś:
    1
    http://www.allegro.pl/item318454673_...pl_napraw.html
    2
    http://www.allegro.pl/item316250244_...twardzacz.html
    3
    http://www.allegro.pl/item317605306_..._1kg_8_zl.html

co na ten temat myślicie? Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki bo jak na razie to się załamałem i mało nie popłakałem... jeśli komuś potrzebna fotka jak to wygląda to pójdę i zrobię jeszcze teraz

Arek 146
    Gość

Domyślnie

Kup żywice taką jak ta pierwsza "gold car", firma nie ma znaczenia oraz szpachle do wykończenia. Ja kleiłem osłone pod silnik i jest OK (tylko bez wykończenia szpachlą). Zabawę z żywicą polecam robic w rękawicach, i zrób z przynajmniej dwie warstwy płótna żeby to trzymało. Nastepnię oszlifuj papierem ściernym na sucho (grubośc ok. 80-100). Po tej operacji szpachla i znowu papier 100 na sucho. Jak bedziesz mial gladka powierzchnie to przetrzyj to papierem 240 na sucho. Nastepnie podklad (moze byc spray) i szlifujesz papierem 600 na mokro do gladkosci i zostaje odtluszczenie przed malowaniem zmywaczem silikonowym. Po tych operacjach lakier i to wszystko.

mrutyś
    Gość

Domyślnie

dzięki Ci wielkie kolego pozostaję dozgonnym dłużnikiem, trochę mnie pocieszyłeś
    a jeszcze takie pytanko orientuje sie ktoś może czym ten próg przykleić w tym miejscu co się nieco "poluzował" bo na początku i końcu jest on przykręcany na śrubach ale środkiem na całej długości to chyba klejony...