Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Wyswietlacz/komputer sie rozmazuje.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie Wyswietlacz/komputer sie rozmazuje.

hej,

Mam problemik z wyswietlaczem w 156 z 2002r. po lifcie w środku, a mianowicie po jakims czasie juz na nim nic nie widac. Najgorzej jest gdy sie rozgrzeje.
    Mam pytanko, czy jest on wymienny z młodszymi wersjami np. 03 lub 04r.?
    Czy da sie go jakos naprawic?

Użytkownik Świeżak Avatar kami_l
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR156 1.9JTD 16V 140/Giulietta 2.0 140

Domyślnie

po pełnym lifcie wyświetlacz jest chyba inny, cała budka jest nawet nieco mniejsza

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Wiem, ale ktos tutaj gdzies pisał, że robił taka przekładke tylko nie jestem pewien czy na 100% mu to wyszło...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar alfaradek146
    Mieszka w
    Wodzislaw Śląski
    Auto
    Alfa Romeo 146, 1,6 16V, TWIN SPARK

Domyślnie

Co do ekranu to juz mu sie lepiej nie zrobi, a napewno się pogorszy Naprawić się nie da bo płyn od słońca stracił swoje właściwości,, Masz taki ekran z innej na podmiankę???Wiesz ja elektronik to pomogę jak coś w wymianie a jak bym zobaczył na własne oczęta to coś może by się wymyśliło Jak twoje auto???daj znać na PW
    Ale z tego co wiem to ekran podejcie z tej po pełnym lifcie
    Ostatnio edytowane przez alfaradek146 ; 30-05-2011 o 22:39
    Alfy to zaczarodziejskie samochody

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Problem o tyle ciekawy, że rozmazuje sie w nim wszystko lub nawet zanika jka sie mocno nagrzeje, a jak jest zimno lub włącz klime z nawiewem na wyswietlacza to pokazuje wszystko ok. Ciekawe...
    Wiec nie wiem czy w gre wchodzi tylko wymiana no nowszy? Czy np. wymiana płytki jak tutaj gosciu pisze http://moto.allegro.pl/komputer-pokl...648715003.html

Użytkownik Pirat drogowy Avatar alfaradek146
    Mieszka w
    Wodzislaw Śląski
    Auto
    Alfa Romeo 146, 1,6 16V, TWIN SPARK

Domyślnie

A ty masz już jakiś wyświetlacz zapasowy czy nie, ogólnie to nie wiem jak wygląda ta płytka ale nie wydaje mi zie zeby wymiana samej płytki pomogła...na płytce nie ma sie co uszkodzić chyba ze ją kondensatory elektrolityczne to poprostu wyschły i trzeba by je wymienić, musiał bym zobaczyć płytkę i wtedy mógł bym powiedzieć coś wiecej.
    Alfy to zaczarodziejskie samochody

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

W dziale zrób to sam był odpowiedni temat

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał alfaradek146 Zobacz post
    A ty masz już jakiś wyświetlacz zapasowy czy nie, ogólnie to nie wiem jak wygląda ta płytka ale nie wydaje mi zie zeby wymiana samej płytki pomogła...na płytce nie ma sie co uszkodzić chyba ze ją kondensatory elektrolityczne to poprostu wyschły i trzeba by je wymienić, musiał bym zobaczyć płytkę i wtedy mógł bym powiedzieć coś wiecej.
    Radziu cieżko znaleźc na allegro taki wyswietlacz, a jak już jest to tez z 02r. i sprzedawca nie daje gwarancji, że sie nie bedzie rozmazywał... Także dysponuje narazie tylko swoim. Musimy sie gdzies spotkac, bo do jakiegos spota to chyba jeszcze daleko...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar KamilP
    Mieszka w
    LPU
    Auto
    Alfa Romeo 1.9JTD 2002r

Domyślnie

Temat wyświetlacza był wałkowany juz setki razy tutaj... ale reasumując masz dwie opcje:
    1. Na forum ktoś kiedyś sprzedawał płytki do dużego wyświetlacza, nowe, gdziej jak pisali użytkownicy na forum po przełożeniu wyświetlacza wszystko było ok i nie rozmazywał się; chyba 400zł chciał;
    2. Możesz kupić całość z wersji całkowicie poliftingowej tj. całą tą budkę z nawiewami i niskim wyświetlaczem i przełożyć do swojego auta wszystko pasuje - wystarczy tylko kostki przepiąć. W tych wyświetlaczach problem rozmazywania usunięto i wszystko jest ok). Z tym że jest taki problem że pasuje tylko wyświetlacz z wersji europejskiej (anglik jest skierowany w drugą stronę) i znalezienie takiego wyświetlacza w PL jest praktycznie nie możliwe.

Z kupnem nowego wyświetlacza jak w punkcie 1 to jest tak że teraz wszystko jest ok ale jak nie wyeliminowali tego rozklejania się taśmy to problem po jakimś czasie znowu może się pojawić. Ja osobiście już się do tego przyzwyczaiłem i strasznie mi to nie przeszkadza - jak mi się uda kupić wyświetlacz z wersji poliftingowej za niedużą kasę to sobie przełożę a jak nie to trudno da się jeżdzić i bez wyświetlacza

alfaradek146 jak chcesz to mogę Ci przesłać zdjęcia rozebranego wyświetlacza ale już pytałem się wielu osób i firm na tym znających i wszyscy mi mówili że jest to nienaprawialne.
    Ostatnio edytowane przez KamilP ; 11-06-2011 o 10:41
    Alfa Romeo 156 1.9JTD, 2002r, blu cosmo:-)
    Moje portfolio

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Domyślnie

Problem dzieli się na dwa dające różne objawy - na ekranie widać zakłócenia w postaci pasków oraz rozmazywanie obrazu w zależności od temperatury.

Paski na ekranie, podobne temu zakłócenia występujące cały czas - z doświadczenia mam podobne temu przykłady których winą były uszkodzenia tasiemki od kontrolera do LCD, uszkodzenia złączki, niedokładne zapięcie tasiemki, uszkodzenia w połączeniach elektrycznych w samym LCD od tasiemki, może to być także uszkodzenie kontrolera - ale przeważnie takie zjawiska występują permanentnie, niezależnie od czynników zewnętrznych. W wyświetlaczach w Alfach podobno szwankują połączenia elektryczne tasiemka do LCD <-> wewn. matrycy połączenia do elektrod, zaradzić temu można tylko wymianą LCD'ka.

Zamazywanie obrazu, zakłócenia zależne od czynników zewnętrznych - tu sprawa nie jest taka oczywista. Podobnie jak powyżej, z doświadczenia z PCB w laptopach - na skutek udarów termicznych (przegrzanie samego układu, wpływ wysokiej temp. układów sąsiednich) uszkodzeniu ulegało połączenie elektryczne kontrolera do LCD z PCB (płytką drukowaną). Na nieszczęście posiadaczy laptopów układ był w BGA przez co technologicznie bardzo ciężko naprawialny, ale jednak - udawało się pomimo iż producent zalecał wymianę PCB. Tu zbadałbym sprawę co dokładnie się przegrzewa - sterownik do LCD czy sam LCD. W jednym jak i drugim może wystąpić opisane przeze mnie zjawisko z płyt głównych laptopów. Niestabilne połączenia elektryczne, bądź co gorzej - uszkodzenie samego LCD (fizycznie, utrata właściwości chemiczno-elektrycznch komórek) lub przegrzewanie się i niestabilna praca kontrolera mogą dawać takie objawy. Jedyne co można zrobić o ile komuś się chce i ma czas to zbadać sprawę na żywym przypadku. Spróbować schłodzić dany element gdy występuje problem (LCD czy kontroler) np. powietrzem w spray'u, spróbować przytwierdzić radiator. Wiem, że fajnie to się pisze, trudniej wykonać, ale innej drogi nie ma.

Czy wie ktoś jakie to są LCD'ki, producent, typ, kod zarówno w tej wysokiej jak i niskiej budce? Mogę podpytać dostawców u siebie, kiedyś dostałem gratis 3 LCD'ki 4" + kontroler do testów, można liczyć na próbki bądź tańsze elementy w detalu.
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...