Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Temat: Alfa Romeo 145 Problem

crazyqs
    Gość

Domyślnie Alfa Romeo 145 Problem

Witam, jestem posiadaczem alfy 145 od dwóch dni, piszę ponieważ pojawia się problem falujących obrotów biegu jałowego dużo poniżej 900 prawie że przygasa. Do tego po jakimś czasie silnik muli się do jakiś 3- 4 tys obrotów na minutę potem idzie jak przecinak. Do tego świeci sie kontrolka wtrysku. Właściciel który nią jeździł dwa lata mówi że w warsztacie 0w Zielonej Górze nie mogli z czytać komputera, bo podobno nie oryginalne czasem tak mają, a do Fiata nie jechał bo za drogo, powiedzieli mu na pocieszenie że kontrolka świeci się często od złej jakości paliwa. Na to miast problem z obrotami i muleniem się pojawił się jakiś miesiąc temu. Czytałem kilka tematów ale nie jestem pewien co zrobić, wydaje mi się że wariator jest do wymiany bo czasem przy odpaleniu klekocze jak diesel. Od czego zacząć, od pojechania na komputer do fiata czy przeczyścić silniczek krokowy, przepływomierz i przepustnice czy może od razu wymienić wariator. Z góry dzięki za pomoc.

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Ja sugeruję diagnostykę (u mnie w ASO 80zł), od razu się dowiesz o czym jeszcze poprzedni właściciel zapomniał Ci powiedzieć :wink:
    A taka wiedza bywa bezcenna.
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

crazyqs
    Gość

Domyślnie

Dziwne, poprzedni właściciel mówi że w Z-G za komputer wołają 200zł.

Mieszka w
    Opole
    Auto

Domyślnie

W Opolu, w ASO Fiat, Alfa Romeo, Lancia chcą 79zł (luty 2008) za diagnostykę komputerową. A coniektórzy na tutejszym forum twierdzą że w innych ASO chcą 60zł.

Coś to podejrzanie wygląda, czym prędzej sprawdź co kupiłeś.
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

crazyqs
    Gość

Domyślnie

Przypomniało mi się coś jeszcze, gdy w sobotę jeździłem buło sucho i nie było takich objaw. Dziś u nas mocno padało, i w tedy się pojawiły te dolegliwości. Natomiast jutro zadzwonię do fiata i po prostu spytam co i za ile.

Mieszka w
    Opole
    Auto

Domyślnie

I słusznie, zadzwoń, zapytaj. Życzę aby wszystko było w porządku i wystarczyło przysłowiowe dokręcenie śrubki :wink:

crazyqs
    Gość

Domyślnie

No też bym chciał by tak było, ale czy mokra pogoda może być przyczyną tych rzeczy?

Mieszka w
    Opole
    Auto

Domyślnie

Niestety wątpliwe aby pogoda miała aż taki wpływ na silnik.

crazyqs
    Gość

Domyślnie

No, nigdy nic nie wiadomo, ale jutro pojadę na komputer jeśli będzie w racjonalnej cenie. Dzięki za pomoc odezwę się jutro jak coś będę wiedzieć.

Więc dowiedziałem się, 60zł badanie a 100zł badanie z kasowaniem błędów. Jutro podskoczę zobaczę co powiedzą. Mam jeszcze takie pytanie po czym poznać ze rozrząd już nadaje się do wymiany?

Zauważyłem pewną zależność, wczoraj wieczorem padało samochód miał falujące obroty i dławił sie do 2,5-3 tys obrotów dziś do 16 godziny jak jeździłem było sucho alfa śmigała aż miło, natomiast gdy po 17 zaczęło padać znów pojawiły sie te objawy, gdy niedawno przestało padać znów samochód zaczął się normalnie zachowywać. Do tego mogę powiedzieć że zdaje mi się jak by wydech pierdział i między 2,5-3 tys obrotów strzela coś w układzie wydechowym powyżej 3 kreci się normalnie, czy możliwe ze gdzieś w układzie jest nieszczelność i sonda wariuje?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar currahee
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 1995 r.

Domyślnie

Cytat Napisał crazyqs
    Więc dowiedziałem się, 60zł badanie a 100zł badanie z kasowaniem błędów.
    40 zł więcej za to, że gościu kliknie dwa razy więcej. I tak straszne zdzierstwo
    Cytat Napisał crazyqs
    Mam jeszcze takie pytanie po czym poznać ze rozrząd już nadaje się do wymiany?
    Na "oko" nie da się tego sprawdzić, jedynie trzeba pilnować jaki przebieg był zrobiony na konkretnym rozrządzie. Inaczej mówiąc, kiedy był ostatnio zmieniany.

Co do obrotów i deszczu to możliwe, że szwankują Ci pwn, sprawdź czy nie masz przypadkiem dyskoteki pod maską (popatrz wieczorem czy nie ma przebić na kablach ). Profilaktycznie wymień też filtr powietrza, paliwa oraz świece. Reszta podejrzanych to przepływomierz oraz sonda lambda, ale te sprawdź dokładnie przed ew wymianą.
    FORZA ITALIA !