Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Nawiew zaciął sie na goracym nadmuchu.

latex
    Gość

Domyślnie Nawiew zaciął sie na goracym nadmuchu.

Witam wszystkich! Mam problem z nawiewem. Zaciol sie na goracym nadmuchu(kupilem samochod z ta awaria, prawdopodobnie wczesniej byla wymieniana dmuchawa nawiewu) Nie wiem czy ktos to zepsul podczas wymiany dmuchawy czy stalo sie to samoczynnie. Mozna strerowac moca nadmuchu i przelanczac pomiedzy nadmuchem na szybe, nogi itp, lecz temperatura nawiewu jest taka sama niezaleznie od tego jak ustawimy na ics. Czy ktos mial taki problem? Czy ktorys z was wie jak za to sie zabrac? Co trzeba naprawic, wymienic?
    Z gory dziekuje za pomoc! Pozdrawiam wszystkich forumowiczow!

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

A nie wyświetla żadnych komunikatów na ICS'ie w chwili zmiany temperatury. Najwidoczniej nie działa sterowanie zaworem zamykającym dopływ ciepłego powietrza do nagrzewnicy.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    PYRZYCE,Zachodniopomorskie
    Auto
    AR166 2.4JTD 175KM 2005r

Domyślnie

Podepnę się do tematu.
    Mam ten sam problem.Mimo ustawienia temp. na np.20st. czy 16st. z nawiewu leci gorące powietrze.Na ICS'ie nie wyświetla żadnych komunikatów.Bez problemu można regulować siłe i kierunek nadmuchu.
    A gdzie znajduje sie ten zawór?Jak jest z dostępem?Mam za soba wymianę nagrzewnicy i dostęp do niej to był koszmar.Wymienialem ją sam i przez moment żałowałem że nie dałem auta do mechanika.Ale po prawie dwóch dniach czułem satysfakcję no i pare stówek w kieszeni!!!

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kelpin
    Mieszka w
    Wawa
    Auto
    była AR 166 3.0 V6 Sportronic, Jest Camaro.

Domyślnie

No i ja mam podobnie, tylko że u mnie najpierw wyświetla "Air con faulty..." a potem grzeje do oporu. Wtedy wyłączam (off) i włączam jeszcze raz i wtedy zazwyczaj jest ok, jesli nie to do skutku - troche to denerwujące

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Koledzy, klapa sterująca mieszaniem powietrza zimne/ciepłe jest zainstalowana za skraplaczem klimatyzacji na podszybiu dokładnie kanał przed nagrzewnicą.
    Częstą przyczyną jest wysunięcie się ośki tej klapy z siłownika który ją przestawia - dostęp praktycznie żaden (można zobaczyć sam siłownik, jest widoczny) bez demontażu całego nawiewu.
    Po zdjęciu takiej osłony z góry jest widoczny sam siłownik i nic więcej.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    PYRZYCE,Zachodniopomorskie
    Auto
    AR166 2.4JTD 175KM 2005r

Domyślnie

No to ładnie,znów bedzie trzeba pół auta rozkręcić jak w przypadku wymiany nagrzewnicy.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Będzin
    Auto
    Giulietta 1,4 MA

Domyślnie

U mnie znowu grzanie/chłodzenie bardziej kaprysi i raz działa, a raz nie. Jeżeli zatnie się na zimnym czy ciepłym to po wył./wł. zapłonu zaczyna lecieć powietrze o żądanej temperaturze zadanej na ICS. Zerkałem jakiś czas temu na siłownik, ale rzeczywiście znajduje się w takim miejscu, że odłożyłem wyciąganie go na wiosnę. Istnieje taka możliwość, że w moim przypadku wina leży po stronie sterownika nawiewu?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

a mnie co chwile wyswietla sie ten sławny komunikat, i ciagle musze go kasowac a wszystko działa bezproblemu

Użytkownik Znawca Avatar Dawid_Zielu
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTD 20V Sportronic '03

Domyślnie

Moje pytanie, trochę z innej beczki ale dotyczące nawiewu, mianowicie mechanior wymienił mi nagrzewnicę rozbierając składając od wewnątrz auta, czy jest jakaś możliwość aby przy tej operacji coś źle złożył, czyli to co ma wpływ na dmuchanie powietrza w poszczególne strefy? Ponieważ u mnie jeśli nawiew jest skierowany na nogi i/lub na twarz to minimalnie aczkolwiek wyczuwalnie dmucha na przednią szybę, no i mam wrażenie że jak jadę przy prędkości 100 km/h od przodu auta wchodzi chłodne powietrze (może być to tylko takie wrażenie).
    Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"

Użytkownik Znawca Avatar Dawid_Zielu
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTD 20V Sportronic '03

Domyślnie

nikt nic nie wie? Może chociaż ktoś sprawdzi czy u niego także jak jest włączony nawiew na nogi to także lekko dmucha na szybę.
    Ostatnio edytowane przez Dawid_Zielu ; 20-02-2012 o 20:34
    Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"