Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: ksenon biksenon

Dandel
    Gość

Domyślnie ksenon biksenon

witam
    czy moge zamiast lampy ksenonowej wsadzic lampe biksenonowa bez zadnych przerobek... pytam bo zamowilem ksenona na allegro ale omylkowo zostal mi wyslany biksenon, wiec zamiast odsylac postanowilem dokupic drugi i cieszyc sie biksenonami

z gory dziekuje za odpowiedz

Użytkownik Romeo Avatar YonasH
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Brerrrrra V6

Domyślnie

O ile wiem, w Brerach/159 jest tylko bi-ksenon

...brzmienie V6 - bezcenne!

Użytkownik Znawca Avatar Intruz
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147 2.0 TS, 159 2.0 Jtdm SW

Domyślnie

na pewno? ja mam ksenony, ale jak włącze długie, to mam wrażenie, że świecą tradycyjnym światłem...

Użytkownik Romeo Avatar YonasH
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Brerrrrra V6

Domyślnie

Włącz długie (na stałe, nie mrugnięcie), podłóż np. rękę i sprawdź czy jest odcięty strumień światła. Mnie też się tak zdawało dopóki empirycznie nie sprawdziłem

...brzmienie V6 - bezcenne!

superglide
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Intruz Zobacz post
    na pewno? ja mam ksenony, ale jak włącze długie, to mam wrażenie, że świecą tradycyjnym światłem...
    wszystko sie zgadza, alfa ma bi-ksenon (czyli krótkie/długie zmieniane przesłoną) oraz dodatkowo długie na zwykłych żarówkach.

Użytkownik Znawca Avatar Intruz
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147 2.0 TS, 159 2.0 Jtdm SW

Domyślnie

a czy u was te xenony mijania tez sa stosunkowo słabe? Jechałem ostatnio sprinterem z xenonami i w nocy nie ma porównania - światła mercedesa zdecydowanie silniejsze! ( z tym ,że mercedes był prosto z salonu, a alfa ma 4 lata)

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

a czy u was te xenony mijania tez sa stosunkowo słabe? Jechałem ostatnio sprinterem z xenonami i w nocy nie ma porównania - światła mercedesa zdecydowanie silniejsze! ( z tym ,że mercedes był prosto z salonu, a alfa ma 4 lata)
    Osobiście nie wiem jak świecą ksenony w 159/Brerze, ale czytałem kiedyś porównanie oświetlenia wielu aut, i w przypadku 159/Brery było stwierdzenie, że jest stosunkowo mała różnica pomiędzy oświetleniem ksenonów a światłami tradycyjnymi, i że nie warto w tym przypadku dopłacać do zakupu ksenonów (oczywiście w przypadku aut nowych).
    Ja oświetleniem standardowym jestem zachwycony, ale nie wiem, czy to o no jest tak dobre, czy po prostu do tej pory miałem do czynienia z aż tak tragicznymi światłami, i czy jednak ksenony (w porównaniu ksenonami w innych autach) są stosunkowo słabe...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar R.Y.D.Z.U
    Mieszka w
    Brzeszcze / Wieliczka / Bieruń
    Auto
    MiTo - dzikie 78KM :)

Domyślnie

Na pewno w brerach i 159 są bi-ksenony, podjedź sobie do jakiejś witryny sklepowej (tak żebyś się w niej odbijał) i sprawdź. Co do jakości oświetlenia - ja nie narzekam, świecą rewelacyjnie. Kumpel ma Hondę Accord na ksenonach i jemu świecą gorzej.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    a159 2,4 SW QT

Domyślnie

Proponuję przy okazji zdjęcia zderzaka wykonać czyszczenie ksenona (- efekt murowany ) po jakimś czasie soczewka i odbłyśnik niestety pokrywa warstwa brudu. Sprawa jest prosta należy wykręcić lampę, odpiąć od przewodów, otworzyć pokrywę xenona i mamy wszystko na tacy soczewka z całym mechanizmem jest zamocowana na trzech śrubach (chyba T25) - na początek wypinamy żarówkę i odpinamy przewodzik sterujący przesłoną xenona (mała czarna wtyczka na spodzie), potem odkręcamy całość, wyciągamy i mamy wszystko na wierzchu (czyli odbłyśnik xenona z soczewką) Ja wyczyściłem to delikatnie szmatką np raypath - soczewkę z obu stron i odbłyśnik (odbłyśnik bardzo delikatnie). Po wyczyszczeniu wsadzamy xsenona do obudowy i przykręcamy, podpinamy przewodzik od przesłony i zakładamy żarówkę. Potem lampa do auta i po robocie - a efekty widać przynajmniej u mnie.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 JTD 150KM

Domyślnie

Moje lampy ksenonowe świecą bardzo dobrze, nawet w porównaniu z innymi autami. Szkoda, że nie są skrętne i nie ma doświetlania.
    Problemem jest to, że chyba oślepiają (inni kierowcy czasem mi mrugają) co jest dla mnie o tyle dziwne , że ksenony mają samopoziomowanie.