Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Gtv 2.0 ts problem z obrotami silnika (1700) + nierówna praca

Bigi
    Gość

Domyślnie Gtv 2.0 ts problem z obrotami silnika (1700) + nierówna praca

Problem pojawił się po odpięciu i podłączeniu przepływomierza przy pracującym silniku, nagle z 900 obrotów zrobiło się 1700 i tak cały czas, kiedy ponownie odłączam przepływomierz silnik zaczyna się dusić i nierówno pracuję jakby miał za chwilę zgasnąć.
    Odpięcie aku nic nie pomaga
    przepływomierz wstawiłem nowy i dalej 1700 obrotów
    Może jakieś zwarcie?
    Pod komputer nie mogę się podpiąć w wiązce było coś dłubane i auto nie daje sygnału

punkt
    Gość

Domyślnie

hmm a przepływomierz kupowałeś w zamienniku czy oryginale ?
    Ja tak miałem jak kupiłem jakieś tanie g.... po podpięciu niewiele to zmieniło. Kupiłem oryginał i wszystko był ok.

Druga sprawa, że nie wiem czy odpinanie przepływomierza podczas pracy silnika był dobrym pomysłem. Musisz się podłączyć pod komputer i sprawdzić błędy, jak nie z przodu to podobno z tyłu jest starsze gniazdo diagnostyczne.
    Być może trzeba pokasować błędy po operacji odłączania przepływomierza na chodziącym silniku ?

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Kostkę diagnostyczną od silnika masz w nogach pasażera (przy lewej nodze). Musisz się podłączyć, usunąć błędy i zrobić adaptację (i jak kolega wyżej pisze, jeśli to chińska podróbka pewnie niewiele Ci to pomoże)

EDIT: zapomniałem dodać, oczywiście złącze diagnostyczne w zależności od rocznika (w powyższym wypadku do 1998r). Później były już OBD2 i chyba gdzieś pod kierownicą
    Ostatnio edytowane przez aniol_jojo ; 15-07-2011 o 15:23
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Bigi
    Gość

Domyślnie

wiązka w nogach pasażera nie daje sygnału

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Uszkodzony kabel? Daleko do ECU nie masz więc sprawdź przewody. Reszta gniazd diagnostycznych działa poprawnie?
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar lukaszb
    Auto
    Alfa Romeo Gtv '96 2.0 TS

Domyślnie

Napisz który rok tej Gtv bo bez tego nikt Ci nie pomoże i od razu napisz jakim kompem się nie możecie połączyć.

Bigi
    Gość

Domyślnie

Trochę pojeździłem i są zmiany, przy odpalaniu zimnego silnika, obroty wskakują na 1200 po czy spadają do ok. 500 i wracają do ok. 1200 (2 razy zdażyło się że opadły tak nisko że auto zgasło) jak zgasze silnik i odpale zaraz ponownie to jest ok , podczas jazdy np. 3 bieg 3500 obr jak wrzucam na luz zdaża się często że wskazówka obrotów szybko spada do 1500 i czasami tam zostaje i nie ma chęci opaść dalej nawet przy ruszaniu bez dodawania gazu jak silnik się przydusi i wciskam sprzęgło to wskazówka znowu trafia na 1500 (, a czasami zatrzymuje się na 1500 na 3 sekundy i spada powoli poniżej 900 silnik chwilę faluje między 1000-800 i po chwili ma już stałe ok 900... cuda wianki 8)

Rocznik 97, gniazdo od kompa w nogach pasażera ma 3 piny, jak i jakim urządzeniem najlepiej sprawdzić czy daje napięcie, bo być może użyty był zły program. Zastanawiam się już nad kupnem interfejsu i rzeźbieniem samemu, więc proszę o jakieś linki odnośnie interfejsu pasującego do mojej gtv i programów które sobie z nią poradzą.

Była podpinana przed kupnem, ale chyba pod abs bo As podpinał się gdzieś pod maską i tam udało się ją zczytać. Dodam, że od kupna kontrolka od wtrysków w ogóle się nie zaświeca, miałem kiedyś zwarcie i pompa paliwa nie pracowała, prosiłem elektryka o sprawdzenie również tej kontrolki od wtrysków, ale zwątpił, nie udało mu się nic znaleźć.

Dodam że w aucie wymieniłem ostatnio filtr powietrza, świece i przewody zapłonowe( świece ngk platynowe, przewody równierz ngk)
    Ostatnio edytowane przez Bigi ; 27-07-2011 o 11:36