Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Sprzęgło, dwumasowe koło

Użytkownik Romeo Avatar kiler_911
    Mieszka w
    Rzeszów/Ostrowiec Św.
    Auto
    147 1.9 JTD 8V

Domyślnie Sprzęgło, dwumasowe koło

Witam,

dziś pojawił się problem..i to grubsza sprawa. W pewnym momencie samochód zaczął szarpać przy ruszaniu. Coraz bardziej, coraz bardziej, teraz wracając z pracy pod domem już ciężko było wbić przy wciśniętym sprzęgle do oporu jedynkę czy wsteczny. Czyli nawet jutro nie mam się co do pracy alfą wybierać bo mogę gdzieś już nie ruszyć z miejsca i to całkiem szybko wychodzi na to...
    Musze na dniach wymienić sprzęgło na to wygląda. I tu pytanie:
    - jakie sprzęgło, Valeo brać czy jakie?
    - mechanik niech dostarczy, kupić w sklepie czy jednak na allegro?
    - zna ktoś sprawdzonych sprzedawców na allegro, żeby mieli oryginalne Valeo np?
    - jakieś inne propozycje?
    - najważniejsze!!! czy wymieniać od razu koło dwumasowe? i to samo tyczy się tego pytania gdzie je kupić itd itd...?

Ile mechanik powinien za taką wymianę zawołać?

dzięki z góry za porady muszę się z tym ultra szybko uwinąć bo do pracy MUSZE samochodem jeździć taką mam prace, że cały dzień z miejsca na miejsce się przemieszczam a każdy dzień to dość, że do tyłu w pieniądzach to jeszcze mam taki charakter pracy, ze k...a nie mogę opuszczać dni w ogóle bo nie mogę i już. Także będę wdzięczny za jakieś rady.

Pozdrawiam

Hoster
    Gość

Domyślnie

ja brałem od tego Pana, oryginał, sprzęgło hula aż miło,:p

http://allegro.pl/sprzeglo-kpl-alfa-...708190604.html

romeo145
    Gość

Domyślnie

Valeo to dość dobre rozwiązanie pomiędzy ceną a jakością zarówno sprzęgło jak i dwumasa.
    Jeżeli nie znasz mechanika to nie zlecaj mu kupna części bo wpakuje cię w minę (typu hart itp.).
    Czy wymieniać dwumase? To kwestia jak długo chcesz się cieszyć autem, ale z mojej strony wymieniałbym:
    po 1 dlatego, że oba elementy (sprzęgło i dwumasa) współpracują razem,
    po 2 wytrzymałość dwumasy szacuje się na około 200 000 km.,
    po 3 koszty maleją przy wymianie bo skrzynia jest już zdienta.

Koszty wymiany sprzęgła to 300-600 zł plus dwumasa 100-200zł

Pozdrawiam i powodzenia

Użytkownik Romeo Avatar slejerek
    Mieszka w
    Warszawie
    Auto
    Alfa Romeo:)

Domyślnie

A jaki przebieg ma Twoje auto? Generalnie jak mechanik jest dobry to sam powinien Ci powiedzieć czy dwumase od razu też wymienić. Spokojnie możesz kupić na Allegro. BTW ja kupowałem też niedawno oryginalne sprzęgło do JTD Valeo. Jak koledzy napisali masz ten sam koszt robocizny jak zrobisz wszystko od razu i spokój na wiele tysięcy km
    145 1,7 16V - była
    147 1,9 8V - była
    GT 1,9 16V - była
    156 SW FL 1,9 8V - była
    164 3.0 V6 super - była
    90 2.5 V6 quadrifoglio oro - jest
    159 1,9 16V- jest

Szeldo
    Gość

Domyślnie

Kolego na terenie łodzi wymiana sprzegła przy tak ładnym ulożeniu jak u Ciebie to koszt 450 zł. Valeo oczywiscie polecam a co do dwumasy to raczej nie szykowałbym się do wymiany. niecałe trzy miesiące temu robiłem sprzęgło u siebie w i to już jest teraz trzecie sprzęło bo mam bardzo ciężką nogę i lubie popiszczeć ale dwumasa jest cala. Pozdrawiam i oby Cie nikt nie policzył jak za Żyd za matkę.

Mieszka w
    Rzeszów/Ostrowiec Św.
    Auto
    147 1.9 JTD 8V

Domyślnie

http://allegro.pl/sprzeglo-alfa-rome...678942845.html - sprzęgło
    http://allegro.pl/kolo-dwumasowe-alf...691489288.html - dwumas

Od tego gościa chciałbym wziąć praktycznie same pozytywy ma pisze że części nowe nie regenerowane powinno być wszystko OK a i cena myślę bardzo dobra.
    Przebieg mojej 205 tys, mechanika znam już nie raz robiłem u niego, sam też poleca żeby dwumas od razu zmienić jak będzie taka okazja. Cenę mi krzyknął ok. 350 zł mniej pewnie nie wyjdzie. Także na 100% myślę dwumasówkę od razu wymienię...bez sensu za pół roku znów płacić parę stów za robotę jak padnie ;] Na razie napisałem maila do gościa z allegro od tych linków ww. z moim nr VIN co by sprawdził czy będzie wszystko pasować i żeby uniknąć pomyłek. Termin u mechanika na przyszły tydzień będzie jakoś a do roboty nie wiem jak pojadę to jest gruba sprawa...nie mam głowy.

dzięki za odpowiedzi!

Centrino
    Gość

Domyślnie

ja bym kupil raczej w sklepie, bo jak Ci padnie sprzęgło to do kogo się zgłosisz po reklamacje? co do marek, kupuj Valeo, tu masz takie sprzęgło do JTD, cena mysle niezla

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał Centrino Zobacz post
    ja bym kupil raczej w sklepie, bo jak Ci padnie sprzęgło to do kogo się zgłosisz po reklamacje?
    do sprzedawcy

ja tam nie mam problemów z zakupami z sieci
    ale ważne i drogie części wiadomo - znany i dobry sprzedawca

A I TAK MÓJ ULUBIONY TO KOLEGA PUOTEK ( z forum )

a co do tych aukcji - już rozmawialiśmy w knajpie - wypisane w aukcji że niby pasuje praktycznie do każdej ar ale dopiero po zadaniu konkretnego pytania okazuje się że do np 1.9 16V cena jest już inna
    pytać pytać pytać
    niech podają nr części żeby nie było niepotrzebnych zwrotów/wymian
    Ostatnio edytowane przez bocian ; 22-07-2011 o 08:53

Mieszka w
    Rzeszów/Ostrowiec Św.
    Auto
    147 1.9 JTD 8V

Domyślnie

no dzwoniłem do gościa nr VIN podawałem potem mi powiedział jakie części w jakiej cenie...509 sprzęgło i 1150 dwumas jedno i drugie Valeo. Także w poniedziałek kurier ma być już dzisiaj zostało wysłane.

Mieszka w
    Rzeszów/Ostrowiec Św.
    Auto
    147 1.9 JTD 8V

Domyślnie

Sprzęgło i dwumas doszły błyskawicznie, wszystko już założone, pasowało i elegancko teraz pracuje jestem bardzo zadowolony po wymianie, alfą aż śmiesznie mi się teraz jeździ jak tak sprzęgiełko delikatnie chodzi, no i budą przestało telepać przy uruchamianiu i gaszeniu silnika. Polecam sprzedawce " damianstr" z Piły na allegro od którego ja kupowałem części - pełen profesjonalizm i niezłe myślę ceny.