Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Temat: Sposób na drożejacy olej napedowy do naszych JTD

norbiwolow
    Gość

Domyślnie Sposób na drożejacy olej napedowy do naszych JTD

Pare razy słyszałem o ludziach którzy leja zwykły olej jadalny do swoich diesli - jak to faktycznie wygląda i czy nasze alfy nie odmówią posłuszeństwa po takim posiłku

jeżeli to faktycznie działa to będę jeździł tankować do Plusa lub Biedronki - tam sa takie 5 - litrowe butelki z olejem

z tego co widze na stacjach ON dogoniło juz PB a to juz nie jest takie super - na wakacje zapowiadaja cene litra około 5 zeta dobrze ze juznie latam moja Kappa V6

tutaj filmik jak koles zapodaje do JTDm zwykły olej i jedzie :shock: :shock:

you tube - alfa jtd na oleju z biedronki

ʇɧɹqoq Romeo Avatar bobryt
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    OPC

Domyślnie

sposób od dawna znany, ale że ceny oleju roślinnego nawet w tesco wcale nie są aż tak tanie mało kto z tego korzysta
    1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
    2000 Subaru Forester S-Turbo

2002 Opel Zafira OPC

1999 Volvo V70

norbiwolow
    Gość

Domyślnie

a jak znosza ten olej silniki jtd ???? common rain ??
    wyczytałem że zalecany podgrzewacz i jakis dodatek do oleju dtx czy jakos tak

Paweł156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał norbiwolow
    wyczytałem że zalecany podgrzewacz i jakis dodatek do oleju dtx czy jakos tak
    podobno tak, ale tez czytałem ze tylko stare ropniaki sie do tego nadają, wiesz troche dziwne dla mnie jest takie dziadowanie, nie jezdzimy autami za 1000zł tylko drozszymi i jesli kogos stac na zakup to powinno go byc stac na utrzymanie auta a takie "oszczedności" wg mnie nie pozostaną bez echa na trwałosci slinkia. W angli chyba w programie 5th gear, kolejs przejechał kilka set km na zuzytym oleju(z kanjp) ale to był z tego co pamietam mercedes z poczatku lat 90tych, a to pojedzie na kazdym gownie.
    Dla mnie ekperymenty z olejem roslinnym lanym do alfy sa bez sensu.

ViP Romeo
    Mieszka w
    Potworów/Radom
    Auto
    Alfa 33 Permanent 4, Alfa 166 2.4 Jtd, Alfa 156 SW 1.9 jtdm 16v

Domyślnie

Przyznam się szczerze że zrobiłem kiedyś taki eksperyment co prawda 166 było mi szkoda i dlatego przeprowadziłem go na służbowej fabii 1.9 sdi wniosek był taki że wcale nie odczuwana była różnica między zwykłą ropą a olejem roślinnym (poza zapachem za samochodem).
    Alfa 33 Permanent 4
    Alfa 166 2,4 Jtd ---- Była
    Alfa 33 1,4 imola ---- Była
    Alfa 156 Sport Wagon 1,9 16v Jtdm

Carlos 1979
    Gość

Domyślnie

Nie zaryzykowałbym wlania zwykłego oleju do baku. I to już nawet nie chodzi o Alfe, ale o jakikolwiek silnik typu diesel. Chyba jest jakiś powód, że oleju napędowego nie stosujemy do smażenia frytek?

GosuMask
    Gość

Domyślnie

Ja tez sie nie odwaze
    Ile kosztuje litr oleju w biedronce? 2,50 zł? Po 3,00 zl mozna 'na lewo' zalatwic ON. Ja jednak staram sie tankowac dobrej jakosci paliwo, albo chociaz przynajmniej na dobrej jakosci stacjach...
    Z tego co ktos kiedys pisal, to w Alfach nie jest zalecane zadne bio-paliwo.

fabian
    Gość

Domyślnie

swiat nie konczy sie na alfach..

smuz
    Gość

Domyślnie

lej olej roslinny a pozniej mow ze alfy sie psuja.....

Skoro kupiles takie auto to chyba wiedziales ile pali trzebabyło kupic vw lupo albo seata ibize 1,9D palilby 3-4 na 100km.

Poza tym ile ten gosc wlal tego oleju 2 litry na 15 ktore mial wiec nic dziwnego ze pojechal.

Lanie czegos takiego moim zdaniem jest uzasadnione w przypadku 20-30 letnich aut w ktorych wartosc tego co jest w baku przewyzsza 2krotnie wartosc pojazdu-wtedy lac do woli

tomkap
    Gość

Domyślnie

Zapomnij o oleju jadalnym.Przecież jest za gęsty.W Niemczech jezdzi sporo aut na taki olej lecz mają założone specjalne instalacje ktore podgrzewają paliwo bu obniżyc jego krzepliwość.Są to ponadto diesle pierwszwj generacji np. w strych VW Ogórkach.Niektórzy mieszają ze zwykłym paliwem ale to tez dotyczy silników starych, w których nie szkoda jak np.zapiecze się końcówka wtryskiwacza bo nowa kosztuje 20zł.Kolejna sprawa to jest to przestępstwo skarbowe, gdyż za takie paliwo nie zapłacisz pewnie i tak akcyzy.