Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Temat: Świeżak :)

Mike1
    Gość

Domyślnie Świeżak :)

Witam wszystkich. Niedawno stałem się posiadaczem Alfy 147(2002r.). To moja pierwsza Alfa i pierwszy samochód w ogóle Mam do was kilka pytań:

Gdzie w tym samochodzie jest (lub powinien być) trójkąt, gaśnica i apteczka?
    Jak składać lusterka? One składają się jakoś automatycznie ,czy trzeba jest skręcić samemu ,manualnie?
    Na co szczególnie powinienem zwrócić uwagę podczas użytkowania auta? (Chodzi mi tutaj o wymianę jakichś podatnych na awarie części itp.)

Pewnie na niektóre z tych pytań odpowiedz znalazłbym w instrukcji...niestety jest tylko w języku niemieckim.

Pozdrawiam.

Użytkownik Embrion Avatar SeboW
    Auto
    156 1.8 T.S

Domyślnie

Wystarczy użyć szukajki, która bardzo ułatwia życie http://www.alfaholicy.org/pobierz/instrukcje-obslugi/

Grzegorz147
    Gość

Domyślnie

Mike1 - najlepiej zacznij od początku napisz jaki masz silnik w swojej Alfie, to koledzy postarają się coś doradzić, tak jak kolega napisał, najlepiej zacznij od przeglądniecia instrukcji... i "zapoznania" się z samochodem.
    Co do lusterek, to hmm moje składają się "manulanie" heh o elektrycznych nie słyszałem, ale trzeba uważać bo czasem mechanizm składania się ich "zapieka" (aluminium czy jakieś tam cholerstwo śniedzieje i utlenia się) i można niestety urwać lusterko, jeśli czujesz że idzie ciężko, postaraj się psiknąć jakimś WD-40 lub czymś podobnym, odczekaj chwile i sprawdź czy pomogło.
    A tak na pozatym, gratulacje zakupu i bezawaryjnej jazdy życzę.

Użytkownik Romeo Avatar Pietia
    Mieszka w
    Ze wsi za odrą, pod Opolem xD
    Auto
    Mia Bella AR 147 1,6TS 01r.

Domyślnie

Tak jak przedmówca pisze, jeśli lusterka się nie składają po dobroci to lepiej odpuścić sobie ich składanie.
    Trójkąt, apteczkę oraz gaśnicę wożę w skrzynce którą mam w bagażniku.
    Części podatne na awarię zawieszenie.
    Dobrze by było wymienić rozrząd z wariatorem oraz pompę wody.
    Poza tym nasuwa mi się tylko jedno powiedzenie: "jak dbasz tak masz".

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał Mike1 Zobacz post
    po mojemu w bagażniku

Pewnie na niektóre z tych pytań odpowiedz znalazłbym w instrukcji...niestety jest tylko w języku niemieckim.
    pewnie gdybyś sprawdził pierwsze tematy w dziale 147 to byś znalazł link do instrukcji po Polsku
    http://aftersales.fiat.com/ELUM/Sele...2&languageID=9

Użytkownik Rowerzysta Avatar sebott
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    Była: Alfa Romeo 147 1.6 TS 105KM 2001

Domyślnie

Gaśnicy poszukaj pod fotelem pasażera (i tak pewnie przeterminowana), a jeśli w bagażniku nie ma apteczki i trójkąta, to są na stacji benzynowej.

Na co szczególnie powinienem zwrócić uwagę podczas użytkowania auta? (Chodzi mi tutaj o wymianę jakichś podatnych na awarie części itp.)
    Nie wiemy, jaki masz silnik. Jeśli benzynę, już możesz odkładać na jego remont i zapas czystych majtek.

Internet to cudowny wynalazek.

Pozdrawiam.
    Również.
    „Własnością człowieka jest zniknąć, śpieszmy się śmiać ze wszystkiego.”

Blaise Cendrars

Mike1
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Grzegorz147 Zobacz post
    Mike1 - najlepiej zacznij od początku napisz jaki masz silnik w swojej Alfie, to koledzy postarają się coś doradzić, tak jak kolega napisał, najlepiej zacznij od przeglądniecia instrukcji... i "zapoznania" się z samochodem.
    1.6 TS 105 KM

Cytat Napisał Pietia Zobacz post
    Części podatne na awarię zawieszenie.
    Tak, to już muszę sprawdzić. Coś mi trze na dziurach :/

Cytat Napisał Pietia Zobacz post
    Dobrze by było wymienić rozrząd z wariatorem oraz pompę wody.
    Przy wersji 105 konnej chyba nie ma wariatora, tak?

Cytat Napisał sebott Zobacz post
    Gaśnicy poszukaj pod fotelem pasażera (i tak pewnie przeterminowana), a jeśli w bagażniku nie ma apteczki i trójkąta, to są na stacji benzynowej.

Ale nie ma jakiegoś konkretnego miejsca na apteczkę i trójkąt wydzielonego fabrycznie?

Grzegorz147
    Gość

Domyślnie

No właśnie nie ma możesz wykazać się kreatywnością i samemu to gdzieś upchać... "zostań bohaterem w swojej Alfie..."
    A tak na serio, to zakupiłem sobie taką siatke do bagażnika, mocowana do tylnich oparć, spokojnie "upchniesz" tam apteczke, trójkąt i pare innych przedmiotów.
    zdjęcie poglądowe, na szybko wyszukane w sieci... http://sklep.autosiatki.pl/img/siatka-torba-1-big.jpg
    osobiście mam ciut większą ale generalnie polecam coś takiego, nie lata po bagażniku.

pozdrawiam

Mike1
    Gość

Domyślnie

Ok, dzieki wszystkim. Mam jeszcze jedno pytanie Ktoś próbował do tego typu silnika włozyc chip ? Moj wujo zainstalowal cos takiego w swoim cls'e i auto jest zrywniejsze, szybsze i przy tym mniej pali

Użytkownik Rowerzysta Avatar sebott
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    Była: Alfa Romeo 147 1.6 TS 105KM 2001

Domyślnie

A jaki ma silnik w tym CLS? Chipowanie samochodu bez turbiny (i bez dodatkowych mechanicznych modyfikacji) nie ma według mnie większego sensu.
    „Własnością człowieka jest zniknąć, śpieszmy się śmiać ze wszystkiego.”

Blaise Cendrars