Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: [145] Pomocy Mój mechanik rozkłada ręce:(

crazyqs
    Gość

Domyślnie [145] Pomocy Mój mechanik rozkłada ręce:(

Hej, opadam z sił mój mechanik rozkłada ręce, pisałem w poprzednim poście o problemach mojej alfy. Teraz już niby wszystko jest dobrze na komputerze nie ma żadnych błędów. Został wymieniony wariator, czujnik Hall, cały rozrząd i przepływomierz a gdy auto się nagrzeje traci zupełnie moc. Może ktoś z okolic Zielonej Góry zna jakiegoś speca od Alfy Romeo? Bardzo proszę o pomoc, z góry dzięki.

xaraf
    Gość

Domyślnie Re: Pomocy Mój mechanik rozkłada ręce:(

Cytat Napisał crazyqs
    Hej, opadam z sił mój mechanik rozkłada ręce, pisałem w poprzednim poście o problemach mojej alfy. Teraz już niby wszystko jest dobrze na komputerze nie ma żadnych błędów. Został wymieniony wariator, czujnik Hall, cały rozrząd i przepływomierz a gdy auto się nagrzeje traci zupełnie moc. Może ktoś z okolic Zielonej Góry zna jakiegoś speca od Alfy Romeo? Bardzo proszę o pomoc, z góry dzięki.
    Może to grzałka od sondy... sondę też sprawdzałeś ?

crazyqs
    Gość

Domyślnie

Z tego co rozmawiałem z mechanikiem sprawdzali wszystko łącznie z sondą, na początku był błąd ogólny sondy ale po wymianie czujnika hall'a, wariatora i przepływomierza nie ma żadnych błędów.

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał crazyqs
    Z tego co rozmawiałem z mechanikiem sprawdzali wszystko łącznie z sondą, na początku był błąd ogólny sondy ale po wymianie czujnika hall'a, wariatora i przepływomierza nie ma żadnych błędów.
    Był błąd sondy to wymieniłeś wszystko oprócz sondy :shock: dlaczego?

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

xaraf
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał 75andrew155
    Cytat Napisał crazyqs
    Był błąd sondy to wymieniłeś wszystko oprócz sondy :shock: dlaczego?
    też mnie to odrobinę zdziwiło... zainwestowałeś już trochę pieniędzy, to te 90 pln za sondę (NGK na Allegro) jest chyba warte wydania.

crazyqs
    Gość

Domyślnie

No tak tylko trzeba zwrócić uwagę na fakt że po wymianie czujnika i przepływomierza błąd sondy zniknął.

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał crazyqs
    No tak tylko trzeba zwrócić uwagę na fakt że po wymianie czujnika i przepływomierza błąd sondy zniknął.
    Ciekawe spostrzeżenie komp pokazuje błąd sondy a Ty wymieniasz wszystko oprócz jej i błąd znika a problem pozostaje :wink:

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

A czy ten mechanik sprawdzał ciśnienie paliwa, bo może jak sie pompa trochę nagrzeje to zaczyna padać.

crazyqs
    Gość

Domyślnie

No, ale trzeba wziąć pod uwagę to że jeden błąd może wynikać z faktycznego uszkodzenia, a drugi może wyskoczyć przez ten pierwszy. Bo przecież komputer nie był kasowany błąd sam ustąpił, ale nie będę spekulować zobaczę co jutro powiedzą. Na pewno gdyby to była pompa paliwa i wartości by się nie zgadzały doszli by do tego wcześniej, poza tym w moim Fiacie Uno objawy pomby były inne, samochód potrafił zgasnąć albo szarpnąć przy zbyt dużym dodaniu gazu więc to nie pompa raczej.

No i wyszło szydło z worka, zwracam honor wszystkim którzy podejrzewali sondę. Okazało się że coś jest nie tak z elektroniką w mojej alfie i tak na przykład przepływomierz okazał się dobry nie wiadomo czemu wyskoczył jego błąd bo faktycznie to sonda i czujnik hall'a wymagały tylko wymiany. Dziś jeszcze nie odebrałem alfy bo walczą z elektroniką. Mimo iż samochód jeździ bez zarzutu świeci się kontrolka wtrysku, mogli by to tak zostawić ale ze względów bezpieczeństwa lepiej żeby świeciła się w tedy kiedy ma się zaświecić a nie zawsze.