Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Jak wymienić amortyzatory z tyłu??

Marcuss
    Gość

Domyślnie Jak wymienić amortyzatory z tyłu??

Witam, może ktoś powiedzieć jak wymienić amortyzatory z tyłu?? Wygląda to tak jak z przodu, że wyciągamy go całego ze sprężyną?? Bo z tyłu nigdzie nie widziałem mocowania do kielicha. I drugie pytanie, czy muszę kupować sportowe amorki?? bo mam całe zawieszenie Powertech -30mm. Słyszałem, że przy tak małym obniżeniu można zwykłe amortyzatory wrzucić.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar acrow
    Mieszka w
    SPI
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTDm 16V

Domyślnie

Skracasz ich żywotność, zakładając skrócone sprężyny do amortyzatorów z seryjnym skokiem.

pzdr.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar siapek
    Mieszka w
    W-wa Centralna
    Auto
    147 JTD 16V TI

Domyślnie

jak otworzysz bagażnik na szczycie nadkola znajdują się śruby. Możesz przeciąć dywanik, zeby się tam dostać albo zdjąć całą wykładzinę.
    Zdejmujesz koło, odkręcasz tą długą śrubę na dole, co trzyma amortyzator razem z silentblokiem i drążkami poprzecznymi/
    Od góry, z bagaznika, odkręcasz jedną śrubę (chyba 19 albo 21) i zdejmujesz mc persona.
    Jest jeszcze w połowie amortyzatora jakiś plastikowy mały drążek przykręcony taką dziwną śrubką, do której przytrzymania optrzebny jest imbus. Inaczej się obraca.
    Przyda Ci się zacisk, żeby ścisnąć sprężynę w celu uwolnienia amortyzatora.
    Robota nie jest trudna. Potrzebne są raczej 2 osoby. Ja miałem problemy z odkręceniem śrub.

Marcuss
    Gość

Domyślnie

siapek w wykładzinie mam wycięte takie klapki i jak się je otworzy to jest takie gąbkowe wygłuszenie, gdy je wyciągnę, to widać tylko wystające tłoczysko amortyzatora z imbusem i nakrętką, ale nigdzie nie widzę tych śrub mocujących... Gdzie one są? trzeba zdjąć dywanik z całego nadkola??

---------- Post added at 20:06 ---------- Previous post was at 19:58 ----------

Bo tu wygląda tak jakby zamontowane było to na tej jednej nakrętce do kielicha http://eper.fiatforum.com/eper/navi?...OD=0&DRW_NUM=3 . A jeśli faktycznie tak jest to będę musiał jakoś wepchać tam ściągacz do sprężyny.

Użytkownik Ogier Avatar AdiUssj
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0

Domyślnie

Tak jak mowisz zamontowane jest na tej nakretce do kielicha

olejq1
    Gość

Domyślnie

Dodam swoje 2 grosze o wymianie amortyzatorów, wsadziłem komplet Bilstein B4 2 tygodnie temu. Spryskaj śruby, które będziesz odkręcać penetratorem dzień wcześniej, a druga sprawa polecam oryginalne osłony, dałem się namówić na osłony firmy hart za 56zł (oryg 80) i teraz słyszę dziwny dźwięk, który ewidentnie dochodzi z pracującej osłony, doprowadza mnie to do depresji, w tym tygodniu wywalam harty i wrzucam oryginały.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar siapek
    Mieszka w
    W-wa Centralna
    Auto
    147 JTD 16V TI

Domyślnie

Cytat Napisał Marcuss Zobacz post
    w wykładzinie mam wycięte takie klapki i jak się je otworzy to jest takie gąbkowe wygłuszenie, gdy je wyciągnę, to widać tylko wystające tłoczysko amortyzatora z imbusem i nakrętką
    no to to jest właśnie ta śruba, która musisz odkręcić.
    Właśnie to co wrzuciłeś, http://eper.fiatforum.com/eper/navi?...OD=0&DRW_NUM=3 przedstawia tą śrubę,

Cytat Napisał Marcuss Zobacz post
    będę musiał jakoś wepchać tam ściągacz do sprężyny.
    Zdejmij sprężynę jak już wyjmiesz calego mcpersona (sprężyna i amortyzator). Wtedy łatwo i wygodnie zrobisz sobie na stole.

http://eper.fiatforum.com/eper/navi?...OD=0&DRW_NUM=2
    a tu jest ta dłua śruba o której mówiłem. Trzyma drążki i silenbloka. Ja też trzeba odkręcic. numer 11
    Ostatnio edytowane przez siapek ; 13-09-2011 o 11:24

Marcuss
    Gość

Domyślnie

Powie mi ktoś jeszcze czy oprócz amortyzatora muszę tam jeszcze coś wymienić?? Bo osłony mam dobre, ale widzę, że są tam jeszcze tzw. wkładka elastyczna. Lepiej ją wymienić??