Witam moje parametry pierwszej sądy są ok ale druga jest na minusie -0,26V. 2,5V
Witam moje parametry pierwszej sądy są ok ale druga jest na minusie -0,26V. 2,5V
Kolego Mat85,
to nie Sąd tylko sonda lambda, podczas pracy napięcie pomiarowe winno oscylować w zakresie 0,2 - 0,9 V gdy jest inaczej to uszkodzona.
wiem kolego son w pośpiechu tak wyszło.A tak w ogóle problem jest taki...Silnik źle pracuje na wolnych obrotach.Podejrzenie było takie, że źle ustawiony rozrząd.Ustawiłem rozrząd z blokadami i czujnikiem i kurwa jeszcze gorzej!!!Trzęsie całym silnikiem.Jak wyżej pisałem sprawdzałem wartości rzeczywiste sondy.Mam tez podejrzenie o cewki zapłonowe.Na kts nie ma błędów.Może jakiś fiatowski program by coś pokazał.Czy może się tak dziać przez tą sondę??Nie wiem teraz od czego zacząć.Czy cewki czy sonda??Albo już nie wiem co.???
Kolego Mat85,
nie potrafię zrozumieć o czym piszesz, jeśli silnik z 1999 roku to jest tylko jedna sonda lambda regulacyjna przed katalizatorem (więc jaka druga).
Nie działająca sonda lub źle działająca powoduje nierówna pracę na biegu jałowym i znaczny wzrost zużycia benzyny (bogata mieszanka).
Radzę połączyć się ze sterownikiem silnika programem FiatECUscan lub AlfaDiag i sprawdzić parametry pracy.
Wypadanie zapłonów winien zdiagnozować każdy mechanik na "słuch".
Ostatnio edytowane przez stanlizak ; 15-10-2011 o 09:49
masz sterownik me2.1 , nie zarejestruje błędów na cewkach, najlepiej wyjąć i obejrzeć świece, cewki większość zakładów zajmujących się elektryką samochodową sprawdzi ci po max 10 zł za sztukę
acha i wyedytuj post z niektórych wyrazów, bo Cię moderator upomni