Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Zimowe skrobanki

MITOholik
    Gość

Question Zimowe skrobanki

Witam.
    Parkując swoją MiTo pod chmurką niejednokrotnie przy dużych mrozach, po obfitych opadach śniegu mam delikatny problem z otwarciem drzwi. Jak wszyscy zapewne wiedzą szyba przy otwieraniu drzwi opuszcza się o około 1cm a w zasadzie powinna się opuścić, ale jak napada śniegu który roztopi się od ciepła wewnątrz spływając po szybie tworzy swoisty klin i zamarza na kość trzymając tym samym szybę pod "osłoną" uniemożliwiając jej opuszczenie.

(1)Wtedy trzeba szarpnąć drzwi, żeby szyba wyszła z pod "osłony" co pewnie po czasie doprowadzi do uszkodzenia siłownika, co nastąpi na pewno zaraz po zakończeniu gwarancji. Co gorsza problem jest też po wyszarpaniu z pod osłony aby domknąć drzwi i umieścić szybę z powrotem pod osłoną.
    (2)Oczywiście odmrażacz nie wiele pomaga przy takiej grubej warstwie lodu.
    (3)Żeby odpalić samochód tak aby ogrzał się od środka, trzeba dostać się do środka! (patrz okt.1)

Jeżeli macie jakieś sugestie, bądź rozwiązania problemu, może macie jakieś doświadczenia ze swoimi Miciakami to jestem otwarty na propozycje.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Adalbrecht
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Hyundai i30N

Domyślnie

Szczerze mówiąc nie miałem nigdy tego problemu, bo odmrażacz spełnia się w swojej roli doskonale - według mnie nie jest to wcale bardzo gruba warstwa lodu, bo jak wspomniałem psiknięcie odmrażaczem i poczekanie kilkunaście sekund rozwiązuje problem - a przynajmniej do tej pory tak było.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR GTV6, BMW 530i E39

Domyślnie

Może osłona na przednią i boczne szyby uratuje sytuację? Przy okazji chroni również lusterka.

W 155 nachodzi prawie na środkowy słupek. Do kupienia są różne rozmiary.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Geordie
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta

Domyślnie

A co sądziecie o smarowaniu uszczelek w drzwiach? Wówczas nie ma ryzyka przymarzania szyby

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Giulietta 1.4TB Distinctive/Sport/Premium/Dach

Domyślnie

Cytat Napisał Geordie Zobacz post
    A co sądziecie o smarowaniu uszczelek w drzwiach? Wówczas nie ma ryzyka przymarzania szyby
    Sadzimy, ze to swietny pomysł. O zamarzaniu uszczelek wtedy po prostu zapominasz.

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Jeszcze jest opcja zabawy pilotem. Po otwarciu centralnego spróbować pilotem uchylić szyby. O siłownik bym sie nie martwił, ma zabezpieczenie nadprądowe jak ma zbyt ciężko wtedy sie wyłącza. Szyba przechodzi pod rynną jak się ją delikatnie "dognie".
    Ale na ogół rozmrażacz + przesmarowanie uszczelek załatwia temat

MITOholik
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    Jeszcze jest opcja zabawy pilotem. Po otwarciu centralnego spróbować pilotem uchylić szyby. O siłownik bym sie nie martwił, ma zabezpieczenie nadprądowe jak ma zbyt ciężko wtedy sie wyłącza. Szyba przechodzi pod rynną jak się ją delikatnie "dognie".
    Ale na ogół rozmrażacz + przesmarowanie uszczelek załatwia temat
    Właśnie taką strategie przyjąłem w zeszłym sezonie. Fiveseven o jakiej osłonie mówisz?? możesz wrzucić jakieś foto albo link?. Parkuje pod chmurką pod blokami i chciałbym aby ta osłona jeszcze była jak się rano obudzę. ;]

Mieszka w
    Opole
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta

Domyślnie

Ja dziś właśnie kupiłem sztyft do smarowania uszczelek. Bardzo poręczny, wygodny w użyciu. Firma Sonax. Kosztował ok. 20 zł w Castoramie.

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał MITOholik Zobacz post
    Fiveseven o jakiej osłonie mówisz?? możesz wrzucić jakieś foto albo link?. Parkuje pod chmurką pod blokami i chciałbym aby ta osłona jeszcze była jak się rano obudzę. ;]
    Sądzę że chodzi o górny plastikowy profil w który wsuwa się szyba.

Mieszka w
    Opole
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    Sądzę że chodzi o górny plastikowy profil w który wsuwa się szyba.
    Kiedyś w taksówkach, głównie Polonezach i Fiatach 125p można było zauważyć takie owiewki.