Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Długo kręci - problemy z odpalaniem JTD

pawelk91
    Gość

Domyślnie Długo kręci - problemy z odpalaniem JTD

Witam wszystkich i przechodzę do rzeczy a mianowicie jestem szczęśliwym posiadaczem Alfy 166 , 2,4 jtd 136 KM tylko gryzie mnie jedna rzecz za każdym razem kiedy Ją odpalam muszę potrzymać na rozruszniku kilka sekund to znaczy około czterech pięciu obrotów silnika i taka sytuacja występuje niezależnie od tego czy silnik jest ciepły czy zimny. Dodam ,że auto odpala zawsze nigdy sie nie zdarzyło żeby nie zapalił, nie ma żadnych błędów. Kiedyś miałem okazje przestawiać dawkę rozruchowa w golfie bo nie chciał zapalać na ciepłym i po takiej zmianie własnie podobnie odpalał i tak się zastanawiam czy ktoś może w moim aucie nie grzebał, ale nie wiem jaka jest dawka oryginalnie wpisana i jeśli ktoś wie to proszę napisać , i ostatnia rzecz auto miało zrobiony chip tuning szukałem info na ten temat ale okazało się że Alfa jest juz przerobiona , chciałem wgrać wsady z tego forum ale po wgraniu Galletto 1260 nie ma żadnej reakcji po prostu nie zapisuje nowego softu i tak się zastanawiam czy ta modyfikacja mogła mieć wpływ na odpalanie auta . Za wszystkie rady i sugestie z góry dziękuje . Na wszystkie posty odpiszę ale najczęściej wieczorami bo nie mam za wiele czasu. Pozdrawiam

Użytkownik Pirat drogowy Avatar jbkobziak
    Mieszka w
    Rząśnik
    Auto
    AR 156 2.4 JTD CF2 136KM Cosmo Blue

Domyślnie

A może on dobrze odpala tylko Ty nie jesteś do tego przyzwyczajony. TDI odpalają praktycznie po jednym obrocie, a JTD po kilku 3 czy 4. Tutaj masz odpalenie JTD http://www.youtube.com/watch?v=ZambC...eature=related Twój odpala podobnie czy jeszcze dłużej?

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

a rozrusznik dobrze kręci ?? czy tak jakby "ospale" ?? jak normalnie to trzeba sprawdzić ciśnienie jakie podaje pompa CR na rozruchu ( powinno być około 300 bar a żeby to zrobić trzeba podpiąć kompa) jak mniej to raczej pompa. Jak pompa podaje tak jak powinna to wtryski. W dziale "zrób to sam" masz instrukcję jak domowym sposobem sprawdzićczy wtryski leją. Jak leją wymiana jak nie to jest jeszcze kilka opcji ale najpierw sprawdz powyższe.

pawelk91
    Gość

Domyślnie

Właśnie nagrałem filmik jak moja Bella odpala http://www.youtube.com/watch?v=SQcBzdkA-sk jak dla mnie trochę długo trzeba kręcić .

---------- Post added at 13:35 ---------- Previous post was at 13:32 ----------

Jeśli uważacie tak jak ja ,że za długo odpala to zacznę sprawdzać pompę i wtryski.

---------- Post added at 13:36 ---------- Previous post was at 13:35 ----------

Jeśli uważacie tak jak ja ,że za długo odpala to zacznę sprawdzać pompę i wtryski.

Użytkownik Ogier Avatar Prezes_07
    Mieszka w
    Sosnowiec/Suwałki
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 115 KM

Domyślnie

Moja odpala tak samo

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

Lekki brak prądu, raczej nic więcej.

Użytkownik Ogier Avatar Prezes_07
    Mieszka w
    Sosnowiec/Suwałki
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 115 KM

Domyślnie

Co masz na myśli mówiąc lekki brak prądu??

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Miechów
    Auto
    166 2,4JTD

Domyślnie

moja też odpala podobnie

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

mi sie wydaje że początek rozrusznika jest za cięzki. Ale jedyne co mi przychodzi do głowy to już trochę słaby aku albo zatarte łożyska w rozruszniku. Co by nie było NICZEGO bym na razie nie ruszał. I tak jak koledzy pisali to nie Ti DI AJ hehehe po prostu 5 cylindrów musi sie obrodzić i mi też podobnie odpala.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

Sprawdź masowanie

miałem podobnie na wiosnę - cały czas stawiałem na aku, później na rozrusznik, że padł, a summa summarum wyszło, że "oryginalna" masa się "skończyła". Dodanie nowego miedzianego przewodu sprawiło, że autko odpala bez problemu - zdecydowanie mniej obrotów potrzebuje na rozruch, niż w pierwszym filmiku.
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek