Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Temat: Mała stłuczka prawy przód

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2002r

Domyślnie Mała stłuczka prawy przód

Hej
    ( jak był już podobny temat to sorki ale nie mogłem znaleźć w opcji szukaj )

Dziś miałem małą stłuczkę ( nie z mojej winy ). Uderzyłem w kolesia który próbował z prawego pasa skręcić w uliczkę w lewo . Stłuczka nie była poważna ale wezwałem policję żeby nie było problemu z odszkodowaniem ( koleś ma ubezpieczenie w MTU - masakra ,szkoda ze nie PZU )

Moje pytanie tyczy na co powinienem zwrócić uwagę przy ubezpieczycielu żeby wyrwać jak najwięcej.
    To widać odrazu
    ( zderzak obdarty i się cofnął trochę do środka - nie wiem jak zmocowaniem zderzaka, mocowanie prawej lampy poszło i jest lekko zarysowana , prawe nadkole metalowe pogięte i obdarte, plastikowe nadkole połamane ).

Ktoś się orientuje na ile mogę liczyć ??

Policja zabrała mi dowód rejestracyjny z powodu mocowania lampy i stanu przedniego ogumienia ( miałem w tym tygodniu i tak kupić nowe )

Założenia w tym przypadku powinienem do mechanika udać się na lawecie, przejdzie to jak przedstawię fakturę za lawetę

A jeszcze jedno, nic jeszcze nie zgłaszałem, cała procedura mi jest obca jakieś rady ?
    ( dodam ze samochód jest zarejestrowany na mojego tatę )

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Jest: Skoda Superb 2.0 TDI. Było: 159 SW 1,9 JTD AR 147 1.9 JTD 16V 170 KM 2003 r. Passatto B5 1.8

Domyślnie

Cytat Napisał mmlover Zobacz post
    ( dodam ze samochód jest zarejestrowany na mojego tatę )
    Duzo nie zalatwisz jak samochod jest na Twojego Padre , a procedura wyglada mniej wiecej tak:
    - jedziesz do drogowki - z tego co pamietam sa na ul. Hubskiej w DW - bierzesz protokol/raport ze zdazenia
    - jedziesz z protokolem z policji do ubezpieczyciela w ktorym sprawca kolizji ma wykupione OC i zglaszasz szkode + na miejscu mozesz umowic sie co i jak z zeczoznawca ktory wycenia szkode

to tak troche ogolnie opisane, reszte odnosnie odszkodowania / usuniecia szkody dopytaj u ubezpieczyciela. Najlepiej jak masz znajomego mechanika u ktorego moze byc samochod podczas ogledzin, mechanik zawsze moze ,,cos" od siebie dorzucic odnosnie szkody co za tym idzie kwota odszkodowania moze byc wyzsza
    Ostatnio edytowane przez sebawroc ; 13-11-2011 o 20:13

Użytkownik Maniak resoraków Avatar slider2002
    Mieszka w
    Gniezno
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9JTD 110KM

Domyślnie

najlepiej naprawiać auto bezgotówkowo w jakims porządnym warsztacie. wtedy oni beda walczyc z ubezpieczalnia.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kobylnica, Gniezno, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM Distinctive Premium Q-Tronic + wyścigowa terenówka czyli firmówka

Domyślnie

dobrze jest też oddać autko do autoryzowanego serwisu alfy a we wrocku masz przy wylocie na autostradę to oni już ci zrobią porządnie i nie będziesz miał problemu z odszkodowaniem.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

I głupota, żeś policję wzywał. Na pokwitowaniu możesz jeździć jeszcze 7 dni normalnie. MTU to firma-córka sopockiej Hestii, zobacz na adres Miałem przyjemność (serio) dostać od nich odszkodowanie. Za połamaną tylną lampę, porysowany zderzak i błotnik dostałem w oplu z 90 roku 2800zł Naprawiłem na cacy i jeszcze została kasiorka. MTU to akurat jeden z lepszych ubezpieczycieli.

Co do naprawy - zgłaszaj szkodę i wstawiaj auto do ASO, nie baw się nawet w inne formy naprawy. Zrobią na nówka częściach na tip-top i jak koledzy mówią - oni będą walczyć z ubezpieczalnią.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał dcfan Zobacz post
    I głupota, żeś policję wzywał.
    ciekawe czy byś tak samo napisał gdyby po spisaniu oświadczenia winy sprawca odwołał jednak swoje zeznanie i trzeba by się włóczyć po komisariatach itp
    bardzo dobrze że wezwałeś Policję skoro to ty byłeś poszkodowany

p.s.
    pisz jutro PW
    $$

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

A ilu z Was robiło takie naprawy w ASO, że aż tak bezkrytycznie to polecacie? Przecież tam też pracują ludzie, i nie zawsze to wygląda idealnie... Poza tym często nie zwracają za nowe części bo mogą potrącić amortyzację. Z ubezpieczeniami bym jednak uważał ale nie ma się co godzić na ustępstwa. Skoro policja orzekła jego winę i masz z tego protokół (z zaznaczonymi szkodami na aucie) to sprawa jasna i raczej bezproblemowa.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    olsztyn
    Auto
    alfa romeo156 1.9jtd 98r

Domyślnie

Cytat Napisał czarek82 Zobacz post
    dobrze jest też oddać autko do autoryzowanego serwisu alfy a we wrocku masz przy wylocie na autostradę to oni już ci zrobią porządnie i nie będziesz miał problemu z odszkodowaniem.
    Jakie problemy z odszkodowaniem??.....Bierz kase do ręki zawsze ci coś zostanie....Co do lawety to nie przejdzie jak na pokwitowaniu mozna jezdzic ale mechanik może ci wystawic fakture za zabezpieczenie auta zeby nie uległo wiekszej szkodzie mi takie cos uwzglednili

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar jaras 155
    Mieszka w
    Wiekowo
    Auto
    obecnie Alfa 156 1.9 JTD 02r.

Domyślnie

WITAJCIE.
    Kolega prawy przód a ja troszkę więcej.
    Szkoda jej bo pięknie jeździła.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	SAM_0759.jpg
Wyświetleń:	122
Rozmiar:	83.5 KB
ID:	39215

Płakać się chce, ale kupiłem już bliiźniaczkę.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2002r

Domyślnie

A to dobrze ze można jeździć 7 dni na pokwitowaniu . Policjant mi nic nie powiedział ( ale i tak już dziś musiałem gdzieś pojechać).Dla mnie przegląd to formalność, ojciec ma znajomego . A popołudniu jadę za miasto do mechanika (znajomego) zrobi mi to jak się należy to co sam nie będę umiał, a przy malowaniu pomaluje inne obtarcie parkingowe (może też obite przez kamyczki nadwozie ). Najgorzej ze będę musiał czekać na wycenę i nic nie robić
    Już bym chętnie zamówił części ale nie wiem na ile mi to wycenią
    -_Wymienię od razu dwie lampy :
    http://allegro.pl/alfa-romeo-156-97-03-reflektor-lampa-czarna-l-p-i1890959957.html

-Zderzak nowy do pomalowania , albo używka w tym samym kolorze ( jeśli gdzieś pękł )

- nadkole metalowe
    http://allegro.pl/blotnik-przedni-pr...878720443.html

- nadkole
    http://allegro.pl/alfa-156-nadkole-p...880381952.html

W sumie lampy 270 + zderzak około 400 zł + nadkole około 250 + nadkole plastik około 80 zł = 1000 zł ( na szybko szukałem więc może coś taniej lub lepszej jakości można znaleźć)

Wieczorem jak znajdę kabelek do telefonu wrzucę zdjęcie lub zrobię inne ( z daleka nawet za bardzo nie widać )

Dzięki zainteresowanie