Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: prosba o pomoc

jarek27
    Gość

Domyślnie prosba o pomoc

witam prosze o pomoc w rozgryzieniu problemu jaki dreczy moja alfe tzn.dwa dni temu wymienilem termostat bo alfa na wskazniku po przejechaniu np 100 km pokazywale mi 50 stopni raz tylko wskaznik w korku podiusl sie do 70 a potem zatrzymal sie na 50 i nie grzala kabiny teraz wymienilem termostat i jest to samo podniosla sie stojac w korku i potem zatrzymala sie znow na 50 stopniach ,uklad odpowietrony ...co moze byc przyczyna takiego zachowania prosze o porade czego szukac lub co mam naprawic?/
    Ostatnio edytowane przez jarek27 ; 14-11-2011 o 18:31

Użytkownik Alfa i Omega Avatar sumka33
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    ALFA ROMEO 156 SW 1.9 JTD FL, 2005;ALFA ROMEO 147 1.9 JTD FL, 2008

Domyślnie

Cytat Napisał jarek27 Zobacz post
    witam prosze o pomoc w rozgryzieniu problemu jaki dreczy moja alfe tzn.dwa dni temu wymienilem termostat bo alfa na wskazniku po przejechaniu np 100 km pokazywale mi 50 stopni raz tylko wskaznik w korku podiusl sie do 70 a potem zatrzymal sie na 50 i nie grzala kabiny teraz wymienilem termostat i jest to samo podniosla sie stojac w korku i potem zatrzymala sie znow na 50 stopniach ,uklad odpowietrony ...co moze byc przyczyna takiego zachowania prosze o porade czego szukac lub co mam naprawic?/
    Temat już był poruszany na forum. Najprawdopodobniej wszystko jest ok. Na wartości wskazywane przez wskaźnik na desce rozdzielczej patrz raczej przez palce i są one wartościami raczej orientacyjnymi. Prawidłową temperaturę silnika możesz sprawdzić w FESie albo alfadiagu poprzez złącze diagnostyczne i to będą prawidłowe wartości. Wydaje mi się że niepotrzebnie wymieniłeś termostat (zachowaj poprzedni bo jak był oryginał to najlepszy- tanie zamienniki szybko się zapiekają). Tak więc ciesz się samochodem i dla własnego spokoju sprawdź na ciepłym silniku w FESie temperaturę. Powodzenia i szerokiej drogi...

Użytkownik Romeo Avatar palchon
    Mieszka w
    SJZ
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD SPORTWAGON

Domyślnie

Masz dwa wyjścia komputer albo przejechać z 15 km silnik powinien się rozgrzać i docisnąć jej ostro na przez 10 min i patrz jak się zachowuje wskaźnik temperatury. Szczerze to mi po jeździe po mieście rok temu tak ze 20 min to wskaźnik wskazywał 70-pare stopni przeważnie. I pytanie takie czy ten termostat stary jest w pozycji zamkniętej czy otwartej??
    Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
    Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa

jarek27
    Gość

Domyślnie

starym termostacie jest jedna czesc otwarta a druga prawie domknieta tylko nie do konca,a tak wogole to nie bardzo jest wporzadku jak jezdzi sie na niedogrzanym silniku szybciej sie zuzywa i wiecej pali .nie wiem juz gdzie szukac przyczyny tego zjawiska,,,probowalem go zagrzac takjakkoledzy z forum radza i jest tak poszla wskazowka na jakies 70 stopni i pozniej zatrzymala si na 50 w srodku temperatura tylko slaba ale jakas jest

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Termostat był nowy? Jakiej firmy?
    Sam wymieniałeś? Czy w warsztacie?
    .................................................. .........
    Jeśli był stary to nic dziwnego że nie ma zmian.
    Jeśli nowy to masz dwie możliwości : albo jakieś badziewie wadliwe , albo zły montaż.
    Teraz musisz sprawdzić najlepiej u mechanika i albo reklamować termostat jeśli wadliwy albo poprawić montaż.
    Moja Bella