1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
2000 Subaru Forester S-Turbo
2002 Opel Zafira OPC
1999 Volvo V70
Przyłączam sie
Ostatnio zaczęło się coś takiego dziać że po kilku godzinach stania na dworze nie moglem skręcić kierownica tak szarpało, po chwili robiło sie normalnie.. muszę zmienić płyn tylko też nie wiem za bardzo na jaki.
aaa i jeszcze mam pytanko bo przy maksymalnym skręceniu kół wydobywa sie taki pisk, czy to też może być przez płyn w wspomaganiu??
skrzynia (nie plyn a olej!) dedykowny;TUTELA, klasa ZC 80/S API GL4 Wspomaganie dedykowany TUTELA klasa GI/A DEXTRON II ; HAMULCE : DOT4 .czego tu nie rozumiesz?
Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.
porostu pierwsze słysze o firmie Tutela, i jak widze nigdzie takiego oleju nie kupie ;//
znalazłem GL-4 Valoline, tylko czy aby gęstośc dobra 75W-90
http://allegro.pl/item350644580_valv...syntetyk_.html
do wspomagania coś takiego wynalazłem
http://allegro.pl/item351863570_valv...id_1_litr.html
i do hamulców (ciekawy jestem czym się różni 4 od 5.1)
http://allegro.pl/item350643957_valv...dot_3_i_4.html
jestem ciekaw czy w/w buletelczki ilościowo wystarczają do naszych układów
1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
2000 Subaru Forester S-Turbo
2002 Opel Zafira OPC
1999 Volvo V70
No co Ty Alfą od wczoraj jeździsz :>> Tutela jest stara jak Fiat, a kupisz ją bez problemu w sklepie z częściami do włoskich aut.Napisał bobryt
Jak pójdziesz do serwisu to napewno go tam znajdziesz, nie jest zbyt drogi. A i w sklepach motoryzacyjnych widziałem
Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
Wcześniej:
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
Alfa Romeo 166 3.0 V6
Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
Lancia Delta 1.8 8V
Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
Alfa Romeo 155 2.5 V6
Alfa Romeo 33 1.7 Boxer
Ja mam tym zalane i jest OK,a kupiłem wszystko w serwisie Fiata.Nie kosztuje dużo.Napisał lesio146
Olej to też płynNapisał lesio146
Dla przykładu podam Ci , że producent olej do automatu nazywa ATF , czyli Autmoatic Transmission Fluid - fluid czyli plyn , wiec sie nie czepiaj
co do skrzyni - nie musi byc oczywiscie dedykowany - to taki chwyt marketingowy , jak pojedziesz do serwisu tez Ci nie wleja dedykowanego tylko producenta takiego z ktorym maja podpisana umowe , np w serwisie w ktorym ja pracuje uzywa sie shella , mimo , iż producent zaleca Mobila (zaleca , ale żeby było śmieszniej na pierwszy montaż jak wyjeżdzają z fabryki to są autka zalewane shellem - od marketing Panowie .... nie dajcie się zwariować reklamie). Co do wymagań producenta - GL4 to bardzo słaba klasa , szczerze mówiąc trudno będzie nawet kupić olej tak niskiej klasy , ja bym lał olej klasy GL5
Aczkolwiek skrtzynia biegów jest bardzo mało wymagającym podzespołem jeśli chodzi o olej - byle tam był w odpowiedniej ilości i nie pływał w nim jakieś syfy
.
Hamulce toć masz napisane , że dot 4.
Wspomaganie - NIE DEXTRON tylko DEXRON II , czyli jakikolwiek ATF klasy 2 , jednak my laliśmy ATF nawet klasy 4 do aut , w których było zalecane klasa 2 . Jedyne ryzyko jakie powstaje to takie , że układ się rozszczelni , bo reszta ma się lepiej , ponieważ pracuje w lepszych warunkach. Ale żeby nie było , że ja to polecam - zawsze to robimy na własną odpowidzxialność , pozatym dexron II jest tańszy od trójek , a co dopiero od czwórek
Co do silnika - klasa SG o lepkości 10W40 . Trzeba się trochę postarać , żeby zanabyć olej 10W40 , który nie będzie spełniał tej klasy. Większość olei na dzień dzisiejszy spełnia klasę SJ , czyli 3 klasy wyżej . No i kończąc ten ciekawy temat skomentuje tekst lesia - twoje pytanie jest nie na miejscu , kolega może się na tym nie znać , ma do tego prawo. A jeśli chcesz już komuś udowodnić , ze wiesz od niego więcej , to musisz pokazać , że wiesz , a nie , że rzucisz tabelą dedykowanych olejów przez producenta , ciężko pewnie dostępnych , nie wygodnych w użyciu i często niższej jakości niż inne dostępne na rynku ( z bardzo prostego pwoodu - jak ktoś układał tabele , to jeszcze nie były w powszechnym użyciu oleje o wyższej jakości
)
pozdrawiam i proszę się nie gorączkować , bo jak znam życie zaraz zaczną się awanturować Ci , których raczyłem poprawić![]()
jesli ktos sie czepia to napewno nie ja :mrgreen: dedykowany,po tym jest podana klasa.wiec nie przelewaj swojej wiedzy w sposob niezrownowarzonyNapisał Zun
DD
Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.
Nie wiem , co Ci chodzi z tym nie zrównoważony . Ja nie komentowałem w zasadzie twojej wypowiedzi w tej części , z prostej przyczyny - przepisałeś co to było na zdjęciu - chwali się , bo teraz nie trzeba klikać na zdjęcie podane przez zakładającego wątekNapisał lesio146
. Reszta mojej wypowiedzi to po prostu odpowiedź na pytanie kolegi , bo zamiast wstawiać komentarze trzeba było koledze pomóc , a nie napisać to co n już dawno przeczytał - kolega chciał objaśnienie do tego co napisał , więc je dostał w końcu
A ja się jeszcze zapytam założyciela wątku - jak autem jeździsz , nie oszczędzasz go , czy też jeździsz nie dając mu w kość ?