Witam!
Spotkał mnie ostatnio taki problem, iż gdy mam rozgrzany silnik , staję na światłach, i zaczynają mi falować obroty...
Czy to zatkany silniczek krokowy? Przybrudzona przepustnica?
Co może być tego przyczyną, i jakie koszta robocizny ?
Witam!
Spotkał mnie ostatnio taki problem, iż gdy mam rozgrzany silnik , staję na światłach, i zaczynają mi falować obroty...
Czy to zatkany silniczek krokowy? Przybrudzona przepustnica?
Co może być tego przyczyną, i jakie koszta robocizny ?
Kolego, wpisz w pole szukaj "falujące obroty" i znajdziesz sporo tematów i postów...
Oczywiście, może to być zanieczyszczony/zatarty silniczek krokowy
Pozdrawiam,
GrzesiuŻar
AR 146ti 2.0 16v '96
AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
AR 155 2.0 16v '95
AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG
Rocznik 99 ma już zintegrowany silniczek krokowy z przepustnicą. Proponuje dokładnie sprawdzić czy układ dolotowy jest szczelny. Jeśli tak to spróbuj wyczyścić przepustnicę i obowiązkowo zrób reset parametrów adaptacyjnych. Niestety trzeba z tym jechać na kompa, odłączanie aku nic nie da!!!
U mnie pomogło właśnie czyszczenie przepustnicy i reset na kompie. Problem od 2 lat nie występuje![]()
Za podłaczenie do kompa kasowanie błedów i reset zapłaciłem 86zł w aso.
Dzięki, w następnym tygodniu jade na wymiane silniczka krokowego oraz przeczyszczenie prepustnicy, potem zadzwonie do ASO i umówię się na wizytę![]()
Chyba, ze to świece...
Przepustnice wyczyść ja mam to samo tylko czasu nie mam żeby się za to zabrać.
A ja biorę 30zł
Generalnie falowanie obrotów w TSie to temat rzeka, ja wyczyściłem przepustnicę i nie dało to nicdopiero jak całkiem padła, wymieniłem i zrobiłem adaptację, jest luz. Ja mam taki algorytm:
1. sprawdzić stan świec, kabli, cewek, sondy lambda, napięcie na przepływce. Coś jest uszkodzone - wymienić
2. Przeczyścić przepustnicę i/lub silnik krokowy oraz ich styki,
3. Wykonać adaptację silnika krokowego
4. Przeczyścić elektrozawór wariatora oraz jego styki
5. Jeśli w/w nie pomogą - przepustnica/krokowy do wymiany + pełna adaptacja
6. Przeczyścić styki wszystkich innych czujników jakie przyjdą Ci na myśl i dolać czyścik do paliwa
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda