Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: [156] Kontrolka oleju w 2.4 JTD (chyba)

norbiwolow
    Gość

Domyślnie [156] Kontrolka oleju w 2.4 JTD (chyba)

Co jakis czas - około 2 razy w tygodniu zaswieca mi sie na około sekunde podczas jazdy konktolka koloru pomaranczowego o symbolu jakby baku - chyba jest to poziom oleju
    czasem jest to podczas hamowania czasem ruszania lub na jakimś zakrecie - stan oleju mam troszkę ponad max jak wlewałem nowy to tak mi sie troszkę przelało - ale że zalałem swiezy olej na max 3000 km w celu przepłukania silnika po poprzednim oleju co był w silniku przez 20tys km - to tak latam choc na dniach wymieniam olej

dodatkowo przy pierwszej wymianie nie wymieniłem filtra bo w sklepie zły mi sprzedali a auto juz było ze spuszczonym starym olejem, to zostawiłem stary filtr i zalałem nowy olej

czy to mozliwe aby poprzez zapchany filtr zapalała sie ta kontrolka lub przez nadmiar oleju w silniku ???

dziś kupiłem nowy olej - filtr juz czeka - w sobote wymiana

czy warto zastosowac cosik takiego jak oczyszczac silnika - zalewa się na 10 minut przed wymianą do starego oleju i auto tak ma popracować przez 10 minut - potem wszystko wek i zalewamy nowy olej

Użytkownik Rowerzysta Avatar bosniak_sg
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    2.0 JTS GT Selespeed 08r

Domyślnie

Nic nie kombinuj z zadnymi preparatami, ani z żadnym płukaniem silnika, bo go szlag trafi, a pierwszą to turbinke. Ta kontrolka jest od wody w filtrze paliwa, zmień filter i po kłopocie.

Użytkownik Świeżak Avatar Dario_83
    Mieszka w
    Jedlnia Letnisko
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 2008 AR 156 2.4 JTD 2003

Domyślnie

Ja też to ostatnio miałem i to jest właśnie woda w filtrze paliwa (nasze kochane paliwo) :x
    Wymień filtr lub spuść wodę z niego.
    Na spodzie tego filtra jest jakiś zaworek i tamtędy się spuszcza wodę, ale lepiej wymienić filtr. koszt to około 40-50zl

norbiwolow
    Gość

Domyślnie

ufffff - ulżyło i a już sie bałem o moje cacko faktycznie miałem przygodę przy kupnie z kiepskim paliwem - musiałem odpiąć czujnik aby mogła jechać ;|/

w takim razie na dniach wymienię filtr paliwa - rozumiem ze ten czujnik pod spodem zostaje i wkręcam go do nowego filtra ???? jakoś go przeczyścić ten czujnik czy tylko wkręcić w nowy ???

a co d oleju to czy jazda z lekkim ponad max nie zaszkodzi mojemu JTD ???

----------------------------------
    !!!!!!!!!!!!! do admina - prośba o zmianę tematu postu na czujnik jakości paliwa

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Czujnik to jest od góry w korpusie, a od dołu filtra paliwa jest zaworek do spuszczenia wody, która zawsze w niewielkich ilościach jest w paliwie i tam się gromadzi - chociaż jak ja zmieniam filtr co 20tys km i tankuję na sprawdzonych markowych stacjach nie mam z woda problemów. Generalnie jazda z podwyzszonym poziomem oleju nie jest wskazana gdzyż grozi rozszczelnieniem silnika, a dodatkowo JTD nie zużywają oleju więc nie masz co liczyc że olej sam "zniknie" - jak duzo masz ponad maksa (ile milimetrów)
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

norbiwolow
    Gość

Domyślnie

a u mnie pod filtrem paliwa gdzie wkręcony jest taki korek jest podpięta kostka z przewodami wiec tam jest jakiś czujnik ?? :|?: tak czy siak musze wymienic filtr - ważne że wiem ze to kwestia syfu w paliwie - w sumie tankuje tylko na orlenie i shellu( częściej ) a tam raczej jest ok paliwo :|?:

co do oleju to moze z 2 mm mam ponad stan - piątek wymieniam olej i wtedy zaleje 3/4 stanu max

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Przemyśl- okolice
    Auto
    166 2,4JTD 150KM, 159 2,0JTDM 170KM, Giulietta 2.0 140KM

Domyślnie

W instrukcji obsługi pisze żeby spuszczać wodę z filtra paliwa przynajmniej raz na 1000km.

lokomaroko
    Gość

Domyślnie

A u mnie ta kontrolka zapala się raz na jakiś czas po wymianie filtra.
    ??