Witam. Mam takie pytanie czy to normalne ze komputer pokazuje mi srednie spalanie ok 13 litrow w mieście? Chwilowe wyskakuje rożnie nieraz 6 a przy przyspieszaniu i dojdzie do 15. lekko mnie to martwi.
Witam. Mam takie pytanie czy to normalne ze komputer pokazuje mi srednie spalanie ok 13 litrow w mieście? Chwilowe wyskakuje rożnie nieraz 6 a przy przyspieszaniu i dojdzie do 15. lekko mnie to martwi.
motor beznynowy czy diesel?
Diesel
no dobrze ale teraz powiedź to średnie na jakim dystansie? i jak podróżujesz po mieście, znaczy wsiadasz i się przemieszczasz w miarę swobodnie od świateł do świateł czy większość wolno w korkach i czy mocno przyspieszasz jak masz okazję - mocno znaczy wskazówka obrotomierza fruwa gdzieś pod czerwone pole?![]()
Przewaznie spokojnie. Dystand dosc krotki do pracy jakies 2 km heh ostatnio nie am czasu niestety wiecej jezdzic. Z tym ze czesto dohamowania ronda skrzyzowania itp. W czerwone pole wskazowka nei fruwa powiedzmy zmiana biegu przy 2 tys
...2 kilometry to bardzo malutko, silnik nawet się nie dogrzeje a do tego zimna poraz roku przed nami czyli wcale nie musi być źle...zatem na początek zatankuj auto do pełna, wyjeździj cały bak i wtedy będzie można na spokojnie na papierze policzyć zużycie...powiem tak, u mnie średnie zużycie które kompurer pokazuje jest bardzo zbliżone do tego które wychodzi co tankowanie, minimalnie zawyża wartość a w cyklu typowo miejskim nigdy nie przekroczył 7 litrów przy spokojnej jeździe...jak skończysz bak wszystko będzie jasne...kolejne tankowanie też do pełna ale dołóż jakąś jazdę pozamiejską weekendami i będzie porównanie
...generalnie im więcej takich prób a właściwie przy zwiększeniu dystnsu wykorzystywanego w trakcie pomiaru zużycia paliwa krzywa zużycia powinna się wypłaszczać i być coraz bliższa średniej dla tego motoru...
Dzieki za podpowiedz. To troche mnie uspokoiles. No jak narazie nie mialem okazji niestety przetestowac dobrze autka co potrafi ale w przyszlym tyg wiecej juz pojezdze. Czyli rozumeim z eprzy zimnym silniku takie wskazywania sa dosyc normalne?
mi wychodzi kolo 9 l na 100 km po miescie przy 2,4 jtd
...powiem tak, jak po tankowaniu skasujesz wskazania komputera, ustawisz wskazanie średniego, ruszysz i uda Ci się płynnie jechać przez kilka kilometrów to powinno się ustabilizować w oklolicy 7,5 - 8 litrów (początkowe wskazanie może być nawet koło 13) i im dłużej będziesz podróżował to średnie będzie spadało...ale zimą przy niedogrzanym silniku i wyłącznie w mieście może być tak wysokie jak piszesz...nic się nie martw, potestuj jak napisałem i daj znać ile faktycznie pali jak policzysz sam![]()
mam podobny problem , laje do pelna wyjezdzm bak do konca i mi wychodzi 10 -11 litrow , silnik diesel , krotke odcinki po miescie i krotkie trasy 15-20 km , gdzie szukac przyczyny mial ktos poodbny problem ? dodam ze auto od dluzszego czasu jezdzi ale tak jak by ospale