Witam.
Przepraszam jeśli temat gdzieś juz był ale nie mogłem namierzyć.
Jaka jest "norma brania oleju w silnikach JTD
czy pól litra od wymiany do wymiany (10000) mieści sie w jakichś sensownych granicach?
pozdrawiam
Witam.
Przepraszam jeśli temat gdzieś juz był ale nie mogłem namierzyć.
Jaka jest "norma brania oleju w silnikach JTD
czy pól litra od wymiany do wymiany (10000) mieści sie w jakichś sensownych granicach?
pozdrawiam
Nawet bardzo czyli woglłe nie bieze , zalecana wymiana chyba co 20ooo ale ja wymieniam co 15000
U mnie bierze ok.200 ml od wymiany do wymiany. Zmieniam olej i filtry co 10 000 km. Oczywiście Valvoline MaxLife Diesel 10W40.
Pytasz o normę a ta zapewne jest dużo większa przewidziana przez producenta niż te 0,5l na 10000km
Za to praktyka jest taka że Alfoskie diesle nie spalają oleju wcale.
I jeśli już go ubywa to prędzej przez turbinę niż faktycznie zostaje spalone przez silnik.
2.4 JTD podrasowana na 200KM, 140kkm przebiegu. Jeżdżona dynamicznie (ale nie katowana), gdyż taki ma charakter. Wymiany co 7 - 10 kkm. Praktycznie nie bierze oleju (nie ubywa ani na bagnecie ani na wskaźniku elektronicznym infocenter).
No to zabiliście mi klina, moge kupić alfe, z tego co wiem nie jeżdżona po emerycku, Pan mówi iż dolewa około 500ml co 10000-12000tys.
Czym Ci zabiliśmy klina ?! Branie nie branie oleju to chyba nie jedyne kryterium , TU przyjmij ,żę 0,5 l to nie bierze i tyle
Na jakim oleju jezdzi?
Co tyle to się powinno wymieniać a nie dolewać
Taki ubytek to nie jest tragedia. Jeśli możesz auto dokładnie przeszperać to podjedź na warsztat i niech zdejmą rurę turbo-->ic i zobaczą czy nie jest mokro. Możesz jeszcze sprawdzić czy na zimnym silniku przy odpalaniu nie puszcza szaro niebieskiego dymka.