Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Szron w środku

Bacek
    Gość

Domyślnie Szron w środku

Nie pamiętam jak to było poprzedniej zimy, ale skoro nie pamiętam to widocznie było ok. Od kilku dni mamy lekki mróz rano i na samochodach jest szron. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że ja mam ten szron na przedniej szybie od środka Też tak macie, czy mój przypadek jest odosobniony?

Od razu napiszę:
    - w samochodzie jest czysto, nie ma błota, piasku więc nie ma gdzie trzymać się wilgoć
    - filtr kabinowy wymieniany na przeglądzie niedawno (około 3.000 km temu)

Użytkownik Rowerzysta Avatar kristo25
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Giulietta 1,4 TB

Domyślnie

Witam, kolego muszę cię zmartwić ale to jest raczej normalne, ja to także mam, i miałem w wcześniejszym Puncie Gr. Jedyne co to możesz spróbować dokładnie umyć szybę i wytrzeć do sucha. Z tego co wiem to robi się tak przez klimę, szyba jest tłusta i trzeba ją często myć. Dla pocieszenia dodam że w innych markach jest ten sam problem

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ciastek C
    Mieszka w
    Mazowsze :)
    Auto
    Escorcik ;)

Domyślnie

Cytat Napisał Bacek Zobacz post
    Nie pamiętam jak to było poprzedniej zimy, ale skoro nie pamiętam to widocznie było ok. Od kilku dni mamy lekki mróz rano i na samochodach jest szron. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że ja mam ten szron na przedniej szybie od środka Też tak macie, czy mój przypadek jest odosobniony?

Od razu napiszę:
    - w samochodzie jest czysto, nie ma błota, piasku więc nie ma gdzie trzymać się wilgoć
    - filtr kabinowy wymieniany na przeglądzie niedawno (około 3.000 km temu)
    takie rzeczy się zdarzają jak np poprzedniego wieczora jechałeś z czymś mokrym, o po prostu wilgoć się skrystalizowała
    takie rzeczy sporadycznie się mogą przytrafić

poza tym zawsze może być tak, że choć na zgłoszeniu była napisana wymiana filtra, to faktycznie mógł on nie zostać wymieniony tylko został stary...
    ---------- Post added at 10:38 ---------- Previous post was at 10:37 ----------

Cytat Napisał kristo25 Zobacz post
    Z tego co wiem to robi się tak przez klimę, szyba jest tłusta i trzeba ją często myć.
    jeśli szyba jest tłusta to dopatrywał bym siębardziej problemu z nieszczelną nagrzewnicą...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Geordie
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta

Domyślnie

Może się tak zdarzyć, jeśli poprzedniego dnia szyba była wilgotna lub zaparowana (choćby lekko w środku). Przy minusowej temp. jak najbardziej może pojawić się szron

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Tarnorzeg (Kielce)
    Auto
    AR 155 1.6 TS : AR 166 3.0 V6 24V

Domyślnie

Witam
    U Siebie w 155 też miąłem podobny problem, ale znalazłem rozwiązanie, może mało "przyjemne", ale skuteczne.
    Mianowicie jak kończę już jazdę to włączam zimny nawiew i otwieram okno by wychłodzić wnętrze pojazdu, jak już jest zimno to spokojnie zostawiam samochód na noc. Rano nie ma żadnego szronu w środku auta
    Daj znać czy pomogło, jeśli spróbujesz...
    Pozdrawiam

piotr_sdz
    Gość

Domyślnie

Ja szyby czyszcze regularnie, ostatnio kilka tygodni temu i nie ma problemu ze szronem. Niedawno MiTo stało pierwszy raz całą noc pod niebem, -5 stopni i wszystko ok.

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

to chodzi o wilgoć w aucie. Jedziesz sobie ogrzewanie załączysz i wysuszysz tak sobie buty nogawki od spodni i to wszystko jest w powietrzu. Wysiadasz zamykasz przychodzi mróc i cała wilgoć siada na auto a najwięcej na szyby. Sposób o którym kolega wyżej pisze jest całkiem skuteczny. Tez czasem po dłuższej trasie i mocnym nagrzaniu śrdoka ( bo nie lubie prowadzic naubierany jak bałwan tylko najwyżej w sweterku ) to cięzko tak nagle otworzyć szyby i pomykac po mieście z zimnym łokciem Do tego jeszcze woda na dywanikach itp itd

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

1. Wylewanie wody z dywaników jak jest śnieg.
    2. Torebki (duże) z pochłaniaczami wilgoci pod siedzeniami - działa bez pudła.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T