Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: [146] JTD Jaki akumulator?

darczy
    Gość

Domyślnie [146] JTD Jaki akumulator?

Witam.

Mam zamiar wymienić akumulator bo niby wszystko ładnie pięknie ale po zakręceniu rozrusznikiem czasami ponownie zapalają się kontrolki hamulca i ABS (jest to podobno spowodowane za słabym prądem rozruchowym), poza tym trzeba kręcić tak przez 2 sek. zanim odpali a silnik jest w stanie idealnym.

Proszę o radę jaki to ma być akumulator i jaka marka żeby w miarę długo służył?

Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam
    DarCzy

Alfa 146 1.9 JTD 2000r.

piotrek211
    Gość

Domyślnie

Najwazniejsze zeby byl okolo 60ah i wyzej, ja mam 64ah bo wiekszy sie nie zmiescil Mam jakis Loxa i nie narzekam

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

1. Koniecznie - sprawdź ładowanie - czy jest właściwe (bez problemu powinieneś to zrobić i to za free w sklepie specjalizujacym się w sprzedaży akumulatorów).

2. Jeśli będziesz kupował akumulator na własna rękę np. w markecie i chcesz uniknąć "niespodzianek" zwróć uwagę na jego pojemność, rozmieszczenie biegunów oraz wymiary gabarytowe. Zalecaną pojemność znajdziesz tu:

http://www.varta-automotive.com/pol/...plication.html

P.S. Polecam wizytę w sklepie specjalizującym się w dystrybucji akumulatorów. Na miejscu sprawdzą Ci ładowanie, zaproponują kilka alternatyw zakupu (zapytaj się z którymi mają najmniej problemów jeśli chodzi o awaryjność i serwis w przypadku ewentualnych problemów) a nawet zamontują, jak dobrze zagadasz i nie będziesz musiał po dwa razy jeździć żeby oddać stary :mrgreen:
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

darczy
    Gość

Domyślnie

W sklepie zaproponowali mi Centra Futura 62Ah 640A za 380zł lub 30zł taniej Centra Plus.

Czy ta Futura to dobry akumulator?

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Może nie jest to najlepszy wybór, ale na pewno wolałbym CENTRE niż JENOXA. Masz klimatyzację w swojej bestii? Jaką masz teraz pojemność akumulatora? Pytam, bo wydaje mi się, że powinieneś mieć coś ok. 70 Ah ;//

J@rek
    Gość

Domyślnie

Odradzam Ci aku z marketów.
    Poszukaj w okolicy hurtowni motoryzacyjnej i bez problemu Ci sprzedadzą i na dokładkę podpowiedzą.
    A jakie dane aku masz podane w instrukcji obsługi?
    Tam masz podane jakie sa potrzebne i tego sie trzymaj.

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Odradzam Ci aku z marketów.
    W zupełności zgadzam się z J@rkiem

A jakie dane aku masz podane w instrukcji obsługi?
    Zastanawiam się czy ten, który Ci zaproponowali nie bedzie za mały - zobacz co masz w instrukcji. W linku, który podałem kilka postów wyżej wyszło ze akumulator dla Ciebie ma mieć ok. 70 Ah ;//

U siebie (przy silniku jak w opisie i bez klimatyzacji) mam akumulator 54Ah f-my ENRON - na razie jest dobrze, ale chyba jeszcze trochę za krótko (rok), żeby cokolwiek powiedzieć :mrgreen:

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał darczy
    W sklepie zaproponowali mi Centra Futura 62Ah 640A za 380zł lub 30zł taniej Centra Plus.

Czy ta Futura to dobry akumulator?
    pojemnosc wlasciwa,prad rozruchu ze sporym zapasem,CENTRA to b.dobry wybor.wybral bym FUTURE.pozdrawiam
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

darczy
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał as
    Może nie jest to najlepszy wybór, ale na pewno wolałbym CENTRE niż JENOXA. Masz klimatyzację w swojej bestii? Jaką masz teraz pojemność akumulatora? Pytam, bo wydaje mi się, że powinieneś mieć coś ok. 70 Ah ;//
    Mam klimatyzację a aktualnie zainstalowany aku to STAR-T 62 Ah 480 A i jest jeszcze trochę miejsca (na długość) na podstawce aku pod maską.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał darczy
    Cytat Napisał as
    Mam klimatyzację a aktualnie zainstalowany aku to STAR-T 62 Ah 480 A i jest jeszcze trochę miejsca (na długość) na podstawce aku pod maską.
    taka pojemnosc jest SI ! zbyt duza skutkuje tylko jednym(zwlaszcza w jezdzie miejskiej) niedoladowaniem akumulatora!
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.