Moja Włoszka straciała moc. Nie wchodzi na obroty, lekko dymi przy dodaniu gazu.
Rok temu wymieniałem EGR. Dziwne bo komp nie pokazał żadnego błędu.
Co sugerujecie ?
Moja Włoszka straciała moc. Nie wchodzi na obroty, lekko dymi przy dodaniu gazu.
Rok temu wymieniałem EGR. Dziwne bo komp nie pokazał żadnego błędu.
Co sugerujecie ?
Szymon
Może rura z intercoolera "spadła" , ale wtedy byś słyszał gwizd-szum.
a jaki kolor tego dymu?
raczej ciemny
Szymon
Wypinałem przepływomierz - niestety BZ. Zastanawiajace jest to że nie ma żadnego błędu ( przynajmniej wg.FES). Chyba lekarz niezbędny- mimo wszystko będą wdzięczny jeszcze za jakieś uwagi.
Szymon
A jak wygląda sytuacja z zapchaniem dpf-a ? Miałem podobne objawy przy zapchanym ale w końcu wywaliło błąd. Posprawdzaj wszystkie wartości w fes-ie może coś odbiegającego od normy zauważysz np. korekty wtrysków.
Jak Ci może dymić na czarno skoro masz DPF?
No chyba że jest totalnie zapchany lub go nie ma
Jeśli jest walnięta rura od turbo i kompresja idzie w atmosferę skład mieszanki jest na tyle zakłócony, że nawet DPF nie jest w stanie usunąć sadzy ze spalin. Będzie kopcił i to konkretnie szczególnie przy większym obciążeniu.
Oczywiście przyczyn takiego problemu może być bardzo wiele. Potrzebna wizyta u kumatego mechanika który zdiagnozuje problem.
Przecież szyrud1696 napisał, że raczej na ciemno co nie znaczy na czarno jak w starym Jelczu. Na szaro może dymić nawet z dpf-em jeśli mieszanka jest nieodpowiednio przeliczona przez komp. a na to składa się wiele czynników.