Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38

Temat: Webasto

Użytkownik Świeżak Avatar loeb666
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    alfa 159 8V 09"

Domyślnie Webasto

Witam wszystkich!

Mam do was pytanie, mianowicie czy wszystkie silniki diesla w alfie 159 mają zamontowane tzw. dogrzewacze spalinowe, które porawiają wydajność ogrzewania.
    Ostatnio wyczytalem z jednej gazet że jest możliwość dołożenia zestawu webasto do wyposażenia auta a te , ktore mają dogrzewacze można niewielkim kosztem rozbudować tak żeby ogrzewały auto w czasie postoju. Czy ktos z was robił taką instalacje w swojej 159 jeśli tak to jaki ogólny był koszt takiej przeróbki. Oryginalny zestaw webasto to koszt ok. 4500zł a to troche za dużo.

Dzięki i pozdrawiam

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Trochę mylisz pojęcia, Ty pewnie mówisz o tzw grzałce, która powoduje, że w okresie niskich temperatur w autku szybciej poczujesz ciepłe powietrze, natomiast Webasto to niezależne ogrzewanie, które spowoduje, że jak rano wsiądziesz do samochodu, w środku będziesz miał już ciepło.

Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    alfa 159 8V 09"

Domyślnie

No właśnie o takim niezależnym ogrzewaniu myślalem: wstajesz rano do pracy za oknem pelno śniegu na innych autach a twoje odsnieżone bo ustawileś sobie ogrzewanie na odpowiednią godzine Tylko nie wiedziałem że trzeba zakładać cały zestaw od podstaw, czyli taki luksus troche kosztuje jak pisalem wczesniej

Użytkownik Romeo Avatar oops2k
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Navara - byla, 159SW - jest!

Domyślnie

Chyba jednak masz racje, ze mozna jakos to dogrzewanie wykorzystać i wtedy nie jest masakra. Zapytam w firmie gdzie dobijalem w lecie klimatyzację (wtedy tez wspominałem o webasto) i gosc mowil, ze jak taka grzalka jest to wystarcza sterowanie i mozna niezależnie grzać środek
    Po nowym roku zadzwonie i dowiem sie co i jak. Bo jak nie bedzie drogo to tez sobie takie cos sprawie

Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    alfa 159 8V 09"

Domyślnie

No to fajnie jak będziesz cos wiedział to daj znać bo mnie też coś takiego będzie interesowało

Robert_159
    Gość

Domyślnie

Mam zamontowane webasto postojowe załączane pilotem tzw. ogrzewanie postojowe. Przy temp. ok. 0 aby nagrzać auto webasto musi pracować ok. 0,5 godz. (dmuchawa w aucie na 2 stopniu). Zasada co do doładowania akumulatora jest wg. opisu webasto prosta : pół godziny pracuje webasto to powinieneś jechać przez pół godziny. Ja mam już 3 akumulator o zwiększonej pojemności i w tym sezonie przestałem używać webasta ponieważ nie mam zamiaru wiosną kupować 4-ego. Jeśli do pracy czy tam gdzie dojeżdżasz rano masz parę km do pokonania to akumulator na pewno się nie doładuje.
    Na pewno dużą zaletą ogrzewania postojowego jest ogrzanie silnika przed porannym rozruchem.
    Jestem ciekaw na jakiej zasadzie będzie pracowało dogrzanie po przez wykorzystanie grzałki którą seryjnie mamy prawie wszyscy.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

a jak sprawdzic czy ma sie ta grzalke??

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Jak masz grzale to raczej bys juz wiedzial, bo w aucie po odlapelniu nawet jak jest minusowa temp od razu leci cieple powietrze.
    Normalnie cieple powietrze leci po przejechanych kilku kilometrach.
    Rozpoznasz tez po tym, ze sa dodatkowe bezpieczniki kolo akumulatora, sama grzalka jest tak zamontowana ze jest praktycznie niewidoczna.

Ps. zrobiles juz termostat ? On tez ma duzy wplyw na grzanie w aucie - jak jest niesprawny to grzeje slabo lub prawie wcale (w lecie mozna to przeoczyc, ale zima trudno...)
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 30-12-2011 o 18:14

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

nie zrobilem jeszcze.Nie mam nawet kiedy pomyslec.Tomek pisal mi zebym go nie wymienial.Juz sam nie wiem co robic.Wiem ze gdzies juz bylo pisane o tej grzalce ale nie pamietam.Jaki jest koszt jej dolozenia??Dokladal ktos??

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Ja obstawiam, że masz tą grzałkę na wyposażeniu.