Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Fes

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Maikel
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    ALFA ROMEO 159, ASTRA II

Domyślnie Fes

Witam w weekend będę miał trochę czasu i będę chciał się pobawić fesem mam wersję 2.6 pełną mam takie małe pytanie czy trudno jest przeprowadzić proces wypalania DPF bo jeszcze tego nie robiłem i nie chcę narobić żadnych szkód....może jakieś rady co przy okazji mógłbym wykonać albo czego wogóle nie powinien ruszać w programie z góry dzięki za każdą poradę......możecie również napisać o co chodzi z tą degradacją aloju i poco ona jest .....

Użytkownik Rowerzysta Avatar Airen
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Była: Alfa Romeo 159SW marrone luci di bosco/Jest: Alfa Romeo Stelvio

Domyślnie

W jakim celu chcesz przeprowadzić wypalanie DPF? Masz z nim jakieś problemy?
    "For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson

Użytkownik Rowerzysta Avatar lobov
    Mieszka w
    okolice Rzeszowa
    Auto
    była: 156, 159 Jest: Giulietta 1,4 170 Sport i jakieś Audi ;)

Domyślnie

Ja zrobiłem tak: przejechałem się ze 3km, żeby temperaturkę złapała. Postawiłem na ażurowych płytach wypełnionych grysem które mam pod domem (nie stawiaj na trawie, etc. żeby się coś nie zapaliło) i odpaliłem wypalanie Kilka minut, iskry z wydechu i sprawa załatwiona. Nie ma się czego bać.
    BTW wypalanie przeprowadziłem przed wymianą oleju, bo ponoć przedostaje się paliwo do oleju podczas wymuszonego wypalania. Ja nic takiego nie zaobserwowałem, ale kolega ma Nissana i po każdym wypalaniu przybywa mu jedna "kreska" na wskaźniku oleju.
    Wypalałem, bo po kilku km. wywalało marchewkę, turbina nie ładowała i generalnie silnik przechodził w tryb awaryjny. Teraz nie czuję takiej potrzeby, raczej potrzebę wywalenia tego &@$%%@.. bo spalanie na kompie 20 - 23l/100 km podczas jazdy 60km/h na 4 biegu mnie denerwuje (u mnie tak się chyba objawia wypalanie)
    Ostatnio edytowane przez lobov ; 05-01-2012 o 17:22

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Maikel
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    ALFA ROMEO 159, ASTRA II

Domyślnie

W celu czysto teoretycznym na razie tylko raz zapaliła mi się marchewka ale jeszcze wtedy nie wiedziałem co ona oznacza......chcę ogólnie pogrzebać w fesie i zobaczyć jego możliwości olej też niedługo będę zmieniał bo jestem na etapie wymiany rozrządu więc jak już go będę rozbierał to od razu spróbuję poprawić łożyskowania kolektora ssącego żeby dwa razy nie rozbierać...jeszcze nie wiem czy jest zatarty ale zakładam że tak bo słabo ciągnie do momentu załączenia się turbiny potem wszystko w jak najlepszym porządku....wiem że to też może być EGR ale najpierw zerknę na kolektor....

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia