Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Coś wyje z okolicy rozrządu

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    lubelskie
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 jtdm

Domyślnie Coś wyje z okolicy rozrządu

Witam. Mam taki problem może ktoś już go przerabiał w swojej Alfie. Z okolicy rozrządu ( najprawdopodobniej) wydobywa się dziwne wycie. Najbardziej słychać ten dzwięk rano jak samochód jest zimny ale po rozgrzaniu jakby troche ciszej. Po zdjęciu paska urzadzeń pomocniczych dzwiek dalej sie utrzymuje wiec wykluczam alternator i pompe wspomagania. Czy taki dzwiek może wydawać pompa wody lub napinacz paska rozrzadu,może wariator ,pasek rozrzadu ? Rozrzad wymieniony 15 tyś. km temu. A czy często psujące się w silnikach jtd kolo pasowe oraz pompa oleju może dotyczyć silnika TS.
    Wrzucam filmik na youtube:http://www.youtube.com/watch?v=IFkQpmonvTU&feature=youtu.be

Ostatnio edytowane przez mucha1 ; 09-01-2012 o 14:27

maxwell20
    Gość

Domyślnie

kolego wg mnie wariator tym bardziej jak na zimno tak terkocze, proponuje szybką wymiane bo inaczej sie moze skonczyc, np na zaworach

pozdrawiam

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Opel Vectra B, Alfa Romeo 156, 1,6 TS

Domyślnie

Klepie jak diesel, prawdopodobnie tak jak pisze maxwell20 wariator do wymiany/regeneracji

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Nie ma tu nic innego jak wariator zuzyty,na pewno da sie ratowac jeszcze.Dla pewnosci bo to tylko przekaz filmowy to najlepiej sciagnac obudowe rozrzadu i obejrzec wszystko.Ja mialem sam osobiscie przypadek "na krawedzi"gdy cos mi strasznie nagle zaczelo powaznie rzezic i to tak jak srubka latajaca miedzy mlotem a kowadlem.Po rozebraniu okazalo sie ze kawalek jakiegos malego odlewu nie wiadomego pochodzenia wpadla miedzy pompe oleju a kolko walu korbowego i tam sobie skakalo.Fuks niesamowity ze to pod pasek nie wpadlo,na szczescie tyle co odpalilem w garazu i nie jechalem juz dalej tylko rozbiorka....
    Kwestia jak dawno zmieniany byl ten wariator przy rozrzadzie i czy wogole?

Użytkownik Romeo Avatar Aster156
    Auto
    Ford Ka MKII, Citroen C3 II

Domyślnie

Cytat Napisał maxwell20 Zobacz post
    kolego wg mnie wariator tym bardziej jak na zimno tak terkocze, proponuje szybką wymiane bo inaczej sie moze skonczyc, np na zaworach
    A to wariator może uszkodzić zawory?

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Na szczescie nie,moze na dluzsza mete jego powiekszajace sie luzy powoduja zla prace walka i nie wiem jak krzywki to moga zniesc ale to juz stan agonalny.Generalnie im wczesniej tym lepiej,obowiazkowo panewka i uszczelanicze walkow a wariat do naprawy

Użytkownik Romeo Avatar Aster156
    Auto
    Ford Ka MKII, Citroen C3 II

Domyślnie

I tak też myślałem. Pozdrawiam

baster
    Gość

Domyślnie

Napinacz wydaje dźwięk przypominający bardziej piszczenie a nie klekot. Ja też obstawiam wariator.

maxwell20
    Gość

Domyślnie

koledzy wariator wariator nic innego... stukot na zimnym silniku, z góry to tylko taki może być objaw, niestety... jeżeli chodzi o regeneracje osobiście nie polecam, w skład zestawu regeneracyjnego wchodzi z tego co pamiętam uszczelka i sprężyna, lepiej kupić oryginał i mieć problem z głowy, na aledrogo tzn. allegro są wariatory w cenie 400-600 zł np http://allegro.pl/wariator-fiat-alfa...997065409.html i masz problem z głowy, znaczy nie do końca, należało by dla spokojnej głowy wymienić rolki napinające i paski rozrządu i pasek balansowy. A co najważniejsze mechanika który nie używa głowę tylko po to żeby na niej czapkę nosić a ma wiedzę i wie że dobrze ustawi rozrząd no i oczywiście jeśli ma blokady, bo bez blokad to jedynie jakiś paproch z dużym szczęściem może ustawić
    Pozdrawiam...

baster
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał maxwell20 Zobacz post
    A co najważniejsze mechanika który nie używa głowę tylko po to żeby na niej czapkę nosić a ma wiedzę i wie że dobrze ustawi rozrząd no i oczywiście jeśli ma blokady, bo bez blokad to jedynie jakiś paproch z dużym szczęściem może ustawić
    Najlepiej weź takiego który już wymienił kilka rozrządów w Alfie a nie takiego co Ci powie "Będzie Pan zadowolony".