Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Kilka pytan odnosnie 147 2.0 TS, po zakupie.

evanduril
    Gość

Domyślnie Kilka pytan odnosnie 147 2.0 TS, po zakupie.

1. Jeszcze przed zakupem zamowilem sobie kabelek "FIAT ECU SCAN USB we wtyku OBD2" i czekam na przesylke. Bede chcial sie podpiac do komputera i zerknac co tam sie ew. dzieje/dzialo. Tylko tak naprawe nie wiem... gdzie nalezy wpiac kable. Moze ktos podpowiedziec?

2. Zauwazylem, ze jak zamykam samochod z kluczyka, to nie wlacza sie alarm (a przynajmniej nie ma migniecia kierunkowskazami). To normalne?

3. Ile moze kosztowac kluczyk na podstawie karty kodowej ?

4. Obecnie samochod ten ma opony o rozmiarze 215 na felgach 17. Chcialbym nieco zaoszczedzic w dalszej przyszlosci na oponach i sie zastanawiam czy daloby sie rozsadnie wrzucic tutaj 195/55. Probowal ktos? Jest sens?

5. Pytanie do wlascicieli wersji 2.0 - czy u was tez zawieszenie jest takie twarde?

6. Sporadycznie pojawia mi sie VDC System Failure, glownie w chwile po ruszeniu, po ponownym uruchomieniu znika i sie juz nie pojawia. Czytalem nt troche i wiem, ze przyczyn moze byc conajmniej kilka, wiekszosc nieistotnych. Jak juz bede mial kabelek, to doczytam co i jak, natomiast chcialbym sie tylko upewnic - tego typu problem moze miec wplyw co najwzej na alfowski ESP, a nie na nic innego?

Poki co tyle, dzieki

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159 SW 2.4 JTDM

Domyślnie

1. Kabelek podpina się chyba w okolicach skrzyneczki z bezpiecznikami po lewej stronie pod kierownicą. Przynajmniej tam mi zawsze go podłączali

2. Możesz mieć wersję bez alarmu, ale ważne czy zamyka. Jeżeli masz wersję, chyba przed 2003 rokiem to z kluczyka możesz zamykać i otwierać szyby dłużej trzymając wciśnięty kluczyk.

3. Dorobienie kluczyka to chyba dość droga sprawa.

4. Rozsądnie według mnie, to 205/55/16

5. Nie wiem, czy twarde, czy nie ale jak dla mnie jest bardzo przyjemne

6. Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale jak kupiłem swoją 147 to miałem podobnie. Może powinieneś sprawdzić akumulator. U mnie po wymianie akumulatora wszystko minęło.

Polecam forum147.com Kopalnia wiedzy o 147

Nie wiem, czy to z Tobą rozmawiałem przez telefon, ale wydaje mi się, że tak. Na pewno z 2.0 będziesz bardziej zadowolony niż z diesla. Oby sprawowała się jak moja.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Auto
    AR 147 2.0 TS Selespeed

Domyślnie

2. ja nie mam alarmu, samochód normalnie się zamyka i mruga kierunkowskazami ale to zależy jak poustawiasz sobie wszystko. można pozmieniać w fes ja się nie bawiłem bo mnie akurat pasuje.

6. miałem ten sam problem po zakupie. samochód trochę stał zanim go kupiłem akumlator nie był doładowany i stąd problem, także chyba dość częsta sprawa.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- pkt 6 to zwykle styki pedału hamulca.
    - dostęp trudny ale warto to samemu rozebrać i podoginać.
    - warto jeszcze mieć VAG KKL do obsługi Airbagu, ABS.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

evanduril
    Gość

Domyślnie

Nie sadzilem, ze moze byc wersja bez alarmu o.O. W sumie to nie widzialem nigdzie czujnikow - tak sobie teraz o tym mysle. Porazka?

VAG KKL rozumiem, ze podpina sie przez ten sam kabelek?

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

2. Auta raczej zawsze powinno migac kierunkowskazami. sprawdz bezpieczniki i zarowki. chociaz rozumiem, ze wszystkie dzialaja podczas jazdy?

---------- Post added at 10:05 ---------- Previous post was at 10:04 ----------

ps. 4. ja bym nie naciagal takich opon. auto bedzie stalo nizej, ale za nisko jezeli chodzi o szerokosc felgi. na oponach zaoszczedzisz, a potem pojedziesz prostowac felgi

Użytkownik Romeo
    Auto
    147 1.6 TS

Domyślnie

zawias jest twardy kluczyk cos kolo 750zl

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Auto
    AR 147 2.0 TS Selespeed

Domyślnie

VAG KKL wpinasz w to samo miejsce. czyli pod pokrywą bezpieczników po lewej stronie pod kierownicą.

evanduril
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Abidibi1509 Zobacz post
    2. Auta raczej zawsze powinno migac kierunkowskazami. sprawdz bezpieczniki i zarowki. chociaz rozumiem, ze wszystkie dzialaja podczas jazdy?

Tak, kierunkowskazy dzialaja, wlaczaja sie tez przy zamykaniu samochodu z przycisku na kluczyku. Nie migaja tylko przy zamykaniu poprzez przekrecenie kluczyka w zamku.

750 zł za kluczyk??? OMFG.
    Da sie to jakos dorobic?

Użytkownik Świeżak Avatar AlfaWhiz
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 164 Q4

Domyślnie

Alarm zawsze jest montowany przez konkretnego dostawcę AR, bo są różne regulacje w różnych krajach. Stąd, niektóre wersje nie mają fabrycznie wyprowadzonego mrugania kierunkowskazami (spięcie wyjścia sygnałowego z odbiornika radiowego centralnego zamka ze sterowaniem kierunkowskazami). Czasem zostawiano to do zrobienia dostawcom, zależnie od kraju. Nie mylcie centralnego zamka z alarmem, to dwie różne rzeczy.

Jaki masz kluczyk? Jak czerwony z jednym gumowym przyciskiem, to dorobienie na bazie karty kodowej w ASO 1400 zł. Gdzieś w swoim temacie opisywałem jak odrestaurować taki kluczyk za grosze.