Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: [146] klima

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie [146] klima

Mam pytanie dotyczace klimy. Nie chodzi mi a zaczyna byc cieplo wiec trzeba ja zrobic Na pewno nie ma srodka chlodzacego to wiem ze trzeba nabic i przy okazji sprawdze szczelnosc. Teraz druga sprawa. Slyszalem ze klima nie chodzi bez czynnego wiatraka i tu pojawia sie problem. Nie mam tej cewki drutu czy jak to nazwac przy wentylatorze, on chyba nie odpowiedzialny za rozne biegi wentylatora tak? po prostu pekl mi ten drut wiec go wywalilem. Teraz moje pytanie czy klima bedzie bez tego chodzic? Jak sprawdzic czy sprezarka sie wlacza jak naciskam przycisk? Jak sprawdzic czy netylator chodzi na roznych biegach ( 1 i 2) ? jak stoje w korku to silnik mi sie rgzeje do 105 stopni to chyba tez za duzo co nie? Prosze o szybkie odp bo nie chce upiec ani silnika ani siebie

crazyqs
    Gość

Domyślnie

Z tego co wiem to zaraz po załączeniu klimy, automatycznie załącza się wentylator. Więc jeśli odpalisz zimny silnik, potem włączysz klime to po chwili powinien załączyć się wentylator, czasem jeszcze w niektórych samochodach można usłyszeć charakterystyczny "syk" z sprężarki. A twoja temperatury w korku to chyba za duża, bo z tego co wiem to przy 90 stopniach powinien się załączyć wentylator i zbić temperaturę.

Użytkownik Romeo Avatar Gopcio
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD 115KM 2002r

Domyślnie

ale jesli klima nie jest nabita to sprezarka sie nie zalonczy !!!
    Było AR 145 Boxer 1,6 ---> Blu Inca AR 147 JTD 1,9 115KM +

crazyqs
    Gość

Domyślnie

Tak jeśli substancji chłodzącej jest za mało lub wcale to sprężarka się nie załączy.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Koszalin

Domyślnie

No dobra piszecie ze wiatrak powinien sie załaczac ?? ten na chłodnicy ?? ja mam w swojej 155 climatronika instalacja jest rozszczelniona więc sprężarka sie niezałacza, czy w takim wypadku tez powinien sie załączac wiatrak na chłodnicy ??
    AR 155 1.8 8V & AR 156 2.5 V6

grzelutek
    Gość

Domyślnie

Pewnie,że powinien.Przecież chłodzi też płyn,żebyś nie przegrzał motoru.

crazyqs
    Gość

Domyślnie

Wiatrak powinien się załączyć bez względu czy klima jest nabita czy nie, przecież służy on przede wszystkim do chłodzenia silnika.

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

no tak ale wentylator Ci sie od rauz nie wlacza, dopiero jak silnik sie nagrzeje, nam chodzi o to czy od razu sie wlacza razem z wlaczeniem klimy. aha i czy potrzebna jest ta zwojnica na wiatraku czy ktos wie?

crazyqs
    Gość

Domyślnie

Raczej jest potrzebna, bez powodu chyba by jej nie dawali. Wiatrak po włączeniu klimy nie włącza się od razu, tylko po jakimś momencie jak sprężarka zacznie już chłodzić.