Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Temat: Kupno od znajomego Alfy Romeo 159 JTDm 150km, 2007/2008 Progression +

502marian
    Gość

Domyślnie Kupno od znajomego Alfy Romeo 159 JTDm 150km, 2007/2008 Progression +

Witam serdecznie wszystkich.
    To mój pierwszy post, więc mam nadzieję, że umieściłem we właściwym miejscu. Jeżeli jest inaczej, to z góry przepraszam.
    Potrzebuję porady w sprawie zakupu AR 159. Chodzi mi o ocenę "zdalną" czy samochód wart jest tych pieniędzy.

Tak jak napisałem w temacie, mam do kupienia od dobrego znajomego AR 159, 150 KM, Salon Polska, rok. prod. 2007 rejestracja marzec 2008r., przebieg ok. 47 tyś. km, serwisowana, wersja progression+kierownica multifunkcyjna, Blue&Me, Składane lusterka, tylne czujniki parkowania, jasna tapicerka alfatex. Niestety samochód miał lakierowane 3 elementy po szkodach parkingowych. To muszę jeszcze sprawdzić czujnikiem lakieru, ale zostałem zapewniony, że żadnej szpachli tam nie ma. Cena wyjściowa to 45 tyś. zł. Czy nie jest ona za duża? Zaznaczam, że będzie to moja pierwsza Alfa.

Pozdrawiam

pawel182
    Gość

Domyślnie

Według mnie, jeżeli przebieg jest oryginalny i nie było jakiegoś poważnego uszkodzenia tylko faktycznie szkody parkingowe to cena jest okey. Wydaje mi się, że przebieg 47 tys. to jest nic jak na Alfe. Sam mam 159 z 2008 r. z przebiegiem 150 tyś. i chodzi jak marzenia :-) Możliwe też jest, że z silnikiem jest coś nie tak. Na Twoim miejscu podjechałbym do ASO i zerwyfikował samochód od A-Z i zbił pare stówek na dopieszczenie jej

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Cena jest OK , napisałeś że znajomy ale jednak coś nie do końca mu ufasz
    Ja bym sprawdził w ASO w którym znajomy auto serwisuje co było wymieniane , bo może jest to jakiś ponadprzecietnie usterkowy egzemplarz i dlatego znajomy pozbywa się diesla po tylko 47 kkm .
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

502marian
    Gość

Domyślnie

Przebieg 100% oryginał. Cena wyjściowa praktycznie nie do zbicia.
    Kolega brał samochód w leasing. W najbliższym okresie kończy się leasing
    i nie chce go wykupić tylko bierze nowy samochód, ale ma pierwszeństwo z którego ja mogę skorzystać.
    Z minusów samochodu to małe stuki w prawym przednim kole. Przypuszczam, że to wachacz albo przegub i to wliczam w koszty zakupu.

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Cytat Napisał 502marian Zobacz post
    Przebieg 100% oryginał. Cena wyjściowa praktycznie nie do zbicia.
    Kolega brał samochód w leasing. W najbliższym okresie kończy się leasing
    i nie chce go wykupić tylko bierze nowy samochód, ale ma pierwszeństwo z którego ja mogę skorzystać.
    Z minusów samochodu to małe stuki w prawym przednim kole. Przypuszczam, że to wachacz albo przegub i to wliczam w koszty zakupu.

I napewno cena jest brutto a nie netto ??
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

502marian
    Gość

Domyślnie

Cena brutto. Mam już wstepną wycenę.
    Co do zaufania, to wychodzę z założenia, że "ufaj i kontroluj" szczególnie, że kwota wbrew pozorom mała dla mnie nie jest, więc postaram sie w najbliższym czasie pożyczyć od taty czujnik grubości lakieru i zrobic badanie.
    Jestem zainteresowanym tym konkretnym egzemplarzem ze względu na przebieg. Pewnie za tę kwote można kupić lepiej wyposażoną wersje sprowadzaną. Tylko w tym przypadku trzeba liczyć się z przebiegiem rzędu 150 tkm (lub 250-300 skręconego na 150) oraz wypadkową historią. Sam sie już po samochód za granice nie wybieram. Byłem kiedyś w Holandii i gdy zobaczyłem stan tych samochodów w "dobrej" cenie to szybko wróciłem i wolałem zapłacić 4 tysiące więcej za samochód krajowego pochodzenia. Fakt, szukałem (czekałem) dość długo. Za zachodnią granicą nikt dobrych samochodów nie sprzedaje za pół ceny, a ceny dobrych egzemplarzy przewyższają ceny samochodów używanych kupionych w salonach PL. Oczywiście czasem zdarzają sie wyjątki.

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

cena jest bardzo dobra...nawet podejrzanie niska bym powiedział...
    Born to be wild.

502marian
    Gość

Domyślnie

???? Samochód widziałem ok. tygodnia temu. Oczywiście jak każdy używany, miał pewne mankamenty. Ze względu na aure i brak czasu ogladałem samochó tylko przez 10 min. nie do konca rozwazając w danym momencie jego kupno. Po powrocie do domu i dłuższej analizie i obejrzeniu kilku fotek tego modelu uznałem, że może warto. Po otrzymaniu wyceny zacząłem się bardziej zastanawiać. Nie ukrywam, że samochód (design) bardzo mi się podoba. Trochę ciasno w tylnym rzędzie i mały bagażnik, ale ma to coś. Czytając wasze opinie mam rozumieć, że cena nie jest zawyżona i jeżeli nie wykryje czegoś niepokojącego w blacharce oraz mechanicznych problemów to warto w tej cenie kupić.

Użytkownik Rowerzysta Avatar berez
    Mieszka w
    SMI
    Auto
    159 1.9 JTDm 16V 2008r. (Mod: 180KM, 400Nm)

Domyślnie

Cytat Napisał 502marian Zobacz post
    Czytając wasze opinie mam rozumieć, że cena nie jest zawyżona i jeżeli nie wykryje czegoś niepokojącego w blacharce oraz mechanicznych problemów to warto w tej cenie kupić.
    Cena dobra, przebieg jeśli prawdziwy to trudno o taki na portalach aukcyjnych (zazwyczaj takie auta rozchodzą się właśnie pomiędzy znajomymi)

Użytkownik Romeo Avatar Franek Strzelba
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Cytat Napisał rafter Zobacz post
    Ja bym sprawdził w ASO w którym znajomy auto serwisuje co było wymieniane , bo może jest to jakiś ponadprzecietnie usterkowy egzemplarz i dlatego znajomy pozbywa się diesla po tylko 47 kkm .
    Sprawdzić historię serwisową w tym ASO - jak najbardziej OK (a nawet mocno wskazane). Jednak na sprawdzenie stanu technicznego przed zakupem wybrałbym się do innego ASO - z prostego powodu, że inne ASO raczej nie będzie miało powodu aby coś ukryć w trakcie badania, natomiast mechanicy, którzy serwisowali to auto na bieżąco w "rodzimym" ASO nie koniecznie będą chcieli ujawnić swoje ewentualne "fuszerki"...
    I jest to uwaga nie tyle teoretyczna, co znana mi z autopsji kolegi, z którym byłem w serwisie przed zakupem jego auta ("rodzime" ASO, w którym było serwisowane auto "zapomniało" wspomnieć, że "wymiana EGR'a" za grube $$$ ograniczyła się do jego niezbyt dokładnego przeczyszczenia, co skutkowało dalszymi problemami z recyrkulacją spalin).
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
    AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)