Witam serdecznie
Czy przytrafiła się komuś z was wymiana przełącznika zespolonego? Jeżeli tak to ile kosztuje taki zabieg? Druga sprawa to nie działające sygnalizatory kierunkowskazów na desce rozdzielczej, jaka jest tego przyczyna?
Witam serdecznie
Czy przytrafiła się komuś z was wymiana przełącznika zespolonego? Jeżeli tak to ile kosztuje taki zabieg? Druga sprawa to nie działające sygnalizatory kierunkowskazów na desce rozdzielczej, jaka jest tego przyczyna?
A z którego roku alfa??
Bo może nagrzewnica Ci cieknie i robi zamęt pod ICSem. Tam tez jest przekaźnik od kierunków. To raczej nie wina przełacznika jak alfa jest z lat 98-03
Samochód jest z 1999 r., nie wiedziałem, że jest też taka możliwość ale z drugiej strony nie ma innych problemów.
@Emmersonic twoim drugim problemem są kontrolki kierunków - patrz post kelpina - standardowa usterka.
Natomiast co jest pierwszym problemem? Jakie są Twoje zastrzeżenia do działania pająka, czym się objawiają nieprawidłowości?
Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
http://chomikuj.pl/danus77
Mam zamiar wymienić przełącznik zespolony ponieważ jedna manetka (wycieraczki) uległa pęknięciu i nie spełnia prawidłowo swojej roli. Nowy przełącznik już mam, interesuje mnie koszt wymiany u mechanika i czy ogólnie dużo jest przy tym pracy. Rozumiem, że przełącznik niewiele ma wspólnego z niedziałającymi kontrolkami kierunków ale jak to naprawić? Czy nagrzewnica jest najczęstszą przyczyna takiej usterki?
Żeby wykluczyć cieknącą nagrzewnicę i dostać się do przekaźników to najlepiej zdjąć skórzaną osłonę tunelu środkowego od strony pasażera (jedna śruba).
Przekaźnik od kierunków jest chyba zielony... pewności nie mam. Jak będzie tam wilgoć to może być przyczyna. Wtedy wypadałoby wymienić nagrzewnicę, osuszyć przekaźniki i różne inne styki![]()
Nie ubywa Ci płynu chłodniczego?
Co do kosztów wymiany przełącznika to nie wiem, ale jakbym miał go w ręku to spróbowałbym sam to wymienić.
Nie zauważyłem żeby płyn w jakimś dziwnym tempie uciekał ale teraz zwrócę na to większą uwagę, sam wolałbym nie grzebać przy kierownicy bo słabo znam się na mechanice i mógłbym większej szkody narobić
Zastanawia mnie przekaźnik kierunkowskazów, może po prostu dokonał żywota i trzeba go wymienić na nowy?
Ostatnio edytowane przez Emmersonic ; 25-01-2012 o 14:20
Roboty z wymianą to na jakieś 20-30 minut. Odpinasz aku, odkręcasz i odpinasz poduchę, odkręcasz zwijacz od poduchy (3 śruby), odkręcasz i ściągasz kierownicę (przydaje się ściągacz, na allegro można kupić za 30 zeta), odkręcasz obudowę przełączników (od spodu chyba 4 śruby), odkręcasz 2 śruby od przełącznika zespolonego, odpinasz wtyczki i już. Składasz w odwrotnej kolejności. Ja się tak bawię sam pod blokiem - miny sąsiadów bezcenne.
Dzięki za instrukcję![]()