Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Reset wartosci samoadaptacyjnych ECU przez FES

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie Reset wartosci samoadaptacyjnych ECU przez FES

Szanowni Koledzy Diagnosci !

Mam pytanie, czy warto zrobic reset wartosci wyuczonych ecu w 159 ? dodam ze zmienilem sporo tzn wymienione nowe wtryski (zaprogramowane), nowa przeplywka, nowy EGR + czesciowe zaslepienie, zrobiony chip i wyrzucony DPF. Zastanawiam sie moze warto spowodowac ze ECU nauczy sie nowych parametrow ?

I teraz pytanie glupie - nie spowoduje to np sakasowania programu sterujacego (wgranego chipa?) i czy procedura resetu nie wykrzaczy sie np z powodu usuniecia filtra DPFa(zostal wylaczony w programie sterujacym i usuniety fizycznie) ?
    Czytalem tez ze mozna to zrobic odlaczajac aku choc to pewnie w starszych modelach, w 159 nie jestem pewien czy odlaczenie aku spowoduje reset.
    Jaka jest procedura w takim wypadku zrobienia resetu przez FES (mam wersje pelna 3.3 i oba kable ELM i VAG KKL) i czy jest sens to robic ? sa jakies zagrozenia ?

Samoadaptacja z teog co wiem jest robiona caly czas teoretycznie wiec ECU powinien sie dostosowac juz do wymienionych podzespolow?

Dzieki z gory za porady!
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 27-01-2012 o 09:59

Robert_159
    Gość

Domyślnie

Robiłem reset po wymianie przepływki i czujnika doładowania. Żadnych problemów nie było więc jak najbardziej możesz tą procedurę przeprowadzić. Prawdopodobnie to samo uzyskasz jak sam napisałeś przez rozłączenie akumulatora i pozostawienie rozłączonego np. na noc.

BURATINO
    Gość

Domyślnie

Gdzies...bodajze Tomek KrK wspominal,ze wystarczy odpiac aku na 15 min i nastapi restet i samoadaptacja

Użytkownik Świeżak Avatar julowalker
    Mieszka w
    Strzelce Opolskie
    Auto
    Alfa 159 SW Ti , Stelvio 2.0 Q4, Giulia Ti Q4

Domyślnie

Pojeździsz troszkę na nowym setupie to sam się na nowo zaadoptuje. Ale wracając do sedna sprawy wykonasz reset FES-em po czym należy wyłączyć zapłon na bodajże conajmniej 40 sekund. Potem włączasz całkowicie zimny silnik i nie dotykając gazu zostawiasz na jałowym , aż się zagrzeje do 90 stopni, wyłączasz i znów musisz troszkę odczekać. Następnym etapem jest normalna jazda. Programu sterującego Ci nie usunie , ani nie zmieni.