Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: Alfa 147 jtd-problem

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar kuba18nh
    Mieszka w
    Krakow
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD

Domyślnie Alfa 147 jtd-problem

Witam, moja alfa ma problemy z odpaleniem a ja nie wiem w czym rzecz. Wygląda to tak: 3 dni z rzędu odpala rano bez problemu a czwartego dnia kręci kręci ale nie odpali. Pomaga samostart ale przecież nie można ciągle odpalać samostartem:/ Dodam, że akumulator nowy, świece też, na komputerze 0 błedów, auto ma moc, nie kopci ani nic w tym stylu a mi się kończą nerwy i pomysły rozmawiałem nawet z kilkoma mechanikami od alfy to gadają mi, że "ten typ tak ma" ale coś mi się nie widzi:/ jeśli ktoś coś wie to proszę o pomoc
    silnik 1.9 jtd 115KM

viciu_gt
    Gość

Domyślnie

Witam

Mialem taki sam problem 10 dni temu przy morzach przekraczających nawet -20s. Tylko ze w AR GT. Silnik kręcił, świece ok. Okazalo się ze zamarło paliwo dodam ze paliwo tankowane na BP co mnie zrazilo do tej stacji od dziś tankuje tylko na Shell-u vpower diesel i nie dosyć ze nie zamarza nie ma problemów z odpalaniem to jeszcze wyższa kultura pracy silnika tzw. Ciszej łatwiej wkreca na obroty i delikatnie odczuwalne lepsze przyspieszenie.

---------- Post added at 22:12 ---------- Previous post was at 22:11 ----------

A jeśli nie paliwo być może któreś ze świec ńie dostają prądu.

Mieszka w
    Krakow
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD

Domyślnie

paliwo teoretycznie powinno być pewne bo tankuje na statoil, przekaźnik od świec żarowych też sprawdzony i jest dobry daje napięcie na każdą świece:/ a dziwne jest to że też zdarza mi się to przy większych mrozach, jak było -15 to bez problemu na dotyk a jak już było -18 dupa, nie zagada:/

viciu_gt
    Gość

Domyślnie

Jeśli nie paliwo to pomysły mi się kończą. Do głowy przychodzi mi jeszcze jeden pomysł : może pompka paliwa jest kaput !? Nie wytwarza takiego ciśnienia i nie działa tak jak powinna z tego co się orientuje to pompka jest rozkładana i można wymienić sąm wkład.

Użytkownik Ogier Avatar artur76
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    166 V6

Domyślnie

Cytat Napisał kuba18nh Zobacz post
    Witam, moja alfa ma problemy z odpaleniem a ja nie wiem w czym rzecz. Wygląda to tak: 3 dni z rzędu odpala rano bez problemu a czwartego dnia kręci kręci ale nie odpali. Pomaga samostart ale przecież nie można ciągle odpalać samostartem:/ Dodam, że akumulator nowy, świece też, na komputerze 0 błedów, auto ma moc, nie kopci ani nic w tym stylu a mi się kończą nerwy i pomysły rozmawiałem nawet z kilkoma mechanikami od alfy to gadają mi, że "ten typ tak ma" ale coś mi się nie widzi:/ jeśli ktoś coś wie to proszę o pomoc
    silnik 1.9 jtd 115KM
    U mnie jak zamarzło paliwo, wywaliło sporo błędów, także u Ciebie to chyba nie to. A propos mechaników, taka odpowiedź, to tylko brak wiedzy...

Mieszka w
    Krakow
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD

Domyślnie

no właśnie też mi się nie wydaje żeby to było paliwo, bo co raz zamarza a raz nie? poza tym tak jak mówiłem na komputerze zero błędów, nie wiem czego się chwycić teraz a jest to dość uciążliwe:/

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

Nie pociekła Ci przypadkiem pompa przy tych mrozach?
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------
    http://www.forum.alfaholicy.org/czes...alfowskie.html

Mieszka w
    Krakow
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD

Domyślnie

więc sprawy mają się tak: wczoraj wieczorem próbuje odpalić auto niestety się nie udało, dzisiaj też nie, dopiero z pomocą samostartu alfa zagadała i wpisał się od nowa błąd od świec "error glow plug". osobiście zaczynam podejrzewać przekaźnik tylko teraz niech mi ktoś powie czy dobrze myśle. przypominam świece nowe, mają tydzień!

Użytkownik Romeo Avatar KlaudioOs
    Mieszka w
    Koszęcin
    Auto
    Alfa Romeo 2003' 147 1.9 JTD 140KM BOSE

Domyślnie

nowa świeca nie oznacza że jest dobra... mogła któraś paść, ja osobiście w swojej mam zdefektowaną świece na cylindrze nr 3 ale.. nie wymieniam bo mi się ukręci gwint

Mieszka w
    Krakow
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 JTD

Domyślnie

no ok ale nie róbmy jaj że kupuje nową świece która jest uszkodzona... przyjmijmy że świece są na 100% dobre, może to być kwestia przekaźnika czy coś jeszcze?