Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Prośba o radę w sprawie alfy 147

downfall
    Gość

Domyślnie Prośba o radę w sprawie alfy 147

Witam wszystkich użytkowników.
    Zapewne wielokrotnie spotykaliście się Państwo na tym forum z podobnymi prośbami ale mimo wszystko mam jednak nadzieję że znajdzie się ktoś kto po raz setny wyjaśni ignorantowi parę spraw. O co chodzi? Oczywiście o zakup pierwszego w życiu samochodu. Nie od dziś bardzo podoba mi się alfa 147 i jest to auto na które mnie stać jednakże przed zakupem chciałbym dowiedzieć się kilku rzeczy od pasjonatów tej marki a nie od "znawców" którzy będą mi powtarzać: "nie kupuj alfy" i "ford g...o wort" mimo iż nigdy tymi autami nie jeździli. Gdyby zatem ktoś z Państwa zechciał pokrótce ocenić ten model wg. poniższych kryteriów byłbym bardzo zobowiązany.

1. Komfort jazdy. Chodzi mi głównie o kierowcę bo jako iż jestem kawalerem to komfort na tylnych siedzeniach ma dla mnie mniejsze znaczenie...chociaż kto wie może kiedyś okaże się że wygodna tylna kanapa okaże się przydatna
    2. Jak kształtują się ceny części zamiennych i napraw na tle konkurencyjnych modeli innych marek
    3. Jak wygląda spalanie i związane z nim koszta. W tym miejscu dodam że najbardziej interesuje mnie silnik 1,6 16V Twin Spark 120 KM, ewentualnie 1,6 105 KM. Ponadto chodzi mi o auto z instalacją gazową ( na stronie autocentrum.pl autorzy tego serwisu podają że jest w miarę ale w zamieszczonych tam komentarzach użytkowników pojawiają się opinie że auto strasznie dużo pali. Jaka jest prawda?)
    4.Jakie jest podstawowe wyposażenie modeli z lat 2002 - 2004 (bo taki chciałbym kupić) np. ile jest poduszek, czy elektryczne szyby są tylko z przodu czy także z tyłu, jak wygląda klima (czy jest automatyczna czy nie) czy system dźwięku marki BOSE był w standardzie czy mają go tylko niektóre egzemplarze itd.
    5. Jak to naprawdę jest z awaryjnością auta którą niektórzy straszą? Czy naprawdę jest ona ponadprzeciętna? Co najczęściej się psuje? Na co eksploatując takie auto trzeba uważać?
    6. Jaka jest największa zaleta tego auta?
    Jaka jest jego największa wada?

Raz jeszcze z góry chciałem podziękować wszystkim użytkownikom tego forum którzy zdecydują się poświęcić nieco swojego czasu na udzielenie odpowiedzi na choćby kilka z moich pytań i pozwolą mi tym samym podjąć bardziej świadomą decyzję.
    Łączę pozdrowienia

michal0401090
    Gość

Domyślnie

Dobrze robisz nie kierując się opiniami innych osób u mnie było podobnie rok po pierwszym fordzie (Mondeo) w domu pojawił się drugi (Focus), a ostatnio Alfa . Ja mogę ocenić alfę na przykładzie Focusa (ta sama klasa pojazdu):
    1. Na równej krętej drodze Alfa jest nie do przebicia. Układ kierowniczy jest bardziej precyzyjny (choć przy prędkości ponad 180 km/h nawet za bardzo) i mniej przechyla się na zakrętach. Natomiast na dziurawej/nierównej nawierzchni komfort w focusie jest wyraźni wyższy (nawet lepszy niż w RAV4 trzeciej generacji!!). W alfie na dziurach muszę zwolnić do 50-60 a focus przejeżdża to miejsce bez problemu z prędkością 90 km/h.
    2. Nie mam na razie porównania, bo się nic nie zepsuło, ale koszt wymiany rozrządu za sprawą wariatora jest wyraźnie wyższy (wersja 1.6 TS 120)
    3. Jeżeli chodzi o spalanie to porównując Alfę 1.6 TS 120 do Focusa 1.8 16v spalanie jest identyczne (okolice 10 litrów na 100km przy moim stylu jazdy). Osiągi też, choć w Alfie nie czuć, że auto tak przyśpiesza. (Focus bardziej wciska w fotel).
    4. Wszystko zależy od pierwszego właściciela. Występowały wersje ubogo wyposażone (w porównaniu, do VW i tak były bogato wyposażone) i te lepiej wyposażone, których na rynku wtórnym nie brakuje. Ja mam min. automatyczną dwustrefową klimę, skórę, 6 poduszek, tempomat, audio Bose, które było opcją.
    5. Według testu długodystansowego Auto Świat na dystansie 100 tys. km. Alfa Romeo 147 2.0TS otrzymała ocenę "4" dla porównania Skoda Octavia 1.9TDI - "3+", a Passat B6 2.0TDI ocenę "2". Chyba największą bolączką Alfy 147 jest awaryjne zawieszenie przez nasze piękne drogi.
    6. Największa zaletą tego auta jest: charakter, wygląd, wyposażenie, prowadzenie (długo by wymieniać jak się wsiądzie to już się nie chce wysiadać). Trzeba się przejechać i od razu się zakochasz

A wada z jednej strony to zaleta, bo sztywne zawieszenie nie sprawdza się na dziurawych drogach, ale na gładkich już tak. I tak na siłę szukając może promień zawracania

Użytkownik Pirat drogowy Avatar noname
    Auto
    chwilowy brak;)

Domyślnie

promien zawracania z tego co pamietam 11,5m. Dla porównania nowe auobusy z lekko skretna tylnia osia maja tyle samo:p to jest minus na ciasnych parkingachale idzie sie przyzwyczaic albo czasami na 2 razy:p
    spalanie wysokie lekka jazda 10l, dynamiczna - wiecej. sa paliwozerne te ts. gaz bardzo lubia i nei ma problemow spalanie gazu u mnie max 13l przy baaardzo dynamicznej jezdzie, ale jadac ciutke wolniej w miescie trudno cos przyoszczedzic:/ dopiero w trasie schodza z apatytu na paliwo.
    awaryjnosc...hmmm ja od roku zadnych problemow. wymienilem tylko lozysko. ale fakt czesci sa minimalne drozsze niz np w astrach czy golfach:p ale cos za cos wole jedzic alfa

Użytkownik Maniak resoraków Avatar alfa 147
    Mieszka w
    OKOLICE WAWY
    Auto
    ALFA 147 04r 1.6TS105KM DISTINCTIVE

Domyślnie

Alfa to super auto i tyle każdy sie za moją 147 ogląda tylko teraz bym brał 2.0Benzyne spalanie to samo jest a moc wieszka. Puls w moim silniku brak wariata