Witam wszystkich użytkowników.
Zapewne wielokrotnie spotykaliście się Państwo na tym forum z podobnymi prośbami ale mimo wszystko mam jednak nadzieję że znajdzie się ktoś kto po raz setny wyjaśni ignorantowi parę spraw. O co chodzi? Oczywiście o zakup pierwszego w życiu samochodu. Nie od dziś bardzo podoba mi się alfa 147 i jest to auto na które mnie stać jednakże przed zakupem chciałbym dowiedzieć się kilku rzeczy od pasjonatów tej marki a nie od "znawców" którzy będą mi powtarzać: "nie kupuj alfy" i "ford g...o wort" mimo iż nigdy tymi autami nie jeździli. Gdyby zatem ktoś z Państwa zechciał pokrótce ocenić ten model wg. poniższych kryteriów byłbym bardzo zobowiązany.
1. Komfort jazdy. Chodzi mi głównie o kierowcę bo jako iż jestem kawalerem to komfort na tylnych siedzeniach ma dla mnie mniejsze znaczenie...chociaż kto wie może kiedyś okaże się że wygodna tylna kanapa okaże się przydatna
2. Jak kształtują się ceny części zamiennych i napraw na tle konkurencyjnych modeli innych marek
3. Jak wygląda spalanie i związane z nim koszta. W tym miejscu dodam że najbardziej interesuje mnie silnik 1,6 16V Twin Spark 120 KM, ewentualnie 1,6 105 KM. Ponadto chodzi mi o auto z instalacją gazową ( na stronie autocentrum.pl autorzy tego serwisu podają że jest w miarę ale w zamieszczonych tam komentarzach użytkowników pojawiają się opinie że auto strasznie dużo pali. Jaka jest prawda?)
4.Jakie jest podstawowe wyposażenie modeli z lat 2002 - 2004 (bo taki chciałbym kupić) np. ile jest poduszek, czy elektryczne szyby są tylko z przodu czy także z tyłu, jak wygląda klima (czy jest automatyczna czy nie) czy system dźwięku marki BOSE był w standardzie czy mają go tylko niektóre egzemplarze itd.
5. Jak to naprawdę jest z awaryjnością auta którą niektórzy straszą? Czy naprawdę jest ona ponadprzeciętna? Co najczęściej się psuje? Na co eksploatując takie auto trzeba uważać?
6. Jaka jest największa zaleta tego auta?
Jaka jest jego największa wada?
Raz jeszcze z góry chciałem podziękować wszystkim użytkownikom tego forum którzy zdecydują się poświęcić nieco swojego czasu na udzielenie odpowiedzi na choćby kilka z moich pytań i pozwolą mi tym samym podjąć bardziej świadomą decyzję.
Łączę pozdrowienia