Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Temat: pękła śruba od wahaczów tylnich ! co do ..... ?

Użytkownik Romeo
    Auto
    147 1.6 TS

Domyślnie UWAGA pękła śruba od wahaczów tylnich ! co do ..... ?

dzisiaj jadę z dziewczyna nagle łu łu łu i fura trzesie mysle pewnie kolo ktos chcial zap.... wiec zatrzymujemy się sprawdza wsyztko ok mysle odkrece kolo moze sie pisata odkrecila ... a tu zonk patrze a sruba dolna ktora trzyma whacza poprzeczny przedni i tylnik peknieta... wahacz lezy
    sruba po rabacie 35zł ale musze wahacz kupic bo sie powyginal zdazylo sie to komuś ?

i czy po wymianie trzeba robic geometrie bo wyglada ze sie pozmienia conieco ...
    Ostatnio edytowane przez szajbus0 ; 15-02-2012 o 20:59

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Jakoś 2-3dni temu widziałem w Lublinie 147 z tym samym problemem, na prostej drodze pękła ta sama śruba co u Ciebie, może jakaś wada materiałowa, lipny dostawca w danym okresie produkcji ;/ zbierzność Cię nie ominie.
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Użytkownik Romeo
    Auto
    147 1.6 TS

Domyślnie

k.... to byla oryginalna sruba zreszta to jakis pomylony system z 30cm sruba wiadomo ze tam sa przecizaenia zamiast to przyp.. do zwrotnicy to wymyslili k... moglismy się dzisiaj zabic jak by tak byla predkosc wieksza niz 40km/h i takie cos z miejsca wszytsko sie gdnie bo wahacze sa z blachy brubosci chusteczki .. i jazda do rowu albo pod tira ale mnie wl.... ta marka ...,,, co za GÓW..O !

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Cytat Napisał szajbus0 Zobacz post
    k.... to byla oryginalna sruba zreszta to jakis pomylony system z 30cm sruba wiadomo ze tam sa przecizaenia zamiast to przyp.. do zwrotnicy to wymyslili k... moglismy się dzisiaj zabic jak by tak byla predkosc wieksza niz 40km/h i takie cos z miejsca wszytsko sie gdnie bo wahacze sa z blachy brubosci chusteczki .. i jazda do rowu albo pod tira ale mnie wl.... ta marka ...,,, co za GÓW..O !

Spokojnie kolego, po prostu trafiłeś felerną sztukę albo już kiedyś się jej mechanik jakiś przysłużył. 156 użytkuję już jakiś czas, do tego moje 156 używane jest do sportu, tam z tyłu nic nie pęka ot tak, jesteś pewien że nikt wcześniej tam nie zaglądał i np. nie nawpierd....ł młotów śrubie jak nie chciała mu wyjść przy zmianie wahacza poprzecznego?
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Użytkownik Romeo
    Auto
    147 1.6 TS

Domyślnie

nic nie bylo robione od nowosci wszytko jest oryginalne nakretka ma oryginala rdze z półki poza tym oryginaly były z prostokątem na końcu a zamienniki w aso sa juz na 19mm
    jedyna czesc jaka wymieniano w zawieszeniu to z przodu gorne wahacze i dolne bo sie wyklepaly ...
    tył juz sie dzisiaj kwalifikuje do wymiany bo tulejki wyszly wraz z resztkami sruby...

juz zamowilem wahacze i srube na 2 strone bo profilaktycznie wymienie bo juz nie mam zaufania do tego wynalazku cholernego ....

nigdy sie mi nie zdazylo aby bez ingerencji osób trzecich jakakolwiek czesc zawieszenie płękła .... mialem pojazdy uznawane za wynalazki i malo szanowane majace ponad 300hp i nie bylo takiego jaja .... teraz to mam obawe ze jak bede jechal to mi znowu cos peknie i bedzie ała .....

http://allegro.pl/sruba-amortyzatora...071810284.html
    zamiast łepka w aucie byl prostokąt i w lewej to samo
    Ostatnio edytowane przez szajbus0 ; 15-02-2012 o 21:26

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał szajbus0 Zobacz post
    nic nie bylo robione od nowosci wszytko jest oryginalne nakretka ma oryginala rdze z półki poza tym oryginaly były z prostokątem na końcu a zamienniki w aso sa juz na 19mm
    jedyna czesc jaka wymieniano w zawieszeniu to z przodu gorne wahacze i dolne bo sie wyklepaly ...
    tył juz sie dzisiaj kwalifikuje do wymiany bo tulejki wyszly wraz z resztkami sruby...

juz zamowilem wahacze i srube na 2 strone bo profilaktycznie wymienie bo juz nie mam zaufania do tego wynalazku cholernego ....

nigdy sie mi nie zdazylo aby bez ingerencji osób trzecich jakakolwiek czesc zawieszenie płękła .... mialem pojazdy uznawane za wynalazki i malo szanowane majace ponad 300hp i nie bylo takiego jaja .... teraz to mam obawe ze jak bede jechal to mi znowu cos peknie i bedzie ała .....

http://allegro.pl/sruba-amortyzatora...071810284.html
    zamiast łepka w aucie byl prostokąt i w lewej to samo
    Rzucasz się o fakt zerwania śruby a sam sobie po części odpowiadasz dlaczego się tak stało... Skoro tuleje były tak wyeksploatowane to nie dziw się śrubie, że pękła. Czasem trzeba sprawdzać profilaktycznie zawieszenie, bo nie zawsze stuka lub skrzypi zanim się całkiem rozleci.

Użytkownik Romeo
    Auto
    147 1.6 TS

Domyślnie

tulejiki wyszly z gumy bo nie moglem tego w zaden sposób wybić wiec gumy sie rozpadły a nie mialy luzu tylko byly tak zapieczone z sruba ze nie dalo sie tego w imadle 10 kilowym mlotem wybic ... bo z ciekawsci sie z tym silowalem i wyszly ... trudno sie nie wku.... jak rozpada sie częsc ktora wogole nie powinna sie uszkodzic bo ma kluczowe znaczenie dla bezpieczenstwa jak by bylo inaczej to drazki swoznie i inne elementy płekały by zamias sie wybijac ....

to jak by powiedziedc ze pekajace podczas jazdy sruby w kolach to norma
    moga sie zuzyc gumy i porozpadac przeguby kulowe i inne ale nie sruba o takiej twardosci i tak strategicznym znaczeniu jest do dla mnie nie d przyjecia aby czesc zawieszenia bez oznak zuzycia ,bo rdza na tak twardym elemencie jest tylko powierzchowna , poprostu sie rozpadl !

zaczynam niestety uważac ze jednak ta marka nie jest godna zaufania i to nie przez szerzoną opinie czy glupie zarty na temat awaryjności elektroniki czy mechaniki tylko przez beznadziejną jakosc podzespolow konstrukcyjnych ....

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kacper_agh
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    156 2.0 TS 1997

Domyślnie

Mi pękła sprężyna z tyłu i wbiła się w oponę, więc na drodze było nieciekawie, ale szcześliwie bez strach poza strachem. Sam nie wiem czy to była oryginalna sprężyna czy nie, ale podobnie sytuacja dziwna i niebezpieczna.

A co do przypadku tej sruby, a nie przerdzewiała gdzieś? jakiś karb się zrobił z korozji i pękła zmęczeniowo ?
    Współczuje takiego przypadku bo wiem jak to moze przestraszyć. no ale dobrze ze bez wiekszych strat w sprzecie i ludziach
    Alfa Romeo:Giulia 2.0 '18- w budowie/159 2.0 '10 - na sprzedaż /156 2.0TS '97 -moja pierwsza -zgniła/156 2.0 JTS - trzymam na klasyka
    Pozostałe: Uaz 469 2,6i(Isuzu) - w błoto / Isuzu Trooper 3,5 V6 - w błoto / Volvo XC90 2.4D - nudziarz / Honda CB750 '91/ Fiat 126p '96

Użytkownik Romeo Avatar kiler_911
    Mieszka w
    Rzeszów/Ostrowiec Św.
    Auto
    147 1.9 JTD 8V

Domyślnie

Nie poszła śruba bo to Alfa, tylko pękła. W innych markach też takie przypadki się zdarzają na pewno.
    -> Jadąc Alfą, czujesz jakby Twoją duszę lizali aniołowie <-

--- 148,7 KM @ 4200 obr/min ---
    --- 331,2 Nm @ 2165 obr/min ---

www.cinsoft.pl

Użytkownik Romeo
    Auto
    147 1.6 TS

Domyślnie

w innych markach raczej sie takie cos nie stanie bo przerobilem juz wiele pojazdow i zaden nie mial takiego patentu ... jesli mamy srube 30cm i na niej tulejki co 5 cm to znaczy ze punktow przelamaniowych mozemy miec az 6 w przypadku tylniego zawieszenia mamy <glowke podkladke> 1<tulejke wahacza>2 <tulejke metalowa/dystas>3 <zwrotnice >4<tulejke metalowao gumowa wahacza> 5<podkladke nakretke >

u mnie pękła w punkcie 3 pomiędzy tulejka dystansową a zwrotnicą takie cos nie powinno miec miejsca... powinno to byc tak zaprojektowane aby przetrwalo najgorsze warunki ... bo jak taka czesc sie uszkodzi podczas jazdy z wieksza predkoscia to klient nie przyjdzie zkwaszony kupic nowa bo na tym zarabia producent tylko koncern bedzie musial produkowac wieńce zamiast czesci