Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Temat: Przegląd diesla - co wymienić ?

pawel182
    Gość

Domyślnie Przegląd diesla - co wymienić ?

Witam,

zbliżam się powoli do mojego drugiego przeglądu AR159 - samochód kupiłem we wrzesniu 2011 r. (na liczniku było 142k km.) i zaraz po zakupie wymieniłem wszystkie płyny na nowe, filtry oraz zmieniłem rozrząd. Od tamtego czasu przejechałem już 12500 km i zamierzam udać się na kolejny przegląd.

Teraz pytanie do Was - skoro po zakupie wymieniłem wszystko co niezbędne to zastanawiam się co jeszcze wymienić oprócz oleju, filtra oleju oraz powietrza? Czy muszę kupować nowy filtr paliwa? Samochód całą zimę stał w grażu podziemnym gdzie najniższą temperaturą było -3*C, więc powinien być w porządku.

Prośba jeszcze o pomoc w wyborze żarówki - wczoraj zauważyłem, że spaliła mi się i jeżdzę tylko na jednej. Jakieś propozycje co do firmy żarówek?

Użytkownik Ogier Avatar Junior
    Mieszka w
    Stanowice k. Rybnika
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 150 KM

Domyślnie

co do żarówek to śmiało polecam Osram Night Braker + świecą idealnie, dają dużo światła trochę kosztują ale wiadomo...

pawel182
    Gość

Domyślnie

Tak się zastanawiam teraz czy kupować droższe żarówki... Otóż nie wiem jak często poprzedni właścicel wymieniał je, ale miesiąc temu spaliła mi się jedna. Wymieniłem ją od razu bo miałem oryginalne pudełko z żarówkami i bezpiecznikami Alfy - plomba była cała, więc chyba poprzedni właściciel mógł nie wymieniać. Minął miesiąc i spaliła się druga. Teraz jestem ciekaw czy skończyła się żywotność żarówek czy to wina akumulatora. Planuje cały czas jego wymianę bo na krótkich odcinkach czasem robi psikusa i muszę dłużej kręcić. Czy w momencie gdy samochód dłużej kręci rozrusznikiem może dojść do spalenia żarówki (światła przygasają wówczas)?
    Ostatnio edytowane przez pawel182 ; 27-02-2012 o 14:08

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

jak się spali jedna żarówka i przez jakiś czas jeździsz z działającą tylko jedną żarówką to jest pewne, że za niedługi okres czasu poleci też ta co jeszcze wcześniej świeciła
    Born to be wild.

pawel182
    Gość

Domyślnie

No dobra kwestia żarówek rozwiązana. Co z przeglądem i wymianą filtrów? Tak w ogóle to co ile kilometrów wymieniacie olej - 10 czy 15 tys ?

BURATINO
    Gość

Domyślnie

U mnie-10.ooo i won

Użytkownik Rowerzysta Avatar Łukasz.L.
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    159 JTDm 1.9 16V

Domyślnie

Niech Ci jeszcze przejrzą hamulce, przeczyszczą tłoczki, płyn ham. wymienią jeśli na poprzednim nie wymienili.
    Pozdrawiam serdecznie

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

a tak z ciekawości co ile zmieniacie klocki i tarcze?
    Born to be wild.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ernest159
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto
    były 156 FL 1.9 JTD, 159 1.9 JTDm ,159 2.4 JTDm,159 2.4 210 Ti

Domyślnie

ja zrobiłem ok 9tyś na oleju i już się zastanawiam nad wymianą mimo że w ASO Fiata mówią żę najwcześniej po 15tyś km zmieniać ( Selenia WR PE), filtr paliwa zmieniłem przed zimą i na razie go zostawiam bo zrobiłem od wymiany ok. 1,5 tyś km

Użytkownik Rowerzysta Avatar Annik
    Mieszka w
    Łomża
    Auto
    Giulia VELOCE Q4 MY20

Domyślnie

Oczywiście nie ma dolnej granicy przy której powinno się wymieniać olej czy inne płyny - jak ktoś ma ochotę to może co miesiąc.
    A tak poważnie - myślę, że przy obecnej technologii produkcji olejów wymiana co 15 tys lub co roku(co pierwsze nimie) jest w zupełności wystarczająca.
    Częściej mogą wyczynowcy jeżdżacy po torze. Jeżeli chodzi o tarcze i klocki to PO ZUŻYCIU . Znam przypadki, że na jednakowym komplecie klocków kierowca przejeżdżał 30 tys. a inny 70 tys km. Kwestia eksploatacji miasto/trasa i techniki jazdy.
    Pozdr.
    DF