Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Chwilowe zaniki zasilania całej deski rozdzielczej

bearaczek
    Gość

Domyślnie Chwilowe zaniki zasilania całej deski rozdzielczej

Witam
    Mam problem w mojej AR 145 '99 1.4 16V TS występują chwilowe zaniki zasilania deski rozdzielczej. Nie jest to duża częstotliwość tych zaników jednak się zdarza. Irytuje mnie to ze względu tego, że po takim chwilowym zaniku kasuje mi się licznik kilometrów. Liczniki kilometrów wykorzystuję jako informację do tankowania LPG. Czy ktoś może miał coś podobnego? Podejrzewam zaniki masy ale nie wiem gdzie jej szukać dla deski rozdzielczej.Proszę o pomoc.

Użytkownik Romeo Avatar Wicked
    Mieszka w
    Dublin
    Auto
    145 1.4 TS

Domyślnie

Akumulator dobry?

bearaczek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Wicked Zobacz post
    Akumulator dobry?
    Ostatnio był sprawdzany i był ok. Widać też zielone oczko - akumulator bezobsługowy.
    Czy akumulator może robić takie psikusy?
    Ostatnio edytowane przez bearaczek ; 28-02-2012 o 13:32

Zlomi
    Gość

Domyślnie

Moze to wina wtyczek przy liczniku. Wyjecie deski rozdzielczej nie trwa długo wiec mozna sprawdzić. Na twoim miejscu zainteresowałbym sie prawą wtyczką. Tylko na wszelki wypadek kup sobie żarówki 1,2w do podświetlania bo przy wyciaganiu lubia sie przepalać. No i nie uruchamiaj zapłonu przy wyjetym liczniku bo wyskoczy Ci bład od poduszek powietrznych

bulan74
    Gość

Domyślnie

mi jak padal aku przy duzych mrozach podczas krecenia rano to resetowało licznik dzienny

czart79
    Gość

Domyślnie

zaniki odnotowane w jakichś szczególnych warunkach np. przy odpalaniu silnika??

Użytkownik Rowerzysta Avatar osecik
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    156 1.9 TI & FC 16VT

Domyślnie

Może kostka od stacyjki nie styka

alfa146.1.4.
    Gość

Domyślnie

ja bym te wtyczki sprawdziłw sumie mogą być zaśniedziałe albo coś

bearaczek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał czart79 Zobacz post
    zaniki odnotowane w jakichś szczególnych warunkach np. przy odpalaniu silnika??
    W dowolnym momencie w czasie jazdy, Wszystkie wsakzówki lecą na dół podświetlenia gaśnie na chwilę i z moment jest wszystko ok.

---------- Post added at 22:16 ---------- Previous post was at 22:11 ----------

Teraz usterka ewoluuje. W czasie jazdy wskazówki ok a w okienku licznika tam gdzie wyświetlane są przejechane kilometry robi się dyskoteka wszystkie cyfry mrugają, na przemian wyświetlane są jednostki km lub mile po prostu dyskoteka

---------- Post added at 22:36 ---------- Previous post was at 22:16 ----------

Cytat Napisał Zlomi Zobacz post
    Moze to wina wtyczek przy liczniku. Wyjecie deski rozdzielczej nie trwa długo wiec mozna sprawdzić. Na twoim miejscu zainteresowałbym sie prawą wtyczką. Tylko na wszelki wypadek kup sobie żarówki 1,2w do podświetlania bo przy wyciaganiu lubia sie przepalać. No i nie uruchamiaj zapłonu przy wyjetym liczniku bo wyskoczy Ci bład od poduszek powietrznych
    Zlomi błąd poduszek już mi wyświetla :-( - uszkodzona mata obecności pasażera.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Polkowice
    Auto
    Alfa Romeo 33 1.4 ie Alfa Romeo 145 1.4 boxer

Domyślnie

kolego weź najpierw sprawdź wszytkie kable co wychodzą od akumulatora. Zdejmij klemy wyczysć dobrze oraz przewody do są dołączone do klemy też przejedź szczotką drucianą. Sprawdź połączenie masy kumulatora z budą. Objaw trochę dziwny zwłaszcza ja napisałes że migają ci mile! Jesteś pewny pochodzenia Alfy nie była sprowadzana czasem z angli? Znajomy ma Land Rovera ściągniętego z angli i też właśnie zdarzają mu się takie zaniki enegri na desce, podśietlanie oraz czasem nei działa nawiew. Z tego co czytałem na forach o autach sprowadzanych z angli to włąśnie żę po przekłądce kierowny kable pasują na styk lub bardzo niewiele im brakuje i mechanicy naciągają je na maxa i przez jakiś czas jest ok, ale po tym pewnym czasie pod wpływem drgań kostki się obluzowują i wałsnie pojawia się taki objaw.