Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Skrzypnięcie po odpaleniu podczas ruszania.

chrisdelarosa
    Gość

Domyślnie Skrzypnięcie po odpaleniu podczas ruszania.

Witam ! Mam pewnie problem od jakiegoś czasu. Jak odpalę auto i ruszam do przodu to nie zawsze ale często mam takie skrzypnięcie (chrupnięcie) podobne do skrzypienia wahacza ale to chyba nie wahacz ponieważ nawet na równym asfalcie to występuje... zauważyłem wieczorem że przy okazji tego występuje delikatne przygaśnięcie świateł w chwili tego chrupnięcia... Ma ktoś jakiś pomysł ?

pawel182
    Gość

Domyślnie

U mnie występuję podobna przypadłość raz na jakiś czas, ale wydaje mi się, że jest to ręczny. Zawsze zostawiam samochód z delikatnie zaciągniętnym ręcznym gdy parkuje nawet na małym wzniesieniu. Po odpaleniu samochodu, puszczeniu ręcznego słychać czasem taki chrup gdzieś z tyłu samochodu. Wydaje mi się, że to ręczny, który odpuszcza po zimej nocy.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    6

Domyślnie

A czy to skrzypnięcie nie pojawia się także przy zmianie biegów, a dokładnie przy puszczeniu gazu, lub jego naciśnięciu, czyli najczęściej podczas zmiany biegu?

chrisdelarosa
    Gość

Domyślnie

puknięcie dwumasy po puszczaniu sprzęgła to akurat norma chodzi jednak o coś innego co nie występuje zawsze a najczęściej po dłuższym postoju... też tak sobie myślałem, że to może hamulce ale zdziwił mnie fakt przygaśnięcia świateł. Poza tym gdyby to były hamulce to dźwięk pojawiłby się od razu w momencie kiedy koła zaczynają się poruszać a u mnie to tak jakby po 2-3 metrach jest to skrzypnięcie... U mnie zresztą słychać to z przodu auta a nie z tyłu coś mi się wydaję i tak że to coś ze sprzęgłem bo zbliża się wymiana
    Ostatnio edytowane przez chrisdelarosa ; 07-03-2012 o 16:16

pawel182
    Gość

Domyślnie

Ja mam skrzypnięcie zaraz po ruszeniu, stąd podejrzenie że to ręczny
    Chrisdelarosa jaki przebieg ?

chrisdelarosa
    Gość

Domyślnie

99 tyś Podejrzewam że to mimo wszystko ma związek ze sprzęgłem kołem dwumasowym lub wysprzęglikiem. Nie chodzi tu puknięcie przy puszczaniu sprzęgła ale jednak to skrzypnięcie występuje podczas ruszania kiedy jeszcze jestem na pół sprzęgle... ponoć przy 100 tys zazwyczaj przychodzi czas na dwumasę więc obstawiam na ten kierunek...

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie

Eee... no ludzie ! Bez przesady z tym kołem dwumasowym. Regułą ma być wymiana przy ok. 100 tys. km ? Ja mam aktualnie 153 tys. przejechane i na razie żadnych objawów umierającego dwumasu.

chrisdelarosa
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał mariuszoles Zobacz post
    Eee... no ludzie ! Bez przesady z tym kołem dwumasowym. Regułą ma być wymiana przy ok. 100 tys. km ? Ja mam aktualnie 153 tys. przejechane i na razie żadnych objawów umierającego dwumasu.
    nie regułą ale statystycznie wypada pomiędzy 100 a 120 tyś. Widocznie Ty i ten przed tobą dbał o samochód i nie męczył go... Gdzieś czytałem wypowiedź człowieka który był na szkoleniu z budowy takich kół i pisał że Ci którzy prowadzili szkolenia jednoznacznie dawali do zrozumienia że żywotność takiego koła to standardowo 100 tyś... oczywiście można zajechać je po 20 tyś albo tak dbać że zrobi sie 200 tyś... ale uśredniona wartość to okolice 100 tys.

enx
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał jaremi Zobacz post
    A czy to skrzypnięcie nie pojawia się także przy zmianie biegów, a dokładnie przy puszczeniu gazu, lub jego naciśnięciu, czyli najczęściej podczas zmiany biegu?
    Mam właśnie takie objawy przy ruszaniu, dodawaniu gazu, puszczaniu sprzęgła, zmianie biegów tak do 3-4, przy uruchamianiu też jak zatrzęsie. Stopniowo w miarę jazdy i rozgrzania skrzypienie cichnie, ale nie zanika. Co to może być? Wahacze?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    6

Domyślnie

Sam jeszcze nie wiem, ale może to być mocowanie silnika lub wydechu.