Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Temat: skrzypienie sprzęgła

Użytkownik Ogier Avatar Nitro
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Była AR 147 1,9 jtdM 16v 140km, Jest 159 2.4 JTDm Q4

Domyślnie skrzypienie sprzęgła

Cześć wszystkim

Szukałem podobnego tematu ale po przejrzeniu kilkunastu stron zwątpiłem ..

Jak wciskam i puszczam sprzęgło to słysze dziwne skrzypienie. Czasami tego nie ma po dłuższym postoju ... pojeżdżę troche po mieście i sie pojawia. dźwięk słychać również na zewnątrz.

ogólnie sprzęgło chodzi chyba dobrze bo bierze mniej więcej na środku może troche wyżej. jest dosyć twarde w porównaniu do innych marek samochodów . czasami tylko po dłuższej jeździe w korkach robi się jeszcze twardsze(i czuję takie dziwne delikatne przeskoki podczas wciskania) i zdarzyło mi się w tamtym roku że raz wpadło w podłoge . przy zmianie biegów tez nie ma problemów .
    czasem przy ruszaniu powoli od zera jakby za ciezko miało żeby samochód ruszyć i silnik tak jakby się trząsł mocniej i dodaje gazu wtedy (ale to może tylko takie odczucia dziwne mam)

Mógłby mi ktoś podpowiedzieć czy to zwiastuje jakiś problem ze sprzęgłem albo jakimś podzespołem ? Czy to tylko mój wymysł i nic się nie dzieje dziwnego?

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Mysłowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 FL 1.9 8v

Domyślnie

Witam, mam dokładnie ten sam problem. Również szukałem podobnego tematu na forum lecz były tylko takie w których objawy nieco sie różniły od tych.
    Czekam z niecierpliwością na odpowiedzi kolegów którzy coś więcej na ten temat moga powiedzieć

Użytkownik Pirat drogowy Avatar beligistino
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    Była...Alfa Romeo 147 jtd 8v 115KM 2002r Distinctive

Domyślnie

Jest na pewno gdzieś na forum taki temat, sam go kiedyś przeglądałem. Trzeba rozebrać pedały w samochodzie, wszystko wyczyścić i nasmarować i będzie git. Miałem u siebie podobnie i już się miałem za to brać ale jak to czasem bywa, przeszło z pół roku temu samo i więcej się nie pojawiło uciążliwe skrzypienie

U mnie ten samochód bardzo mało jeżdził to i skrzypiało a odkąd jeżdżę zdecydowanie więcej to jest spokój jak to mówią organ nieużywany zanika

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Mysłowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 FL 1.9 8v

Domyślnie

Tylko, że w moim przypadku skrzypienie słychać również na zewnątrz. Jest to odgłos jakby zardzewiałej sprężyny. Natomiast dochodzi do tego taki skok przy wciskaniu sprzęgła.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar fkkamil
    Mieszka w
    Kraków/Dęblin
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115KM Progression

Domyślnie

Mam to samo.
    Zapewne rano chodzi normalnie, po około 20-30km zaczyna chodzić ciężko i skrzypieć a w korku to już masakra plus skokowy ruch na samym dole.
    Zapewne jak chwile pojeździsz na wysokich obrotach (autostrada itp) to objaw na chwile ustaje.
    Zapewne są dni, że chodzi normalnie i są, że chodzi ciężko.

Przeczytałem chyba wszystkie tematy tego typu i wiem tyle, że: Jeśli słyszysz na zewnątrz to zapewne docisk powoli się rozlatuje. Coś słyszałem o tym,że łapa sprzęgła skrzypi, że tuleja pedału się zatarła ale to raczej odpada. Sprzęgło zawsze będzie Ci brało w okolicach połowy bo jest hydrauliczne i samo się reguluje także ciężko wyczuć czy już się zużyło.
    Ja z tym jeżdżę już 5 miesięcy ale powoli zbieram kasę.

Użytkownik Romeo Avatar DamianS
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Lancia Thesis Centenario, Lancia Phedra Platino

Domyślnie

Sprzęgło na wykończeniu. Po dłuższym postoju nie skrzypi bo zestaw sprzęgła się wychładza. Zaczyna skrzypieć jak się rozgrzewa.
    Przeskok jest związany z wytarciem sprężyny (słoneczka) docisku w punkcie styku z łożyskiem.

Użytkownik Rowerzysta Avatar milek_22
    Mieszka w
    Witkowice/ k. Oświęcim
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16v 140KM 2002r

Domyślnie

Miałem to samo. Powodem była zatarta dolna tulejka od łapy sprzęgła w skrzyni!! Niestety trzeba wyjąć skrzynię żeby to nasmarować!! Ja nasmarowałem to smarem do prowadnic zacisku hamulcowego...

Użytkownik Rowerzysta Avatar k4t27y
    Mieszka w
    Krk / NS
    Auto
    Alfa 147 - 1.9 JTDm 120KM, 2007r

Domyślnie

Cytat Napisał milek_22 Zobacz post
    Miałem to samo. Powodem była zatarta dolna tulejka od łapy sprzęgła w skrzyni!! Niestety trzeba wyjąć skrzynię żeby to nasmarować!! Ja nasmarowałem to smarem do prowadnic zacisku hamulcowego...
    Pomogło Ci też na przeskok sprzęgła, czy tylko o skrzypieniu mówisz?

Użytkownik Rowerzysta Avatar milek_22
    Mieszka w
    Witkowice/ k. Oświęcim
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16v 140KM 2002r

Domyślnie

pomogło też na przeskok. Wiesz, tam jest naprawdę spora siła nacisku na te tulejki i jeśli ten teflon czy co to za tworzywo się nagrzeje troszkę to robi się miększy i jeszcze ciężej wtedy chodzi... U mnie na 100% trzymało na tym.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar fkkamil
    Mieszka w
    Kraków/Dęblin
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115KM Progression

Domyślnie

Czyli tak czy tak skrzynie trzeba zdjąć. Kurde, też mnie to czeka. Zna ktoś sklep, w którym zaproponują sprzęgło za atrakcyjną cenę?