Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: zepsuty zamek od strony kierowcy:(

milvi
    Gość

Domyślnie zepsuty zamek od strony kierowcy:(

cześć może ktoś będzie mi mógł pomóc...wczoraj znienacka po południu zepsuł się zamek od strony kierowcy, gdy chciałam otworzyć drzwi (chyba, że ja go zepsułam, jak zapewne stwierdzi mój mąż, gdy wróci ze szkolenia - mniejsza o to); dodam, że co prawda mam centralny zamek, ale od jakiegoś czasu nie działa pilot, więc otwieram go manualnie; owszem zdarza się, że podczas mrozów centralny wariuje bawiąc się ze mną w kotka i myszkę otwierając się i zamykając, ale dzięki temu mogę pochwalić się niezłym refleksem, otwierając drzwi między jednym a drugim trzaskiem zamykania i otwierania zamka; wracając do sedna sprawy- wczoraj chciałam otworzyć drzwi, przekręcając jak zwykle kluczyk, ale niestety nie dało rady; spróbowała, więc od strony pasażera i centralny zadziałał, ale otworzyło się tylko troje drzwi (od kierowcy nie), próbowałam otworzyć od środka ale nic to nie dało, klamka stawiała duży opór, drzwi się w końcu otworzyły, ale niestety to spowodowało tylko jeszcze większy kłopot, bo nie chciały się zamknąć, nie tylko na klucz, ale w ogóle nie potrafiłam zamknąć drzwi i jechałam trzymając lewą ręką drzwi; jeżeli ktoś ma jakiś pomysł, co można byłoby zrobić, żeby chociaż zamknąć z powrotem drzwi (mogę jakiś czas wsiadać od pasażera), jestem umówiona z mechanikiem dopiero za tydzień i jakoś chciałabym przetrwać... dodam, że super byłoby, gdyby nie trzeba było wymieniać całego zamka...dzięki z góry za pomoc (chyba się za bardzo rozpisałam)

bulan74
    Gość

Domyślnie

niema szybkiego sposobu trzeba zamek wymienić badz moze wystarczy rozebrac zamek i go przesmarowac. nic nie da rady zrobić na odleglość bez auta, jak mieszkasz blisko to zapraszam do mnie moge spróbować naprawić

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Murcialago
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa 146 , 1.4 TS '98 / 156 JTD 16V

Domyślnie

Przede wszystkim zacząć od sprawdzenia czy zamek zazębia o rygielek.
    Otwórz drzwi - i w zaznaczonym miejscu wcisnąć śrubokrętem ruchomą część. Powinna się dać wcisnąć a po pociągnięciu za klamkę powinna odskoczyć.
    To na początek.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Alfa Zamek_3.jpg
Wyświetleń:	357
Rozmiar:	130.7 KB
ID:	49581

milvi
    Gość

Domyślnie

dzięki za pomoc, niezawodne WD 40 podziałało, tzn. myślę, że zamek jest do wymiany, ale od strony kierowcy da się zamknąć całe autko, choć otwierać trzeba od strony pasażera na razie jest git...