Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Grzechotanie z nawiewu podczas przyspieszania.

pawel182
    Gość

Domyślnie Grzechotanie z nawiewu podczas przyspieszania.

Witam Panowie,

jak czas temu zaczęła mi grzechotać kratka nawiewu w samochodzie - podejrzewam, że chodzi właśnie o tą dużą kratkę nawiewu przy przedniej szybie. Kiedyś czytałem o tym na forum, ale teraz nie mogę znaleźć tego tematu. Gdy przekroczę pewną prędkość, ok. 60 km/h z nawiewu przy szybie słychać dziwny dźwięk, który zwiększa natężenie w miarę przyspieszania - grzechotanie. Oczywiście po odpuszczeniu gazu, dźwięk ustępuje stopniowo. Jak zdemontować tą kratkę wewnętrz? Czy jest jakoś przykręcona do deski, czy jest włożona na zatrzaskach ?

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Wieliczka
    Auto
    156 GTA

Domyślnie

Dołączam się do pytania. Ostatnio zauaważyłem to samo u siebie ale tylko wtedy gdy włącze klime. Bez klimy chodzi wszystko cichutko.

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

jestes pewien ze to kratka ? w poprzedniej alfie mialem taki dzwiek dochadzacy z nawiewu metaliczny ktorego natezenie roslo w miare zwieszania obrotow (tylko jak byla klimatyzacja wlaczona). Okazalo sie ze jest na to rozwiazanie serwisowe i trzeba uzupelnic do okreslonej wartosci czynnik klimy.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Wieliczka
    Auto
    156 GTA

Domyślnie

Zapewne chodzi Ci o to co jest w tym temacie:
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...brotami-5.html
    Przeczytałem całość i faktycznie to może być to, 2 tygodnie temu uzupełniałem klime, nabili mi 550g. Przed nabiciem dzwięk był dużo głośniejszy i klima strasznie słabo chłodziła, po nabiciu chłodzi już dobrze ale nadal grzechota, co prawda dużo ciszej ale dzwięk nadal jest słyszalny. Podjade żeby upuścili troche czynnika, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

te odgłosy to sprezarka klimatyzacji ktora zaczyna halasowac jak jest nieodpowiednia ilosc czynnika

pawel182
    Gość

Domyślnie

Niestety ale u mnie grzechocze bez klimatyzacji i mam właśnie wrażenie, że jest ta kratka przy szybie... Chce ją wyjąć i zobaczyć o co chodzi - dzwięk jest podobny do śrubki, która obija się o chodzący wiatrak...

P.S. Klimatyzacja swoją drogą - miałem już problemy w tamtym roku, ale nie robiłem tego bo zrobiło się zimno i nie używałem klimatyzacji.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mklimko
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Volvo XC60; była Alfa 159 SW

Domyślnie

Witam!U mnie też z kratki nawiewu dochodzi takie jakby brzęczenie raz większe raz mniejsze w przedziale obrotów gdzieś tak koło 2000.Na razie włożyłem kawałek tekturki między kratkę i konsolę i jest ciszej jednak chciałbym to odkręcić i zobaczyć czy nie da się tego jakoś wyciszyć (nie mam odpowiedniego instrukcji).Pzdr.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

ale która kratka nawiewu was tak drażni? Jest ich w sumie kilka i ciekawe czy o tej samej myślimy
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

pawel182
    Gość

Domyślnie

Według mnie jest to największa kratka nawiewu przy szybie czołowej - z dwoma pokrętłami do włączania i wyłączania nawiewu

rynqu
    Gość

Domyślnie

Również dołączę się do tematu. Ja u siebie rozpoznaję dwa rodzaje odgłosów (grzechotania). Pierwszy wyraźnie dobiega z trzech nawiewów w konsoli środkowej. Odgłos pojawia się właśnie przy przyspieszeniu, głównie na 3 i 4 biegu (widocznie silnik wpada w takie charakterystyczne wibracje). Po przekroczeniu zakresu obrotów 2000 odgłos ucicha (z wiadomych powodów - mniejsza amplituda drgań spowodowana większą ich częstotliwością).

Drugi odgłos dochodzi z podszybia, ale wątpię, żeby pochodził z nawiewu. Dźwięk jest taki "skrobiący", lekko stłumiony, co sugeruje mi, że pochodzi z komory silnika. Na słuch zlokalizowałbym źródło dźwięku mniej więcej tuż za przegrodą komory silnika, w połowie jej szerokości (mniej więcej w pobliżu zaworu EGR). Odgłos występuje w takiej samej sytuacji co poprzedni. Czy to może być właśnie odgłos od klimy? Gdzie znajduje się osprzęt do klimy?

Powiem Wam, że strasznie mnie (i moją żonę również ) drażni ten odgłos, a wizja rozbierania całej konsoli przeraża mnie jeszcze bradziej...

Przy najbliższej okazji spróbuję nagrać ten dźwięk