Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: Pomocy dygotanie, wibracje.......

kajtek 147jtd
    Gość

Domyślnie Pomocy dygotanie, wibracje.......

W mojej alfa 147jtd z 2002r cos sie dzieje. Mianowicie chodzi o to ze trzesie silnikiem tak ze w kabinie czuje. Wymienilem kolo dwumasowe. Zmienilem kolo pasowe z tlumikiem drgan na takie firmy coteco. zmienione wszystkie poduszki i dalej to samo. fakt ze dwumas i kolo pasowe mialy juz dosc no ale dlaczego to nic nie pomoglo. Biegi wchodza dobrze wszystko wydaje sie na swoim miejscu. Jestem z Mileca na podkarpaciu moze ktos z was mieszka nie daleko i moglibysmy sie spotkac. pomocy

Użytkownik Ogier Avatar AdiUssj
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0

Domyślnie

Witam kolegę z Mielca, niestety nie wiem gdzie leży problem ale jezeli potrzebowałbys kiedys podpiąć się pod kompa to daj znać.
    Ostatnio edytowane przez AdiUssj ; 22-03-2012 o 12:56
    Tu liczy się styl, osiągi i liczne ciągnące się za autem spojrzenia przechodniów.. Praktyczny nudny samochód może mieć prawie każdy.. Alfe tylko wybrani

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Rozumiem, że wibracje są odczuwalne na postoju. Wymieniłeś wszsystkie poduszki bo są ich 3 sztuki.

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Mi to też coś "śmierdzi" którąś poduszką. Przy dodawaniu patrząc na silnik, jakoś więcej się rusza?
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    Seat Leon FR

Domyślnie

Może problem leży w układzie wtryskowym ? Mój motor też dość licho chodził, były wibracje na kierownicy i na części środkowej deski rozdzielczej. Motor chodził ok palił też ok. Wtryski były wyklepane i miały wysokie korekty co potwierdziły LOGI. Chodź w serwisie Bosha eliminowali wtryski bo u nich rzekomo było super. Po wymianie kompletu wtryskiwaczy jest dzień do nocy jeśli chodzi o kulturę pracy silnika, zero wibracji przenoszących się do kabiny. Też w aucie wymieniałem poduszki, górną łapę co jest mocowana Silnik/Karoseria, sprzęgło dwumas był ok.

kajtek 147jtd
    Gość

Domyślnie

no tak jedna pod skrzynia druga taka sama i jedna taka duza. tylko one chyba nie byly oryginalne fiata. a moze moj mechanik zle zamontowal kolo dwumasowe czy to jest mozliwe??

---------- Post added at 17:31 ---------- Previous post was at 17:31 ----------

a co do dodawania gazu to nie wydaje mi sie zeby jakos szczegolnie wtedy sie zmienialo polozenie silnika.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Weron
    Mieszka w
    Wierzbice
    Auto
    Ford Fusion U.S.A 2.3 Benzyna

Domyślnie

według mnie,siedzi któryś wtrysk

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Jak np. na luzie dodasz gazu tak do 1500 - 2000obr/min to tez czujesz drgania?

maciek-147
    Gość

Domyślnie

Też mam problem z wibracjami, jak dodam lekko gazu to znikają i pojawiają się tak jakby mocniej przy odbiciu/spadku obrotów i poźniej już wraca do normy ( czyli też wibruje ale mniej ).
    Co to może być kolego - Majster?

Ogólnie mi też trzęsie przy odpalaniu, najmocniej na ciepłym silniku. ( dwumas wymieniony )
    Ostatnio edytowane przez maciek-147 ; 22-03-2012 o 20:11

kajtek 147jtd
    Gość

Domyślnie

jak dodam gazu to wszystko dobrze auto tez dobrze jedzie. czasem przy odpaleniu i gaszeniu tak jak by cos glosniej. sprawdze te wtryski i dam znac