Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Temat: [145] tuleje w zawieszeniu

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Rafcio
    Mieszka w
    Swidnica, Poland
    Auto
    Ford Focus Kombi Duratorq

Domyślnie [145] tuleje w zawieszeniu

Witam otóż mam mały problem, wybiły mi się tuleje na lewym wahaczu z przodu, no nic pojechałem do sklepu zamówić nowe ale co się okazało są aż trzy wielkości każdej tulei :shock: I teraz moje pytanie jak sprawdzić najlepiej bez rozbierania samochodu jaka powinna pasować do mojej niuni? Logika podpowiada że ta najmniejsza bo w końcu model najsłabszy z serii ale wolę się spytać, może ktoś miał ten sam problem.

Użytkownik Rowerzysta Avatar talar44
    Auto
    Była AR 146 TI, AR 147 1.6 TS,AR GT 2.0JTS, już wkrótce AR Giulia Q4

Domyślnie

Zobacz tutaj ja mam 146 2.0 ti i bez problemu dobrałem. :mrgreen: (http://www.4cars.pl/c/auto_czesci/za...fa_146_2/5.php)
    talar44/AR 146 2.0ti/AR 147 1.6TS/ AR GT 2.0JTS/

krzysiek5555
    Gość

Domyślnie

w 145/146 byly podobno 2 rozmiary jak u siebie wymieniałem. średnica otworu 20mm i 21mm. ja kupilem obydwia rozmiary i umowiłem sie z gościem w sklepie ze oddam te co nie beda pasowały. w 146 98r 1.4 ts miałem te 21mm. bez rozebrania nie da sie sprawdzic podobno chociaz te 21mm ta wieksza tulejka ba takie jakby uwypuklenie na środku po tej stronie co idzie do góry jak sie przykreci.

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Nie chciałbym krakać, ale u mnie podczas jazdy po wyrwach i rozmaitych pęknięciach w asfalcie też zaczyna sie odzywać coś w lewym przednim kole i kto wie czy mnie również nie czeka wymiana tulei (o całym wahaczu wolałbym nawet nie myśleć). Ma ktoś pomysł co to może być i jak to zdjagnozować?
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

adamo
    Gość

Domyślnie

Podjedź na stacje diagnostyczna, niech sprawdzą zawieszenie...

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał as
    Nie chciałbym krakać, ale u mnie podczas jazdy po wyrwach i rozmaitych pęknięciach w asfalcie też zaczyna sie odzywać coś w lewym przednim kole i kto wie czy mnie również nie czeka wymiana tulei (o całym wahaczu wolałbym nawet nie myśleć). Ma ktoś pomysł co to może być i jak to zdjagnozować?
    tematy typu"cos mi stuka co to moze byc"sa ponizej najnizszej.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146
    Cytat Napisał as
    tematy typu"cos mi stuka co to moze byc"sa ponizej najnizszej.
    A banalne wypowiedzi nie wnoszące nic nowego do tematu JESZCZE NIŻEJ :mrgreen:

A wracając do tematu lesio146 nie jestem jasnowidzem i dopiero to zauważyłem. Widzę, że zaczyna się coś dziać więc - na razie się zastanawiam co może być tego przyczyną - być może któryś z Kolegów miał podobne doświadczenia ;//

krzysiek5555
    Gość

Domyślnie

podnies samochod, zdejmij kolo i włuż jakąś breche miedzy wachacz a podwozie i poruszaj i popatrz czy sa bybite tuleje. jesli tak to do wymiany. załużkolo na podniesionym aucie poruszaj kołem jak beda jakies wieksze luzy to poczujesz. wtedy do roboty koncuwak drązka lub(i)wachacz(luz na swożniu). i to tyle chyba domowych sposobuw na sprawdzenie zawiechy

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał krzysiek5555
    podnies samochod, zdejmij kolo i włuż jakąś breche miedzy wachacz a podwozie i poruszaj i popatrz czy sa bybite tuleje. jesli tak to do wymiany. załużkolo na podniesionym aucie poruszaj kołem jak beda jakies wieksze luzy to poczujesz. wtedy do roboty koncuwak drązka lub(i)wachacz(luz na swożniu). i to tyle chyba domowych sposobuw na sprawdzenie zawiechy
    Krótko, zwięźle i na temat - bez zbędnego filozofowania. I o to mi chodziło - dzięki za pomoc :mrgreen:

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Rafcio
    Mieszka w
    Swidnica, Poland
    Auto
    Ford Focus Kombi Duratorq

Domyślnie

No i udało się Panowie ze sklepu w którym byłem wcześniej doszli jednak do wniosku że da się w ciemno zamówić i jedna tuleja jest od Fiata/Lanci a druga nie mam pojęcia ale pasują obie Samochodzik po zmianie na nowe nareszcie zachowuje się cicho na nierównościach i zakrętach aż się chce przycisnąc