Witam,mam problem z moja alfiatką,otórz jadąc po dziurach mam wrażenie ze slizga mi sie tył.Ktos tez tak ma?Nie wiem czy to normalne czy to cecha wielowachaczowewgo zawieszenia.
Witam,mam problem z moja alfiatką,otórz jadąc po dziurach mam wrażenie ze slizga mi sie tył.Ktos tez tak ma?Nie wiem czy to normalne czy to cecha wielowachaczowewgo zawieszenia.
Nie wiem czy to normalne, ale mam podobne odczucia jak Ty, w mojej tygodniowej Giuliettcie. Zdecydowanie jest to nieprzyjemne i zaskakujące dla kierowcy zachowanie.
Ja mam podobnie w MiTo i to jest czasami nawet fajne,to nie jest raczej żadna usterka,tylko po prostu sprężyste sportowe zawieszenia tak już mają![]()
W końcu to samochód z zacięciem sportowym a nie taczka do wożenia prykówWedług mnie to normalne (mój samochód zachowuje się tak samo) mi się podoba.
Podobnie jest w Cytrynie 5 kombi, myslałem że coś popsułem ale to auto tak ma i nie jest sportowe.
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Zawieszenie jest sprężyste ale też potwierdzam,że tyl lekko myszkuje przy większych nierównościach. W proceedzie też jest wielowachacz z tylu i takiego efektu nie bylo ale seryjny zawias przy 17" felgach dużo gorzej i glośniej wybieral nierownosci co wcale nie przekladalo sie na lepsze osiagi na gladkim asfalcie.
Temat chyba do usunięcia? (chyba, że to za przyzwoleniem admina(wg regulaminu))
Jeszcze fajniej jest w dłuższych łukach pokonywanych z większą prędkością.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Fajnie jestgorzej jak na poboczu łuku będzie piach, rów zaliczony na bank. A tak całkiem serio też tak mam i nie jest to normalne, wygląda na to że po prostu jest źle zestrojone zawieszenie tył jest za twardy.
Kurcze to już nie wiem co mysleć o tym zawieszeniu.Czasem az strach jechac po dziurach.