Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: Odczytane błędy z FES'a Proszę o porady

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Czeladź
    Auto
    AR 147 1.6 TS 105km

Lightbulb Odczytane błędy z FES'a Proszę o porady

Hej,

Bardzo proszę Was o poradę. Po wyskoczeniu żółtej kontrolki od razu podłączyłem Alfę pod kompa. Wyskoczyły mi następujące błędy: P0420 oraz P0130.
    Załącznik 53169

Po zakupie miałem te błędy, lecz myślałem, że powoduje go obluzowana lambda. Jeździłem sobie tak prawie miesiąc i wczoraj wracając z uczelni powrócił (jadąc trasą trochę ostrzej, ale bez przesady, nie wiem czy to akurat może mieć znaczenie). Moje pytania do Was są następujące:
    - Czy błędy przypominają o wymienieniu lambdy (przed katalizatorem?)
    - Czy naprawa jest bardzo pilna? (pytam z tego względu, że na piątek jestem umówiony na rozrząd i kilka pierdół, które zostały mi wycenione wstępnie na 1300zł i nie wiem czy "udźwignę" kolejne koszta przy okazji tej wizyty u mechanika)
    - Świeżo po zakupie robiłem w FESie wykres sond i z tego co mi się wydaję wyglądało to w porządku (wyglądało to coś jak sinusoida, może nie jakaś super regularna) Chociaż akurat w tematyce mechanicznej muszę przyznać, że nie orientuję się zbyt biegle.

Piszę w miarę na gorąco, dlatego mogłem czegoś zapomnieć, w razie czego dopiszę

Z góry dzięki,
    Michał.

RubeSoul
    Gość

Domyślnie

Zanim dostaniesz w łep za to że nie szukasz masz na początek

=>http://www.forum.alfaholicy.org/147_...dy_bledow.html

a druga sprawa 1300zł jeżeli to benzyka to masakrycznie drogo

3 czemu nie czytasz tego co FES pokazuje? przecież tam masz wszystko jak na tacy i zrób sobie test lambdy bo któraś jest uszkodzona najprawdopodbniej albo jest zwarcie na kablu
    Ostatnio edytowane przez RubeSoul ; 16-04-2012 o 18:46

Mieszka w
    Czeladź
    Auto
    AR 147 1.6 TS 105km

Domyślnie

Widocznie słabo szukałem, dopiero się wdrażam, wybaczcie 1300zł=> (rozrząd, tuleje drążka reakcyjnego tył + tuleje wahaczy dolnych przednich komplet, chociaż przy nich się zastanawiam bo nic nie stuka i nie puka., prawdopodobnie zrobię tylko dwie, które są już w b. słabym stanie).

RubeSoul
    Gość

Domyślnie

jak robisz rozrząd to i cyknij pompe wody. ja jestem zdania ze wachacze robi sie kompletem czyli i góre i dół przemyśl to..pojezdzij troche odłóż kase a później możesz miec do wyboru taka słodka alternatywe jak tuleje firmy StrongFlex czyli zawieszenie na tulejach poliuretanowych. trwalsze rozwiazania są lepsze

Mieszka w
    Czeladź
    Auto
    AR 147 1.6 TS 105km

Domyślnie

Rozrząd oczywiście z pompą wody wahacze ponoć mam w b. dobrym stanie tylko problem jest z dwiema tulejami ( po jednej na lewym i prawym dolnym wahaczu) planowałem zrobić wszystkie, ale pewnie zrobię włąśnie tylko te dwie. Dzięki za wskazówki uderzę do tematu, który mi wcześniej podałeś odnośnie moich błędów jeszcze.

RubeSoul
    Gość

Domyślnie

nie pisz w tamtym temacie on jest taki bardziej informacyjne. jak nie potrafisz odczytac o co chodzi w błedzie to pisz. tak na moje oko to możesz mieć walniętą lambde podepnij alfe pod kabel i weź na zapalonym silniku pokaż sygnał z każdej lambdy w skrinie tu na forum będzie wszystko jasne. Bo masz 3 lambdy w swej pięknej alfie

Mieszka w
    Czeladź
    Auto
    AR 147 1.6 TS 105km

Domyślnie

Też podejrzewam lambdę, bo jak pisałem wcześniej można powiedzieć trochę luźno wisiała, zaraz po zakupie ja przyspawałem żeby się mocno trzymała, ale bubel dalej. Postaram się pojutrze wrzucić do tego wątku screeny z wykresów lambd. Jutro jedzie na polerkę więc będę miał ją do odbioru dopiero srodę popołudniu. Mam nadzieję, że po wrzuceniu wykresów będzie już coś wiadomo..

RubeSoul
    Gość

Domyślnie

jak będziesz kupował lambdę to dam Ci taka wskazówkę.. bardziej doświadczonego kiedy mi padła lambda chciałem mieć taka sama Boscha ale ceny w sklepach są jakie są i mój znajomy zaproponował mi lambdę od fiata moja akurat od fiata bravo 97 r na pozór inna z wyglądu też boscha równie dobra i cenowo bezkonkurencyjna. Katalogi nie zawsze są dobrym doradcą w wybieraniu części

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- chyba tylko bosch !!!
    Kod:
    Bo masz 3 lambdy w swej pięknej alfie
    - piekna to prawda ale ma tylko dwie sondy lambda wąskopasmowe.
    - pre-cat w banku 1 i post-cat w banku 1.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Mieszka w
    Czeladź
    Auto
    AR 147 1.6 TS 105km

Domyślnie

Hej, zrobiłem dziś wykres lambd :

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	wykres.jpg
Wyświetleń:	118
Rozmiar:	123.7 KB
ID:	53295

Czy teraz możecie mi już powiedzieć coś więcej?