Proszę, by ktoś napisał mi co konkretnie muszę wymienić-napinacz, co jeszcze? PILNE!!
P.S.
Temat chyba drugi raz, ale nic dalej nie wiem-proszę o konkretną odpowiedź
Proszę, by ktoś napisał mi co konkretnie muszę wymienić-napinacz, co jeszcze? PILNE!!
P.S.
Temat chyba drugi raz, ale nic dalej nie wiem-proszę o konkretną odpowiedź
Drogi kolego chodzi ci o pasek akcesoriów!? Jeśli tak to tylko pasek chyba ze piszczą jakieś rolki. A wymiana jt banalnie prosta. Ja w swoim odkręciłem to duże koło zdjąłem je wówczas pasek sam zeskoczył, przykręciłem koło i metodą zakładania łąńcuchaNapisał Starscream
założyłem nowy. Dla kogoś kto robi to pierwszy raz max pół godziny roboty.
Pozdrawiam
Napinacz (400 PLN) + dwie rolki po 100 PLN/szt. No i pasek. To chyba jest komplet do wymiany dla tego paska...
Widzę że chodzi o 2,4 jtd a więc powiem jak ja zrobiłem : Czytając różne fora dotyczące AR przeczytałem wiele tematów o awariach dwóch elementów w układzie paska wszystkie byłył poważne i w konsekwencji doprowadziły do unieruchomoenia pojazdu ( bez alternatora daleko nie zajedziesz). Awarie dotyczyły koła napędu paska ( tego na wale) potrafi się rozlecieć na dwie części, oraz rozpadnięcia się napinacza. Nauczony tymi opisami wymieniłem wszystko : koło napędu, dwie rolki, napinacz, pasek. Teraz wiem że nic się tam nie stanie, fakt koszt spory a najdroższe elementy to koło ok 320 zł i napinacz ok 400 zł. Dlaztego namawiam do zmiany wsazystkiego na raz a nie po kawałku jak się rozleci.
Takie błache 700PLN hehe, wiec uważam że jak nic nie piszczy to wystarczy sam pasekNapisał ap2
![]()
Jak sie chce jezdzic fura za 100 kPLN nowka to trzeba bulic...Napisał goofy2
Bedboys,
Ja kola pasowego nie zmienilem choc juz dzwoni mi na zimnym, wiec sie przymierzam do jego zmiany. I w ogole sugeruje tego kola nie ruszac jak sie nie ma z nim problemu, ono najpierw daje oznaki ze ma dosc pozniej pada, wiec czas na wymiane jest. A w stosunku do calej reszty rolek i napinaczy to kolo jest na wierzchu, tak wiec wymiana do max 1h![]()
Oj czepiasz sięJak sie chce jezdzic fura za 100 kPLN nowka to trzeba bulic...Mi chodzi o to ze jakby człowiek chciał zapobiegawczo wszystko wymieniac to nowy samochód by kupił. Ja mam jeszcze pare części do powymieniania, tak to jt jak sie kupuje pierwszy raz Belle i nie wie na co zwrócić uwagę
, ale jak to mówią mądry polak po szkodzie, więc trzeba bulić. Mi też coś dzwoni, najbardzej jak ruszam np na samym sprzęgle bez dodawania gazu i to właśnie z tamtych okolic paska pewnie własnie koło
Pozdrawiam
Alez nie czepiam sie
Problem polega na tym ze zrobienie rozrzadu (robocizna) to min 200 PLN i dzionek w plecy. A niestety tych napinaczy nie da sie powymieniac tak jak kola pasowego a szkoda
Mnie rozrzad kosztowal z robocizna 1350 PLNw tym 250 to robocizna. Dodatkowo wymienilem pompe i plyn chlodniczy - auto mam z Wloch, wiec oni tam mogli sobie "lac" na to czy zamarznie w -20 czy nie
Moje ceny:
400 napinacz
200 dwie rolki do paska pomocniczego
150 pompa wody
350 komplet rozrzadu - dwie rolki, pasek Gates, pasek Dayco
Plyn mialem swoj...
ale ja rozrządu teraz nie zmieniam-tylko pasek klinowy-napędzający alternator :wink: Za głośno mi to wszystko hula, dlatego robię to a poza tym mam jeszcze oryginalny (!!!!!!!) pasek założony w fabryce :shock: