Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Wyciek oleju, skąd?

Użytkownik Świeżak Avatar gruber007
    Mieszka w
    SCI
    Auto
    147FL 1.6 Blu Montecarlo

Domyślnie Wyciek oleju, skąd?

Witam,
    Od jakiegoś czasu ubywało mi oleju, ale jak to w TS'ach 0,3/1000km uznałem za normalne, ale od jakiegoś czasu dolewam co raz więcej i przy okazji zauważyłem ubytek płynu chłodzącego i "urzygany" bagnet.
    Moje podejrzenia padają na uszczelkę pod głowicą i do tego zauważyłem dziś wyciek, który wygląda na dość świeży.
    Może bardzie doświadczeni wypowiedzą się nt. tych objawów, poniżej kiepskiej jakości, ale foto wycieku:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zdjęcie0123.jpg
Wyświetleń:	140
Rozmiar:	57.4 KB
ID:	53438Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zdjęcie0124.jpg
Wyświetleń:	235
Rozmiar:	62.1 KB
ID:	53439Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zdjęcie0125.jpg
Wyświetleń:	202
Rozmiar:	53.9 KB
ID:	53440

Użytkownik Romeo Avatar RoBeRt 147
    Mieszka w
    Ostrów Wlkp./ Kalisz
    Auto
    ALFA 147 2002r.1.9JTD 8V 115KM 6b ;)

Domyślnie

bagnet "zarzygany" czyli?? jakiś kisiel czy coś bo olejem ma być zarzygany opisz albo wstaw zdjęcie, a pod korkiem masz to samo?? jeśli tak to uszczelka pod głowica...a co do tego wycieku to wyraźnie nie widać czy to z miski czy nie czasami simering na wale... bez kanału sie nie obędzie...

Mieszka w
    SCI
    Auto
    147FL 1.6 Blu Montecarlo

Domyślnie

Cytat Napisał RoBeRt 147 Zobacz post
    bagnet "zarzygany" czyli?? jakiś kisiel czy coś bo olejem ma być zarzygany opisz albo wstaw zdjęcie, a pod korkiem masz to samo?? jeśli tak to uszczelka pod głowica...a co do tego wycieku to wyraźnie nie widać czy to z miski czy nie czasami simering na wale... bez kanału sie nie obędzie...
    miska jest sucha, wyciek jest po prawej od kolektora, lepsze foto zrobie za dnia
    bagnet do polowy dlugosci albo i wyzej mokry, o to mi chodzilo, z jednej strony, a z drugiej normalnie pokazuje poziom, tak jak by z jednej po nim cos sciekalo
    pod korkiem bylo troche "bialego"

Mieszka w
    Ostrów Wlkp./ Kalisz
    Auto

Domyślnie

myślałem że właśnie na biało zarzygany albo czymś... jak olejem to myślę że nie ma się co martwic jak nigdzie z niego nie leci... ale to że pod korkiem bialo to juz jest powód do zmartwiń bo to świadczy o obecności płynu chłodzącego w oleju... i jak juz od kolektora zaczyna się wyciek to ja obstawiam uszczelkę...

Mieszka w
    SCI
    Auto
    147FL 1.6 Blu Montecarlo

Domyślnie

Cytat Napisał RoBeRt 147 Zobacz post
    myślałem że właśnie na biało zarzygany albo czymś... jak olejem to myślę że nie ma się co martwic jak nigdzie z niego nie leci... ale to że pod korkiem bialo to juz jest powód do zmartwiń bo to świadczy o obecności płynu chłodzącego w oleju... i jak juz od kolektora zaczyna się wyciek to ja obstawiam uszczelkę...
    nalot pod korkiem byl minimalny, ale od czasu kiedy go zauwazylem zrobilem troche km i teraz sie nie zbiera...
    pierwsza moja mysl przy tych objawach to tez uszczelka pod glowica, w takim razie jaki jest orientacyjny koszt takiej wymiany i co najlepiej zrobic przy okazji wymiany uszczelki i planowania? i czy ktos moze zna jakiegos speca ze okolic B-B?

Mieszka w
    Ostrów Wlkp./ Kalisz
    Auto

Domyślnie

kosztów nie znam wiem że planowanie to 50-100zł jakoś możesz sobie sprawdzić czy zawory dobrze trzymają jak głowica będzie zdjęta jak słabo albo powierzchnia tam gdzie sie opieraja bedzie miala nierówności to dotrzeć je trochę zabawy dla cierpliwego ale nie opieraj się tylko na opiniach z forum... przejedź się do mechanika niech sam to obejrzy...

ale jak mówisz że teraz już nie ma tego nalotu pod korkiem to może gdzieś masz wyciek płynu... a ten na zdjęciu to na pewno olej?? na zdjęciu raczej wygląda jak olej ale to tylko zdjęcie