Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: łączniki gumowe kolektora ssącego - 2.5 V6

wojtasw007
    Gość

Domyślnie łączniki gumowe kolektora ssącego - 2.5 V6

Jak w tytule, gdzie mogę takie dostać, albo na co zamienić? Potrafi ktoś pomóc? Dzwoniłem do ASO i usłyszałem cenę za komplet oryginałów to mało z krzesła nie spadłem i nie połknąłem telefonu.

Mam tam nieszczelność, przez co silnik nierówno chodzi bo łapie lewe powietrze, wartość powietrza przy spalaniu to 0,50 - 0,55 a wiem, że MAX, ma być 0,30 - 0,35

Jak widać u mnie jest znacznie więcej co jest niezdrowe dla silnika, wydaje mi się, że to ostatnia nieszczelność, ale nie wiem jak to zastąpić ewentualnie

Sprawdziłem to dzisiaj w bardzo mądry sposób, pryskając plakiem po wszystkich łączeniach gumowych i mierząc wartości powietrza na kompie, wszędzie gdzie była nieszczelność po pryśnięciu wartość powietrza chwilowo spadała, więc tam uszczelniałem, zmieniałem gumy/węże...tutaj jednak było gorzej bo wywołałem maly pożar, na szczęście obyło się bez szkód.

Kolejne pytanie, które traktuję tutaj jako gratis, uznajcie mnie za laika, ale czy polerowanie kolektorów ma jakiś wpływ na pracę silnika?

Na allegro znalazłem komplet wypolerowanych kolektorów + te gumy, za 100zł, ale głupio wywalić stówe jak to też może być nieszczelne.

Tak więc - pomocy

Użytkownik Rowerzysta Avatar Loco
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Alfa Romeo 166 3,2 V6 06r

Domyślnie

kolego tu masz łączniki po dyszku http://allegro.pl/laczniki-gumowe-ko...305783435.html. Zagadaj ze sprzedawcą, żeby sprawdził ich stan przed wysyłką.

Polerowanie baranów ma tylko i wyłącznie wpływ estetyczny

wojtasw007
    Gość

Domyślnie

hmm...gwarancja rozruchowa więc jakby co można niby oddać jak będą nieszczelne...ale wizualnie nie da się nic ocenić, moje wizualnie są jak ideały, jednak guma już straciła swoje właściwości i przepuszcza, zastanawiam się czy nie ściągnąć jednego, nie wymierzyć dokładnie i samemu nie dorobić, ale jak to będzie wtedy wyglądało -.-

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Jezeli chodzi Ci o gumy na baranach to w ASO kosztuja 15zl wg epera, numer czesci - 60581996
    Ostatnio edytowane przez -BamBosZek- ; 27-04-2012 o 22:53
    Genetics makes the champions, want to compare?!

wojtasw007
    Gość

Domyślnie

Myślę czy ewentualnie ich sobie teraz nie odpuścić i czy nie owinąć czymś po prostu miejsc łączenia, tylko pytanie czym.
    Taśma izolacyjna przy silniku będzie się topiła jak woreczek foliowy, jadę do liroy merlin szukać czegoś co by wytrzymało te temperatury,.

EDIT:

-Bam-BosZek- dzwoniłem wczoraj to usłyszałem 100zł za jedną, chyba że się z Panem z ASO nie zrozumiałem...
    Ostatnio edytowane przez wojtasw007 ; 28-04-2012 o 09:06

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Ja niedługo będę miał te gumy wolne, żadnych przepuszczeń powietrza nie ma, po prostu wstawiam od 3.0.
    A co do wartości to chodzi ci o map jak podpinasz się do kompa od gazu, jeżeli tak to wiele nie spadnie, ja mam 0,46 co najmniej i z tego co wiem w 2.5 to normalne

wojtasw007
    Gość

Domyślnie

Jeśli mówisz, że normalne to ok...po prostu Pan od gazu upierał się że musi być 0,35 - max.
    Nieszczelność tam jest więc i tak trzeba zmienić, bo samchód nim wkręci się powyżej 2 k delikatnie szarpie B/G - to samo. I na jałowym nierówno chodzi, ale to (mam nadzieję, bo już mi się nie chce dalej szukać) przez skaczącą dawkę powietrza.

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Kolego jak jestes zainteresowany nowymi to zadzwon do mnie w poniedziałek około 13-14 się przypomnieć po godzinie oddzwonie i powiem ci w jakich cenach będe miał te gumy, w tym twoim aso z tym 100 zł za sztuke to zdecydowanie przesadzili...
    Tel. 602 240 284
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Cytat Napisał wojtasw007 Zobacz post
    Jeśli mówisz, że normalne to ok...po prostu Pan od gazu upierał się że musi być 0,35 - max.
    Napisz najlepiej do GrzesiekK., on najlepiej się zna na gazie w tych silnikach, z tego co ja wiem to 0,35 to jest ale w 3.0

wojtasw007
    Gość

Domyślnie

Ok, dzięki za informację, zaraz poślę priv.
    Ale martwi mnie taka wysoka mapa, tym bardziej, że ewidentnie (wg. moich uszczelnien) świadczy ona o ciągnięciu lewego powietrza. Na początku miałem około 1,0 pryskałem plakiem, znalazłem 3 nieszczelności po uszczelnieniu wyszło od 0,49 do około 0,55. Ale znalazłem jeszcze jedną nieszczelność, właśnie na baranku - ciekawe ile będzie jak się jej pozbędę.

---------- Post added at 13:35 ---------- Previous post was at 13:19 ----------

Hmm...dodać moge tylko, że na benzynie mapa też się na początku wahała ok. 1.0 a teraz tak jak na gazie 0,5-0,55...
    Zgłupiałem już, silnik ma małe zawirowania co świadczy ALBO o nieszczelność, ALBO o nie do końca zamykającej się przepustnicy, i jedno i drugie dawało by taki objaw.
    Ale to na inny temat.

Pytanie jak ma w końcu wyglądać ta mapa, zobaczymy co GrzesiekK odpowie.