Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Klimatyzacja, podziałała dzień po napełnianiu

Użytkownik Rowerzysta Avatar adam.st
    Mieszka w
    Kraków, Poland, Poland
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie Klimatyzacja, podziałała dzień po napełnianiu

Witam,
    mam problem z klimą i chciałbym, w miarę możliwości, zdiagnozować co to takiego. Mianowicie, byłem nabić klimę, po nabiciu ładnie chłodziła, ale trwało to jeden dzień. Następnego dnia już nie chciała zaskoczyć. Czynnik jest, jak wcisnę zaworek to leci pod sporym ciśnieniem. Chciałbym sprawdzić kilka rzeczy, więc oto moje pytania:

1. gdzie znajdują się wszelkie bezpieczniki od klimy?
    2. gdzie znajdują się wszystkie przekaźniki do klimy?
    3. gdzie znajduje się silnik od nawiewu i jak się do niego dostać?
    4. Jak włączam klimę, to w jaki sposób rozpoznać, czy sprężarka zaczęła chłodzić? Czy powinny zacząć się kręcić te komponenty po jej zewnętrznej stronie?
    5. Czy jak klima jest włączona i puściłem przez kabel idący do sprężarki multimetr, na pomiar amperów, powinien tam płynąć jakiś stały prąd?
    6. Jak uzupełnić olej w sprężarce? Ma ona od góry taką śrubę, czy to tędy go wlewać? Poza tym, jak ją odkręcę, to nie wyleci czynnik?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kobylnica, Gniezno, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM Distinctive Premium Q-Tronic + wyścigowa terenówka czyli firmówka

Domyślnie

sprawdź dziś czy ci działa bo według mnie masz nieszczelną i dlatego ci nie działa lub podjedź do tych co ci napełniali i niech sprawdzą dlaczego nie działa jeśli będzie nieszczelna to się zapytaj dlaczego tego nie stwierdzili wcześniej i że mają ci to naprawić na gwarancji i nie daj sobie wmówić że to się teraz stało chyba że ci wąż pękł ale jeśli będzie mała dziurka to jezt ich wina że tego nie znaleźli
    Jeśli chcesz być kimś - kup VW, jeśli jesteś kimś - jeździsz Alfą Romeo.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Widzę, że kolega czarek82 już znalazł winnych.
    Jest tylko pytanie, czy kolega adam.st zlecił warsztatowi przegląd i badanie całej instalacji, czy tylko kazał nabić klimę, żeby było jak najtaniej?

Natomiast zgadzam się, że najprawdopodobniej układ ma nieszczelność i nie ma szans załączenia sprężarki.
    To, że po nacisnięciu iglicy zaworka wypływa gaz jeszcze nie świadczy, o tym że ciśnienie w układzie jest odpowiednie.
    Dlatego radzę się udać do warsztatu w celu zlecenia odpowiedniej naprawy.
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 30-04-2012 o 07:44

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Ad 1 i 2 Sprawdź w instrukcji jak nie masz pobierz z netu
    Ad 3 Po stronie pasażera tam gdzie ma nogi .Nie wiem jak się dostać zawsze to robili servisanci przy obsłudze klimy.
    Ad 4 Powinna zapalić się dioda na przycisku , będzie słychać pyknięcie sprzęgieł-ka od klimy no i powinno powiać chłodem co do komponentów po zewnętrznej stronie to za bardzo nie wiem .
    Ad 5 Powinien ale cyklicznie bo sprężarka pracuje tylko w tedy gdy trzeba a nie ciągle.
    Ad.6 Zawsze myślałem że środek smarujący podawany jest razem ze środkiem chłodniczym ale może się mylę.
    Wiele nie pomogę bo sam zlecam raz w roku obsługę kompleksową i robię to w nielubianym tutaj na forum ASO i nie narzekam.
    Moja Bella

Mieszka w
    Kraków, Poland, Poland
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał Dariusz156 Zobacz post
    Ad.6 Zawsze myślałem że środek smarujący podawany jest razem ze środkiem chłodniczym ale może się mylę.
    Nie mylisz się, ale serwisant spytał, czy jest olej w sprężarce, bo "on mi tutaj wleje niewiele". Czynnika nie miałem, bo sprężarka była wymieniana.
    Dwa szczelność była sprawdzana, ale na tych zaworkach, pod ciśnieniem.

Swoją drogą, jest taki element za lewym (stojąc przodem do auta) reflektorem, długi, okrągły, to chyba osuszacz, i jest podłączona do niego od góry wtyczka, i z okolicy łączenia wtyku z resztą osuszacza słychać syk. Czyżby tamtędy uciekał sobie czynnik? Czy tak mała nieszczelność może powodować nie działanie całego układu, nawet nie załączanie sprężarki?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kobylnica, Gniezno, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM Distinctive Premium Q-Tronic + wyścigowa terenówka czyli firmówka

Domyślnie

ten osuszacz jest po stronie wysokiego ciśnienia więc jeśli masz tam nieszczelność to przy tak wysokich temp otoczenia to ci już dawno wszystko uciekło a skoro ci nawet dwa razy sprawdzali a ty słyszysz syk to jedź do nich i niech to robią na gwarancji poza kolejką a po drugie to ten osuszacz się wymienia jak przez dłuższy czas był układ rozszczelniony.
    Jeśli chcesz być kimś - kup VW, jeśli jesteś kimś - jeździsz Alfą Romeo.

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Ta wtyczka wchodzi do tzw. presostatu - jest to czujnik ciśnienia.
    Kiedyś miałem podobny problem - gaz uciekał właśnie przez nieszczelny presostat - po wymianie presostatu jak ręką odjął.

ViP Romeo Avatar Mdx
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Volvo V60 D4 2015r.

Domyślnie

A u mnie ostatnio sprężarka od klimatyzacji zaczęła wariować tzn słychać jak włącza się na 3-4 sekundy po czym sama się wyłącza i tak co chwilę. Czasami się zdarza, że załączy się na parę minut i wtedy leci normalnie zimne powietrze tak jak na klimie powinno być ale po chwili znowu zaczyna wariować i się wyłącza i włącza przez co zaczyna lecieć ciepłe powietrze. Dodam że odczynnik był uzupełniany w tym roku. Samochód to 156 FL 1,9 JTD 8V 115km.

Macie pomysł w jaki sposób sam mógłbym znaleźć przyczynę, czy tylko podpięcie pod komputer ??
    Gdy nie dajesz rady, a walczysz dalej.... wtedy zaczyna się Kyokushin

Mieszka w
    Kraków, Poland, Poland
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie

ok, czyli to jest coś takiego:
    http://allegro.pl/czujnik-klimy-pres...254253938.html

Dwa pytania - czy najlepiej zdjąć lampę by go wyjąć, i w jaki sposób/jakim kluczem go zdjąć?
    Oraz, jak to wykręcę to z pewnością czynnik powie papa, prawda?
    Ostatnio edytowane przez adam.st ; 30-04-2012 o 13:01

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał Mdx Zobacz post
    A u mnie ostatnio sprężarka od klimatyzacji zaczęła wariować tzn słychać jak włącza się na 3-4 sekundy po czym sama się wyłącza i tak co chwilę. Czasami się zdarza, że załączy się na parę minut i wtedy leci normalnie zimne powietrze tak jak na klimie powinno być ale po chwili znowu zaczyna wariować i się wyłącza i włącza przez co zaczyna lecieć ciepłe powietrze. Dodam że odczynnik był uzupełniany w tym roku. Samochód to 156 FL 1,9 JTD 8V 115km.
    Prawdopodobnie masz za dużo nabite czynnika chłodzącego.
    Po FL (od 2002r) powinno się go mniej nabijać. Nie znam dokładnych wartości.
    Ale większość servisów klimy nabija za dużo.
    Moja Bella